Ρωσία: Ελλάδα και Κύπρος στη λίστα των χωρών με “καταστροφικές στάσεις”

Διαβάζεται σε 2'
Ρωσία: Ελλάδα και Κύπρος στη λίστα των χωρών με “καταστροφικές στάσεις”
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Ο Ρώσος πρωθυπουργός ενέκρινε τη λίστα των χωρών που επιβάλλουν καταστροφικές ιδεολογικές στάσεις εναντίον της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, ενέκρινε έναν κατάλογο χωρών που, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, επιβάλλουν «καταστροφικές ιδεολογικές στάσεις» οι οποίες αντιτίθενται στις παραδοσιακές πνευματικές και ηθικές αξίες της Ρωσίας.

Το σχετικό έγγραφο δημοσιεύτηκε επίσημα και περιλαμβάνει 47 χώρες και περιοχές, που «εφαρμόζουν πολιτικές που προωθούν καταστροφικές νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές στάσεις, οι οποίες αντιβαίνουν στις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες». Ανάμεσα τους βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία.

Αξιοσημείωτο είναι πως στην εν λόγω λίστα δεν περιλαμβάνονται η Σλοβακία και η Ουγγαρία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχει προστεθεί η Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγή του TASS, ο κατάλογος εγκρίθηκε σε συμμόρφωση με το προεδρικό διάταγμα για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης σε ξένους που μοιράζονται παραδοσιακές πνευματικές και ηθικές αξίες της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία διατηρεί και άλλους καταλόγους «εχθρικών κρατών», όπου προβλέπονται διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις. Οι πρώτες λίστες τέτοιων κρατών καθιερώθηκαν το 2021 και περιλάμβαναν αρχικά μόνο τις ΗΠΑ και την Τσεχία, ενώ το 2022 προστέθηκαν και άλλες χώρες, όπως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα