Αττική Οδός: Οι “ουρές” μέχρι τη νέα παραχώρηση – Πόσο μειώνονται τα διόδια

Διαβάζεται σε 3'
Αττική Οδός: Οι “ουρές” μέχρι τη νέα παραχώρηση – Πόσο μειώνονται τα διόδια
Αττική Οδός Eurokinissi

Στο επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να κλείσουν όλες οι απαραίτητες εκκρεμότητες για να φτάσουμε στην 5η Οκτωβρίου ως την τελευταία ημέρα της τρέχουσας σύμβασης και με “βελούδινο” τρόπο να ξημερώσει η 6η Οκτωβρίου ως η ημέρα της νέας σύμβασης.

Με τον χρόνο αντίπαλο ξεκινά η πορεία για να περάσουμε στη νέα σύμβαση παραχώρησης από την 6η Οκτωβρίου.

Εχθές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ υπό τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, εκπροσώπων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και των τραπεζών για να προχωρήσει και το θέμα του οικονομικού κλεισίματος των 3,27 δισ. ευρώ για την Νέα Αττική Οδό. Με την καταβολή του ποσού, το δημόσιο χρέος της χώρας θα μειωθεί κατά 1,5 μονάδα του ΑΕΠ καθώς όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για αυτό το λόγο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομικά συναλλαγή του ΤΑΙΠΕΔ από τότε που ιδρύθηκε.

Στο επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να κλείσουν όλες οι απαραίτητες εκκρεμότητες για να φτάσουμε στην 5η Οκτωβρίου ως την τελευταία ημέρα της τρέχουσας σύμβασης και με “βελούδινο” τρόπο να ξημερώσει η 6η Οκτωβρίου ως η ημέρα της νέας σύμβασης.

Η παραπάνω σύσκεψη είναι απαραίτητη καθώς θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή ο κυρωτικός νόμος της νέας σύμβασης που υπεγράφη στις 11 Σεπτεμβρίου και ακολούθως να καταβληθεί το ποσό με το οποίο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό. Είναι άλλωστε και το σημαντικότερο ορόσημο για να προχωρήσει η αλλαγή σκυτάλης.

Ο οργασμός συναντήσεων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα πρέπει από την πλευρά του να παραλάβει εντός χρόνου της υφιστάμενης παραχώρησης των ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ-EGIS τον άξονα της Αττικής Οδού σύμφωνα με τα όσα προστάζει η σύμβαση και να υπογραφεί πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής.

Αμέσως μετά θα πρέπει να υπογραφεί πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής με τον νέο παραχωρησιούχο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, γεγονός που θα ανάψει το φως για να παραλάβει “τα κλειδιά” του αστικού αυτοκινητόδρομου της Αθήνας. Την 6η Οκτωβρίου εφόσον όλα κυλήσουν όπως σχεδιάζεται οι οδηγοί θα δουν και μείωση της τιμής του διοδίου στα 2,50 ευρώ από τα 2,80 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Η διαδικασία είναι πολυσύνθετη και δαιδαλώδης αλλά η απόφαση έχει ληφθεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο ΥΠΟΜΕ και οι επόμενες ημέρες θα είναι σημαντικές για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα όπου ολοκληρώνεται μια οδική σύμβαση παραχώρησης και περνά με ένα διαγωνισμό σε μια νέα περίοδο παραχώρησης, με νέο παραχωρησιούχο.

Στα δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες πράγματα που θα πρέπει να διευθετηθούν είναι μεταξύ άλλων η αλλαγή της εταιρείας λειτουργίας και της επάνδρωσης του με προσωπικό που θα μπορέσει να τη λειτουργήσει από τις πρώτες ώρες, το σύστημα διοδίων, την οδική βοήθεια μέχρι τα συμβόλαια ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών κ.α.

H νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού έχει διάρκεια 25 έτη και Ο Παραχωρησιούχος, που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, πέραν του εφάπαξ οικονομικού ανταλλάγματος, θα αποδίδει ετησίως στο ΤΑΙΠΕΔ ποσοστό που θα ανέρχεται σε 7,5% επί των πάσης φύσεως εσόδων από την εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου, ενώ προβλέπονται περαιτέρω επενδύσεις και δαπάνες αναβαθμίσεων και εκσυγχρονισμού ύψους 380 εκατ. ευρώ στο σύνολο διάρκειας της παραχώρησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα