Γυρίζουν την πλάτη στον Φορέα Ακινήτων τα ευάλωτα νοικοκυριά

Διαβάζεται σε 4'
Γυρίζουν την πλάτη στον Φορέα Ακινήτων τα ευάλωτα νοικοκυριά
Πολυκατοικία στα Σεπόλια SOOC

Μόλις 181 ευάλωτα νοικοκυριά έχουν υπαχθεί στον Φορέα. Τον Οκτώβριο οι προσφορές των επενδυτών παρά το μηδαμινό ενδιαφέρον. Κίνητρα από το ΥΠΟΙΚ για να λειτουργήσει ο Φορέας το 2025.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από το πενιχρό μέχρι σήμερα ενδιαφέρον που καταγράφεται από πλευράς των ευάλωτων νοικοκυριών για ένταξή τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν εκκινήσει ο διαγωνισμός για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία μόλις 181 ευάλωτα νοικοκυριά έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα αίτηση – και έχει εγκριθεί – για να υπαχθούν στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, όταν αυτός λειτουργήσει. Για το ίδιο διάστημα 94 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης και άλλες 530 σε αρχικό στάδιο, χωρίς δηλαδή να έχουν υποβληθεί ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι όσα νοικοκυριά έχουν πιστοποιηθεί ως ευάλωτα και η ένταξή τους στον φορέα έχει εγκριθεί, λαμβάνουν ήδη στεγαστικό επίδομα από 70 έως 210 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, ποσό που μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, αναμένεται να αυξηθεί στα 75 (125 ευρώ για το χαμηλό εισοδηματικό κλιμάκιο) έως τα 375 ευρώ.

Παρά το χαμηλό ενδιαφέρον που δείχνουν μέχρι στιγμής τα ευάλωτα νοικοκυριά, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δρομολογεί την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους τέσσερις επενδυτές που παρέμειναν στην «κούρσα» της διεκδίκησης, συμμετέχοντας ενεργά και στην πρόσφατη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Ο λόγος για τα funds Fortress, Bain, Christofferson (CRC) και Kaican Hellas, σε σύμπραξη με τη Beaumont, τα οποία περίπου στις αρχές Οκτωβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους, έτσι ώστε στη συνέχεια, να επιλεγεί αυτό που θα μπορέσει να αποκτήσει τον Φορέα.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο ανάδοχος μεταξύ των δύο κοινοπραξιών που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον θα επιλεγεί έως τα τέλη του χρόνου και στόχος είναι ο φορέας να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2025.

Η στάση των επενδυτών

Υπ’ αυτές τις συνθήκες και το χαμηλό ενδιαφέρον από την πλευρά των ευάλωτων νοικοκυριών το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση που θα επιδείξουν οι υποψήφιοι επενδυτές στην τελική φάση του διαγωνισμού και εάν τελικά θα επενδύσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την απόκτηση των ακινήτων των ευάλωτων νοικοκυριών σε μια επένδυση που σύμφωνα με τις απόψεις που έχουν διατυπώσει, «δεν έχει ουσιαστικό οικονομικό αντικείμενο».

Από την πλευρά τους κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας εμφανίζονται αισιόδοξοι για την έκβαση του διαγωνισμού και παραπέμπουν στις τρεις υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και καθορίζουν τους όρους και τη διαδικασία για τη μεταβίβαση της κύριας κατοικίας του δανειολήπτη, τον καθορισμό της τιμής που θα μπορεί να την επαναγοράσει και τον καθορισμό του επιδόματος που θα λαμβάνει.

Πρόκειται όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές για κρίσιμες παραμέτρους των όσων συζητήθηκαν με τους επενδυτές, στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, με εξαίρεση, προφανώς, το αίτημά τους για χορήγηση κρατικών εγγυήσεων. Ήδη, άλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει το ενδιαφέρον, εισήγαγε σειρά νομοθετικών τροποποιήσεων, με στόχο να «κεντρίσει» το ενδιαφέρον τους, όπως, για παράδειγμα, την έκπτωση 30% επί της εμπορικής αξίας του ακινήτου ή της τιμής πρώτης προσφοράς, όταν το ακίνητο που είναι να αποκτήσει ο Φορέας βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Τι θα κάνει ο Φορέας

Υπενθυμίζεται ότι ο Πτωχευτικός νόμος που ψηφίστηκε το 2020 προβλέπει την δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στον οποίο τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να μεταβιβάσουν την πρώτη τους κατοικία όταν έχουν κόκκινα δάνεια στις τράπεζες ή τα funds προκειμένου να αποφύγουν την έξωση.

Η μεταβίβαση της πρώτης κατοικίας στον Φορέα διασφαλίζει στα ευάλωτα νοικοκυριά ότι θα συνεχίσουν να διαμένουν στο σπίτι που ήταν η πρώτη τους κατοικία, την κυριότητα της οποίας, όμως, θα πρέπει πρώτα να έχουν μεταβιβάσει στον φορέα.

Για να μπορούν να διαμένουν στο ίδιο ακίνητο θα πρέπει να πληρώνουν στον φορέα ενοίκιο, μέρος του οποίου θα επιδοτείται από το κράτος, όπως επιδοτούνται σήμερα αυτοί των οποίων έχει εγκριθεί η αίτηση υπαγωγής τους, μέσω ενός προγράμματος που χαρακτηρίστηκε ως ενδιάμεσο καθώς αποτελεί τον προθάλαμο για την ένταξη στον φορέα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα