Επιτυχής ολοκλήρωση πιλοτικού προγράμματος αναγεννητικής γεωργίας για τους καπνοκαλλιεργητές

Διαβάζεται σε 5'
Επιτυχής ολοκλήρωση πιλοτικού προγράμματος αναγεννητικής γεωργίας για τους καπνοκαλλιεργητές
Τάσος Συκάκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Παπαστράτος,Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Χρήστος Σταμάτης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas και Ηλίας Κάλφας, Project Leader του Innovation & Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Το δρόμο για την αναγεννητική γεωργία, που αποτελεί σε συνθήκες κλιματικής κρίσης μια βασική “φόρμουλα” αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα, “δείχνει” η Παπαστράτος

Συγκεκριμένα σε μια ιδιαίτερης σημασίας περιοχή, τη Θράκη, με ισχυρό αποτύπωμα στην αγροτική παραγωγή, ΄”έτρεξε” για τρία χρόνια, πιλοτικό πρόγραμμα, που στόχο να καταδείξει τα οφέλη αλλά και τις δυναμικές που μπορεί να δημιουργήσει μια συνθήκη μετάβασης εκμεταλλεύσεων καπνού σε αντίστοιχες με στέβια.

Ως γενική παραδοχή, η αναγεννητική γεωργία αποτελεί βασική διέξοδο για τον εμπλουτισμό του “θρεπτικού” φορτίου των υπό καλλιέργεια εδαφών, καθώς η εφαρμογή τέτοιων αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών, μεταξύ άλλων,  ενισχύει την περιεκτικότητα σε οργανικό άνθρακα των εδαφών, που τελούν υπό αυτό το καθεστώς διαχείρισης. Επίσης, διασφαλίζει  την αποφυγή διαβρώσεων. 

Παράλληλα, σε συνδυασμό με τη χρήση τεχνολογικών καινοτομιών (π.χ. γεωργία ακριβείας) βοηθά στη μείωση εισροών (ενέργειας, ύδατος, φυροφαρμάκων κτλ), που είναι κομβική για τη βελτιστοποίηση της οικονομικής εικόνας κάθε καλλιέργειας. Ειδικά σε μια περιοχή τη Θράκη που επλήγη πρόσφατα από τις πυρκαγιές, αλλά και βιώνει μεγάλες προκλήσεις παραγωγικής μετάβασης,  

Επίσης, να σημειωθεί ότι η αναγεννητική γεωργία, λειτουργεί ως “γέφυρα” διασφάλισης εισοδήματος, την ώρα που η κλιματική κρίση, αλλά και τάσεις της αγοράς θέτουν “εκτός τροχιάς” υφιστάμενες καλλιέργειες.

Σημειώνεται, χαρακτηριστικά, ότι με βάση δημοσιευμένες έρευνες τα τελευταία χρόνια, διεθνώς, η απώλεια εισοδήματος στους αγρότες λόγω της κλιματικής αλλαγής υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 15 με 20%, Σε περιπτώσεις, δε, ακραίων κλιματικών φαινομένων η καταστροφή είναι ολική,  ενώ πάνω από το 70% των αγροτών παρατηρεί αυξημένες εντομολογικές προσβολές και περισσότερες ασθένειες στις καλλιέργειές τους.

Στο φόντο, τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος «Νέα Γη» , που ξεκίνησε το 2021 και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στη ΔΕΘ της ίδιας χρονιάς, με πρωτοβουλία της Παπαστράτος, σε συνεργασία με τη Stevia Hellas, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, στο εταιρικό περίπτερο της Παπαστράτος από τον Ιάκωβος Καργαρώτο, Αντιπρόεδρο της Παπαστράτος, το Χρήστο Σταμάτη, Συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Stevia Hellas, καθώς και τον Ηλία Κάλφα ,Project Leader του Innovation & Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. 

Το πρόγραμμα

“Η Παπαστράτος, με την υλοποίηση του προγράμματος «Νέα Γη», απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι είμαστε εδώ, στη πράξη” τόνισε ο κ. Καργαρώτος και συμπλήρωσε: “Συνεπής στη δέσμευσή της στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Θέλοντας να στηρίξουμε και να τιμήσουμε τους καπνοκαλλιεργητές που μας στήριξαν για περισσότερα από 90 χρόνια με τη δουλειά τους προσπαθήσαμε να βρούμε μία βιώσιμη εναλλακτική καλλιέργεια για όσους θελήσουν, άμεσα ή στο μέλλον, να αλλάξουν καλλιέργεια. Τα αποτελέσματα του προγράμματος αφήνουν μια ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον της αναγεννητικής γεωργίας στην Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είχαμε δύο εξαιρετικούς συνεργάτες σε αυτή την προσπάθεια, τη Stevia Hellas και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή” τόνισε με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος.

Σημειώνεται ότι το πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα Γη» ξεκίνησε το 2021 και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στη ΔΕΘ της ίδιας χρονιάς, με πρωτοβουλία της Παπαστράτος, σε συνεργασία με τη Stevia Hellas, έχοντας ως στόχο να μελετηθεί κατά πόσο η καλλιέργεια στέβιας μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους καπνοκαλλιεργητές που θα επιθυμούσαν να την επιλέξουν στο μέλλον. Ειδικά σε μια συγκυρία που τα φυσικά γλυκαντικά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις καταναλωτικές συνήθειες.

Στο πρόγραμμα αυτό, δε, συμμετείχαν 70 παραγωγοί καλλιεργώντας 200 στρέμματα, με την Παπαστράτος να έχει χρηματοδοτήσει πλήρως το πρόγραμμα καλύπτοντας τις ανάγκες σε σπόρους, συστήματα άρδευσης και τεχνική υποστήριξη και τη Stevia Hellas να έχει απορροφήσει το σύνολο της παραγωγής.

Νέα εποχή για την τοπική γεωργία

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Σταμάτης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, υπογράμμισε ότι “η συνεργασία αυτή ανέδειξε μια νέα προοπτική για το μέλλον της καλλιέργειας στέβιας στην Ελλάδα, στοχεύοντας στην αειφορία, δοκιμάζοντας και φέρνοντας εις πέρας ένα απαιτητικό πρόγραμμα που οργάνωσε και ενίσχυσε τους παραγωγούς της Θράκης, να περάσουν με ένα βιώσιμο τρόπο από την παραγωγή καπνού, στη στέβια. Οι παραγωγοί στη Θράκη βοηθήθηκαν και πέτυχαν τον στόχο τους. Ως Στέβια Ελλάς, είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία αυτή που εξακολουθεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγή ελληνικής στέβιας υψηλής ποιότητας. Θα είμαστε πάντα δίπλα τους”.

Παράλληλα, ο κ. Ηλίας Κάλφας, Project Leader του Innovation & Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής υπογράμμισε ότι “η μετάβαση από τον καπνό στη στέβια σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την τοπική γεωργία, με σεβασμό στο περιβάλλον και έντονη χρήση της υψηλής τεχνολογίας στην γεωργική παραγωγή. Η εφαρμογή αναγεννητικών μεθόδων ενισχύει την παραγωγικότητα και προσφέρει ελπίδα για ένα μέλλον με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μεγαλύτερη ευημερία για τους τοπικούς παραγωγούς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font