Νετανιάχου για χτύπημα στον Λίβανο: Αλλάζουμε την ισορροπία ισχύος στα βόρεια

Διαβάζεται σε 7'
Επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο
Καπνός αναδύεται από το σημείο μιας ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στο λιβανέζικο χωριό Χιάμ, κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ Rabih Daher/AFP

Μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων από το Ισράηλ στον νότιο Λίβανο τη Δευτέρα. Πλήθος κόσμου σπεύδει να εκκενώσει υπό τον φόβο νέων χτυπημάτων ενώ μακραίνει η λίστα νεκρών και τραυματιών.

Περισσότεροι από 270 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 700 τραυματίστηκαν στο μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων που εξαπέλυσε το Ισραήλ στον Λίβανο το πρωί της Δευτέρας (23/09). Με τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται συνεχώς, οι εικόνες που φτάνουν από τις πληγείσες περιοχές στον Λίβανο είναι αποκαρδιωτικές με σπίτια να έχουν μετατραπεί σε ερείπια και πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού να υψώνονται στον ουρανό.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φίρας Αμπιάντ, δήλωσε ότι οι ισραηλινές βομβαρδιστικές επιθέσεις έχουν στόχο σπίτια, ιατρικά κέντρα, ασθενοφόρα και αυτοκίνητα ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τουλάχιστον 274 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 21 παιδιών, 39 γυναικών και δύο ιατρικών εργαζομένων.

 

Νέο κύμα ισραηλινών επιθέσεων στον νότιο Λίβανο Associated Press

Σειρήνες ήχησαν στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η Χεζμπολάχ στη συνέχεια της ημέρας απάντησε στις επιθέσεις με διαδοχικές ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες με στόχο δύο στρατιωτικές τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση στις εντατικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο και ανατολικό Λίβανο.

Σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, το λιβανέζικο κίνημα τόνισε ότι στόχευσε «βασικές αποθήκες» του ισραηλινού στρατού για τη βόρεια περιοχή του Ισραήλ, δυτικά της Τιβεριάδας, και έναν στρατώνα, «σε απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού».

Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ήχησαν το απόγευμα στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καθώς η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες σε νοτιότερες τοποθεσίες από τις συνοριακές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σειρήνες ήχησαν επίσης σε περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.

Σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο καθώς πλήθος κόσμου σπεύδει να εκκενώσει υπό τον φόβο νέων επιθέσεων.

Αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα στην κίνηση καθώς οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα νότια χωριά εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων
Αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα στην κίνηση καθώς οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα νότια χωριά εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων (AP Photo/Mohammed Zaatari)
Αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα στην κίνηση καθώς οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα νότια χωριά εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων
Αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα στην κίνηση καθώς οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα νότια χωριά εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων (AP Photo/Mohammed Zaatari)

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα περιμένει «περίπλοκες μέρες» καθώς το Ισραήλ εντείνει σήμερα τα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και κάλεσε τους Ισραηλινούς να παραμείνουν ενωμένοι καθώς εξελίσσεται η στρατιωτική εκστρατεία.

«Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξαμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία ισχύος στο Βορρά – αυτό ακριβώς κάνουμε», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε μήνυμά έπειτα από αξιολόγηση της κατάστασης στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ.

Πρόσθεσε ότι ότι το Ισραήλ «αναμένει απειλές» μετά τα πλήγματα στο Λίβανο.

Το Ισραήλ ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στην κοιλάδα Μπεκάα

Σύμφωνα με τον Guardian, το απόγευμα της Δευτέρας το Ισραήλ ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις στην κοιλάδα Μπεκάα, πραγματοποιώντας τέσσερις αεροπορικές επιθέσεις σε μια γειτονιά κοντά στο Μπάαλμπεκ, στην ανατολική Μπεκάα, όπως ανέφερε πηγή της Χεζμπολάχ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε ενημερώσει τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή περίπου δύο ώρες πριν, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ θα ξεκινούσε σύντομα αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στην περιοχή.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου ετοιμάζει σχολεία ως προσωρινά καταφύγια για τους εκτοπισμένους. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Υγείας Φίρας Αμπιάντ δήλωσε ότι το υπουργείο εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη. Επίσης, ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τα νοσοκομεία να σταματήσουν να δέχονται κανονικά, ελαφρά περιστατικά, ώστε να υπάρξει χώρος για τους τραυματίες από τον νότο.

«Εργαζόμαστε πάνω σε οδηγίες για να μετατραπούν τα κέντρα πρώτων βοηθειών σε χώρους που μπορούν να υποδεχθούν τραυματίες. Για τους εκτοπισμένους με καρκίνο, νεφρική ανεπάρκεια και άλλες χρόνιες παθήσεις, έχουμε σχέδιο να συνεχιστεί η θεραπεία τους σε διάφορα ιατρικά κέντρα», δήλωσε.

IDF: Δεν σχεδιάζουμε χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, θα περιοριστούμε σε αεροπορικές επιδρομές

Ένας Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος, μιλώντας στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Ισραήλ επικεντρώνεται σε αεροπορικές επιχειρήσεις και δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για χερσαία επιχείρηση. Ανέφερε ότι οι σημερινές επιθέσεις, στοχεύουν στη μείωση της ικανότητας της Χεζμπολάχ να εξαπολύει περισσότερες επιθέσεις στο Ισραήλ.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις με drones και μαχητικά αεροσκάφη στόχευσαν δεκάδες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Μπιντ Τζμπέιλ, Αϊταρούν, Μάτζνταλ Σέλεμ, Χούλα, Τούρα, Κλαϊλέχ, Χάρις, Ναμπί Τσιτ, Ταράγια, Σμεστάρ, Χαρμπάτα, Λιμπάγια και Σαχμόρ.

Το Ισραήλ θέλει να «επεκτείνει τον πόλεμο» στη Μέση Ανατολή καταγγέλλει ο Ιρανός πρόεδρος

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι θέλει να «επεκτείνει» τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι αυτό «δεν θα ωφελήσει κανέναν», με τον Ιρανό πρόεδρο να επιμένει ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει την «αποσταθεροποίηση» της περιοχής.

«Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι αν ξεσπούσε ένας μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αυτό δεν θα ωφελούσε κανέναν στον κόσμο. Είναι το Ισραήλ που επιδιώκει να επεκτείνει αυτό τον πόλεμο», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πεζεσκιάν από την Νέα Υόρκη σε συζήτηση με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών όπου ξεκινούν αύριο Τρίτη (ώρα ΗΠΑ) οι ομιλίες αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

ΟΗΕ: Η κλιμάκωση στον Λίβανο θα έχει “καταστροφικές συνέπειες” στην ευρύτερη περιοχή

Μια περαιτέρω κλιμάκωση στον Λίβανο θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή, προειδοποίησε σήμερα η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), τη στιγμή που το Ισραήλ προχωρά σε σφοδρά πλήγματα σε στόχους της Χεζμπολάχ και η ισλαμιστική λιβανέζικη οργάνωση ανταπαντά.

«Κάθε πρόσθετη κλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάσταση θα μπορούσε να έχει βαριές και καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για τους ανθρώπους που ζουν από τη μία και την άλλη πλευρά της Γαλάζιας Γραμμής αλλά και για το σύνολο της περιοχής» ανέφερε η UNIFIL, αναφερόμενη στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, όπως έχει χαραχθεί από τον ΟΗΕ.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι, δήλωσε «βαθύτατα ανήσυχη» από την κλιμάκωση, κρίνοντας ότι «πρέπει να σταματήσει».

«Οι επιθέσεις που είδαμε, σε συσκευές επικοινωνίας, σε βομβητές, τις οποίες ακολούθησαν οι επιθέσεις και οι εκτοξεύσεις ρουκετών μεταξύ των δύο πλευρών (…) σηματοδοτούν μια πραγματική κλιμάκωση», είπε η Σαμντασάνι, σημειώνοντας: «Φαίνεται ότι οι ενέργειες και η ρητορική των (δύο) πλευρών φέρνουν τη σύγκρουση σε άλλο επίπεδο».

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι σχεδόν όλη η διεθνής κοινότητα ζητά αποκλιμάκωση. «Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Αναφερόμενη στις εκρήξεις των βομβητών και των φορητών ασυρμάτων της Χεζμπολάχ, η Σαμντασάνι υπογράμμισε ότι «η διάπραξη βίαιων ενεργειών με στόχο την πρόκληση τρόμου στους άμαχους πολίτες συνιστά έγκλημα πολέμου». Απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει τους υπεύθυνους. Η Χεζμπολάχ, όπως και οι περισσότεροι αναλυτές, επιρρίπτουν την ευθύνη στο Ισραήλ, το οποίο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

«Η ταυτόχρονη στόχευση χιλιάδων ανθρώπων, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ενόπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζεις πού βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι (…) αυτό δεν είναι αποδεκτό από το διεθνές δίκαιο», σχολίασε η εκπρόσωπος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα