Ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο της mpox και για άτομα από 12 έως 17 ετών

Διαβάζεται σε 5'
Ευλογιά των πιθήκων
Ευλογιά των πιθήκων ISTOCK

Επέκταση στην ένδειξη του εμβολίου Imvanex για την ευλογιά των πιθήκων σε εφήβους ηλικίας από 12 έως 17 ετών εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Την απόφαση να επεκτείνει την ένδειξη του εμβολίου Imvanex για την ευλογιά των πιθήκων (mpox) και σε εφήβους ηλικίας από 12 έως 17 ετών, αποφάσισε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Μέχρι σήμερα το εμβόλιο απευθυνόταν μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών.

Το Imvanex έχει ήδη εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων mpox και τη νόσο που προκαλείται αυτήν σε ενήλικες.

Το εμβόλιο περιέχει μια ζωντανή, ιδιαίτερα εξασθενημένη μορφή ενός ιού (MVA-BN), ο οποίος είναι συγγενής με τον ιό της ευλογιάς.

Η επιτροπή φαρμάκων για τον άνθρωπο (CHMP) του EMA στήριξε τη σύσταση για την επέκταση της χρήσης του Imvanex στους εφήβους στα ενδιάμεσα αποτελέσματα μιας μελέτης που συνέκρινε την ικανότητα του εμβολίου να δημιουργεί ανοσολογική απόκριση (να παράγει αντισώματα ειδικά για τον ιό) σε 315 εφήβους και σε 211 ενήλικες.

Η ανοσολογική απόκριση στους εφήβους ήταν παρόμοια με αυτή των ενηλίκων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το εμβόλιο θα παρέχει στους εφήβους παρόμοια προστασία με εκείνη που αναμένεται στους ενήλικες.

Σύμφωνα με τα υποβληθέντα δεδομένα, το προφίλ ασφάλειας του Imvanex στους εφήβους ήταν συγκρίσιμο με εκείνο που παρατηρήθηκε στους ενήλικες και δεν εντοπίστηκε κανένας πρόσθετος κίνδυνος.

Στο πλαίσιο της σύστασής του, ο EMA ζήτησε από τον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας να υποβάλει τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης έως τις 30 Μαΐου 2025, για να χαρακτηρίσει περαιτέρω τις πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια στους εφήβους.

Η αξιολόγηση του Οργανισμού έχει σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια αντίδραση στην επιδημία mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και σε άλλες χώρες, η οποία κηρύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC) στις 14 Αυγούστου 2024.

Που γίνεται το εμβόλιο της mpox στην Ελλάδα

Τα διαθέσιμα εμβολιαστικά κέντρα για τον ιό mpox και τα στοιχεία επικοινωνίας για το κοινό είναι τα παρακάτω:

ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: Τέταρτη 09:00-12:00, τηλ: 2251 352510

ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: Τέταρτη 09:00-12:00, τηλ: 2313 303333

ΠΑΓΝΗ, Ηράκλειο Κρήτης

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, τηλ: 2810 542107

«Ανδρέας Συγγρός», Αθήνα

ΓΝ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ ”ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ”

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, τηλ: 210 7295310 και 210 7265159

ΑΤΤΙΚΟΝ, Αθήνα

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, τηλ: 210 5831656

«Παναγία η Βοήθεια», Πάτρα

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: Τετάρτη και Πέμπτη 09:00-14:00, τηλ: 2613 603689

Σε ποιους συστήνεται σήμερα το εμβόλιο στην Ελλάδα

Το εμβόλιο συνιστάται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς mpox και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, μετά και τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΜΑ, ενδέχεται η ηλικία λήψης του εμβολίου να αποφασιστεί να ξεκινά από τα 12 έτη.

Πριν την έκθεση

Άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες και γυναίκες, άτομα τρανς, μη δυαδικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, ή έχουν νοσήσει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τους τελευταίους 3 μήνες.

Επαγγελματίες υγείας και φροντίδας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους ή σε συνθήκες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς τύπου mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες, εμβολιαστικά κέντρα, αποστολές σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς τύπου mpox κλπ.).

Άτομα που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές, άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους τα οποία ταξιδεύουν σε περιοχές των χωρών που είναι επηρεαζόμενες ( ο κατάλογος των περιοχών των χωρών επικαιροποιείται από τον ΕΟΔΥ και είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του). Επίσης, άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν για προσωπικούς λόγους καθώς και για ειδικές συνθήκες (πχ. μακρόχρονη παραμονή σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα mpox) και που δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες.

Μετά την έκθεση

Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς τύπου mpox συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατοικούν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση εντός 4 ημερών από την έκθεση. Εμβολιασμός μέχρι και 14 ημέρες μετά από την έκθεση συνιστάται επίσης γιατί μπορεί να προσφέρει προστασία. Εμβολιασμός γίνεται μόνον εφόσον το άτομο σε στενή επαφή με το κρούσμα δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.

Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα