Χεζμπολάχ: Μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας

Διαβάζεται σε 5'
Επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ
Επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ AP Photo

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες προς το Ισραήλ, στους πιο απομακρυσμένους στόχους από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Ένας ελαφρά τραυματίας.

Το λιβανικό κίνημα της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες ότι στοχοποίησε την αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ και στρατιωτική βιομηχανική εγκατάσταση στην πόλη Χάιφα του Ισραήλ εκτοξεύοντας δεκάδες πυραύλους, σε αντίποινα για τις «επανειλημμένες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο», εν μέσω εντατικών ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων στη μεθόριο.

Η αεροπορική βάση είναι ο πιο απομακρυσμένος στόχος που έχει χτυπήσει η λιβανέζικη οργάνωση στο Ισραήλ από την έναρξη των συγκρούσεων τον Οκτώβριο, περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους IDF, περίπου 10 ρουκέτες εκτιμάται ότι εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο, με τις περισσότερες να αναχαιτίζονται όπως ανακοίνωσαν.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ ανέφεραν ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στις «συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις που στόχευσαν διάφορες περιοχές του Λιβάνου και οδήγησαν στον θάνατο πολλών αμάχων», ανέφερε η Χεζμπολάχ.

Μαζικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ ακολούθησαν την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι χτύπησε 400 στόχους της οργάνωσης στο νότιο Λίβανο.

Οι IDF ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου (21/09) ότι πραγματοποίησαν δύο κύματα επιθέσεων – το πρώτο πλήττοντας περίπου 290 στόχους και το δεύτερο 110 τοποθεσίες – σε ολόκληρο τον νότιο Λίβανο.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών, η οποία εντείνει τη διεθνή ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή, εξώθησε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, τον Νατζίμπ Μικάτι, να ακυρώσει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετείχε στις εργασίες υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ, καλώντας να «τερματιστούν οι φρικτές σφαγές» που διαπράττονται από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

Παράλληλα, επικαλούμενο την «απρόβλεπτη φύση του συνεχιζόμενου πολέμου», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε χθες τους Αμερικανούς που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν το ταχύτερο από τη χώρα, όσο έχουν ακόμη την επιλογή να κλείσουν εισιτήρια σε εμπορικές πτήσεις, με φόντο τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης του Ισραήλ και της Χεζμπολά.

«Εξαιτίας της απρόβλεπτης φύσης της συνεχιζόμενης ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στη Χεζμπολά και το Ισραήλ και των πρόσφατων εκρήξεων σε όλο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού, η αμερικανική πρεσβεία προτρέπει τους αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες επιλογές» επιβατικών πτήσεων, τόνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επικαιροποιημένη ταξιδιωτική οδηγία του.

Διαδηλώσεις ξανά στο Ισραήλ για την επιστροφή των ομήρων

Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν το Σάββατο το βράδυ για ακόμη μια φορά στους δρόμους στο Τελ Αβίβ για να καταγγείλουν πως δεν κλείνεται συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς που θα επιτρέψει να επιστρέψουν οι δεκάδες όμηροι που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας στον θύλακο από την 7η Οκτωβρίου 2023.

Οι εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις γίνονται ολοένα πιο επικριτικές για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αφού ανακοινώθηκε στις αρχές του μήνα ο εντοπισμός των πτωμάτων έξι ομήρων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως μέλη του παλαιστινιακού κινήματος τους εκτέλεσαν με «μια σφαίρα στο σβέρκο». Κατηγόρησε την ηγεσία της Χαμάς πως απορρίπτει τους όρους για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα επέτρεπε την απελευθέρωση ομήρων που παραμένουν στη ζωή, καθώς ο πόλεμος —πλέον στην 352η ημέρα του— οδεύει να κλείσει χρόνο.

Όμως επικριτές του κ. Νετανιάχου στο Ισραήλ αντιτείνουν πως αυτός πρέπει να κάνει παραχωρήσεις για να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ομήρων — 97 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, πλην όμως οι 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι επικριτές του κ. Νετανιάχου λένε επίσης πως επιδιώκει πάνω απ’ όλα να διατηρηθεί στην εξουσία, κατευνάζοντας τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του, που εναντιώνονται σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη Χαμάς.

«Αν οι πολίτες και οι στρατιώτες εγκαταλειφθούν στους δολοφόνους και τους βιαστές για πολιτικούς υπολογισμούς της (κυβερνητικής) συμμαχίας, δεν θα υπάρξει συγχώρεση», είπε ο ηθοποιός Λιόρ Ασκενάζι στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Τελ Αβίβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ.

Όπως και προηγούμενες εβδομάδες, στους συγκεντρωμένους απευθύνθηκαν συγγενείς ομήρων, όπως ο Ελί Ελμπάγκ, πατέρας της ομήρου Λιρί Ελμπάγκ: «Λιρί (…), πάει ένας χρόνος που έχω να σε φιλήσω, να γελάσω μαζί σου», είπε.

Η χθεσινή κινητοποίηση καταγράφτηκε καθώς οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ κλιμακώνονται ολοένα περισσότερο.

Ο Σαχάρ Μορ, ανιψιός του ομήρου Αβραάμ Μούντερ —θεωρείται νεκρός—, τόνισε πως φοβάται πως η κλιμάκωση στον βορρά θα αποσπάσει την προσοχή από το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα