Λίβανος: Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες από τα χτυπήματα του Ισραήλ – Δεκάδες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι

Διαβάζεται σε 6'
Λίβανος: Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες από τα χτυπήματα του Ισραήλ – Δεκάδες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι
Νέο κύμα ισραηλινών επιθέσεων στον νότιο Λίβανο Associated Press

Λουτρό αίματος από το χτύπημα του Ισραήλ στον Λίβανο, με τους νεκρούς να φτάνουν πλέον τους 500 και το Πεντάγωνο να ανακοινώνει την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή.

Την πιο θανατηφόρα ημέρα ισραηλινών επιθέσεων ζει ο Λίβανος, με τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε σήμερα, Δευτέρα (23/09) το Ισραήλ σε βάρος της Χεζμπολάχ, να αφήνουν πίσω τους περισσότερους από 490 νεκρούς και πάνω από 1.600 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα ημέρα στην χώρα, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου(1975-1990).

Όλα δείχνουν πως ο απολογισμός των νεκρών ολοένα και θα αυξάνεται, καθώς σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι από σήμερα το πρωί 492 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα σε πόλεις και χωριά του νότιου Λιβάνου, της Μπεκάα και του Μπααλμπέκ.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 58 γυναίκες και 35 παιδιά, ενώ άλλοι 1.645 έχουν τραυματιστεί.

Την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στα νότια της χώρας και κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα Βηρυτό.

Την ίδια στιγμή που ο κίνδυνος για κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ – Χεζμπολάχ είναι πιο υπαρκτός από ποτέ, ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο της επιχείρησής του στο Λίβανο, όπως  δήλωσε ο στρατιωτικός επικεφαλής του γενικού επιτελείου Ερζί Χαλέβι.

Ουσιαστικά, στοχεύουμε στις πολεμικές υποδομές που έχει δημιουργήσει η Χεζμπολάχ τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Χτυπάμε στόχους και προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες φάσεις“, ανέφερε σε δήλωσή του, όπως μετέδωσαν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ασθενοφόρα κοντά στο σημείο ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στο νότιο προάστιο της Βηρυτού
Ambulances arrive to evacuate the wounded near the site of an Israeli airstrike in Beirut's southern suburb, Monday, Sept. 23, 2024. () 2024 Bilal Hussein/AP Photo

“Βρισκόμαστε σε ένα νέο στάδιο πολέμου”

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Δρ Φιράς Αμπιάντ, λέει ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στα νότια της χώρας, προσθέτοντας ότι “ο κύριος στόχος αυτών των επιθέσεων ήταν να ‘υποκινήσουν αυτή την έξοδο των πολιτών από τις περιοχές-στόχους’.

Είναι σαφές ότι η πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να κλιμακώσει και να προκαλέσει”, δήλωσε στην εκπομπή World Tonight του BBC Radio 4 και πρόσθεσε: “Βρισκόμαστε σε ένα νέο στάδιο πολέμου, αρχικά ήταν στοχευμένες επιθέσεις, αλλά τώρα είναι αδιάκριτες”.

Οι σειρήνες χτύπησαν επανειλημμένα σε κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει ότι περίπου 165 ρουκέτες και άλλα πυρομαχικά έχουν περάσει από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος από το πρωί της Δευτέρας, ενώ πολλές από τις επιθέσεις αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα του Ισραήλ.

Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο
Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο 2024 Baz Ratner/AP Photo

 

ΗΠΑ: Επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή

Υπό το πρίσμα της αυξημένης έντασης στη Μέση Ανατολή στέλνουμε έναν μικρό πρόσθετο αριθμό αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού για να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας που βρίσκονται ήδη στην περιοχή“, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων εκτός κάμερας, σχετικά με την κίνηση των ΗΠΑ να στείλουν επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή.

Ο Ράιντερ επανέλαβε επίσης τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης. “Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, αλλά είναι μια επικίνδυνη κατάσταση και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να προωθήσουμε και να βρούμε μια διπλωματική διέξοδο“, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ στοχεύει διοικητή της Χεζμπολάχ

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) πραγματοποίησαν, όπως είπαν, μια “περιορισμένη” αεροπορική επιδρομή στο Νταχιέ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο Αλί Καράκι, ο υπ’ αριθμόν τρία στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ και επικεφαλής του νότιου μετώπου.

Οι IDF στοχεύουν σήμερα περιοχές στο νότιο Λίβανο, με τους κατοίκους σε ορισμένες περιοχές να λαμβάνουν γραπτά και φωνητικά μηνύματα που τους λένε να εγκαταλείψουν “κτίρια κατοικιών που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ για την απόκρυψη όπλων”.

Η Χεζμπολάχ εξέδωσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο διοικητής του νότιου μετώπου της, Αλί Καράκι, είναι ασφαλής.

Ο Καράκι, ο υπ’ αριθμόν 3 ηγέτης της στρατιωτικής επιχείρησης της Χεζμπολάχ, του ισχυρού ισλαμιστικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, είναι “καλά” και βρίσκεται σε ασφαλές μέρος, σύμφωνα με την οργάνωση.

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ευρύτερη σύγκρουση

Το Ιράν καταδίκασε έντονα τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, με τον πρόεδρο της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν να κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ευρύτερες συγκρούσεις.

Ο Πεζεσκιάν ανέφερε ότι η Δύση είχε παροτρύνει το Ιράν να μην προβεί σε αντίποινα για να μην θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

“Προσπαθήσαμε να μην απαντήσουμε. Μας έλεγαν συνεχώς ότι είμαστε σε απόσταση αναπνοής από την ειρήνη, ίσως σε μια εβδομάδα περίπου”, ανέφερε “αλλά ποτέ δεν φτάσαμε σε αυτή την άπιαστη ειρήνη”.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για “επικίνδυνες συνέπειες“.

Ισραήλ: Ήχησαν σειρήνες συναγερμού στη Χάιφα

Κάτοικοι της Χάιφας, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, έσπευσαν απόψε στα καταφύγια όταν ήχησαν σειρήνες συναγερμού για επικείμενη επίθεση με ρουκέτες, όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

“Ήχησαν σειρήνες στην πόλη Χάιφα και στα περίχωρά της, στο βόρειο Ισραήλ”, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), οι οποίες εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον στόχων που φέρονται να συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα