Λίβανος: Στους 45 οι νεκροί από την επιδρομή στη Βηρυτό – Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων

Διαβάζεται σε 3'
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Λίβανο
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Λίβανο AP Photo Bilal Hussein

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό. Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων από Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

Ο απολογισμός των θυμάτων του ισραηλινού αεροπορικού βομβαρδισμού που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Βηρυτό και είχε στόχο ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ έγινε ακόμη πιο βαρύς, έφθασε τους 45 νεκρούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

«Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 45», σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, ενώ προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 37 θανάτους.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο κτίριο που χτυπήθηκε «συνεχίζονται», για «τρίτη συναπτή ημέρα» και θα γίνουν εξετάσεις δειγμάτων DNA για να μπορέσει να εξακριβωθεί η ταυτότητα κάποιων από τα θύματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ολονύχτιες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο Λίβανο

Δεκάδες αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν ξανά εντατικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας στον νότιο Λίβανο.

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών, η οποία εντείνει τη διεθνή ανησυχία για εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή, εξώθησε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, τον Νατζίμπ Μικάτι, να ακυρώσει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετείχε στις εργασίες υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ, καλώντας να «τερματιστούν οι φρικτές σφαγές» που διαπράττονται από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Παράλληλα, επικαλούμενο την «απρόβλεπτη φύση του συνεχιζόμενου πολέμου», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε χθες τους Αμερικανούς που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν το ταχύτερο από τη χώρα, όσο ακόμα είναι «διαθέσιμη» η επιλογή να επιβιβαστούν σε εμπορικές πτήσεις.

Ο στρατός δήλωσε επίσης ότι επιτίθεται σε περισσότερους στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τις επιθέσεις εναντίον της ένοπλης ομάδας.

Πλήγματα και από τη Χεζμπολάχ

Την ίδια ώρα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στοχοποίησε βιομηχανική εγκατάσταση στο Ισραήλ που παράγει στρατιωτικούς εξοπλισμούς, εν είδει αρχικών αντιποίνων για τις εκρήξεις αυτή την εβδομάδα σε τηλεπικοινωνιακές συσκευές της με δεκάδες νεκρούς.

«Σε μια πρώτη ανταπόδοση» για τις εκρήξεις της Τρίτης και της Τετάρτης βομβητών και ασυρμάτων στον Λίβανο που χρησιμοποιούσαν μεταξύ άλλων μέλη της Χεζμπολάχ -ο κίνημα και η λιβανική κυβέρνηση τις απέδωσαν στο Ισραήλ- «βομβαρδίστηκαν εγκαταστάσεις της στρατιωτικής βιομηχανίας Rafael» με «δεκάδες» ρουκέτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στην επίθεση με στόχο το Ραμάτ Νταβίντ, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στο Κιριάτ Μπιαλίκ σε μεταγενέστερες επιθέσεις.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 85 ρουκέτες προς τη Χάιφα το πρωί της Κυριακής και ότι ορισμένα από τα βλήματα έκαναν πρόσκρουση. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ρουκέτες προκάλεσαν πυρκαγιές στο βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια στο Kiryat Bialik.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα