Βρανδεμβούργο: Ελάχιστο προβάδισμα για το SPD, πολύ ψηλά η ακροδεξιά

Διαβάζεται σε 2'
Όλαφ Σολτς
2024 Ebrahim Noroozi/AP Photo

To κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παίρνει μεν την πρωτιά στις εκλογές του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, σύμφωνα με τα exit polls, αλλά με την ελάχιστη δυνατή διαφορά από το ΑFD.

Το προβάδισμα με 31%, άρα και ανατροπή των δημοσκοπήσεων, δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) η πρόβλεψη αποτελέσματος του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD για τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο.

Δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται μόλις μία μονάδα πίσω o ακροδεξιός σχηματισμός της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), ενώ ακολουθούν με 12% το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW).

Οι Πράσινοι βρίσκονται ακριβώς στο όριο εισόδου με 5%, ενώ η Αριστερά περιορίζεται στο 3% και δείχνει να μένει εκτός κοινοβουλίου.

Με τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, ένα κρατίδιο που συνορεύει με το Βερολίνο, αλλά και με την Πολωνία, με το μεταναστευτικό και την οικονομία στην κορυφή της ατζέντας, ολοκληρώνεται η φετινή εκλογική χρονιά που έφερε ξεκάθαρες ήττες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) και άνοδο των άκρων. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι άνω των 16 ετών κλήθηκαν σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο και να κρίνουν τη μέχρι τώρα κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ SPD, Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και Πρασίνων υπό τον δημοφιλή Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD), ο οποίος, στην ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει την ήττα, δήλωσε ότι εάν το κόμμα του τερματίσει δεύτερο, θα παραιτηθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα