Ποιο είναι το σύγχρονο μυστήριο της Ελευσίνας;

Διαβάζεται σε 3'
Ποιο είναι το σύγχρονο μυστήριο της Ελευσίνας;
iStock

Με αφορμή “2ο Διεθνές Συμπόσιο για μια Νέα Ελευσίνα”, η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπαγγελή εξηγεί στον Σταύρο Διοσκουρίδη το βάθος της ιστορίας της πόλης.

Η Ελευσίνα συζητήθηκε πάρα πολύ την περασμένη χρονιά αφού ήταν και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Δεν είναι κάτι ξένο όμως αυτό για την πόλη, αφού όπως λέει η αρχαιολόγος Καλλιόπη Παπαγγελή στο Explainer, η Ελευσίνα έχει συνηθίσει να είναι το επίκεντρο της προσοχής από την αρχαιότητα.

Προφανώς τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν μια από τις βασικές αιτίες. Μια τελετή που καλυπτόταν από μεγάλη μυστικότητα και έχει δημιουργήσει αρκετούς μύθους γύρω της.

Μια τελετή όμως που είχε σαν στόχο να δείξει στον άνθρωπο τα μονοπάτια που θέλει ν’ ακολουθήσει. Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην Ελευσίνα το “Συμπόσιο για μια Νέα Ελευσίνα”. Το θέμα των ομιλητών και των πάνελ είναι η “Ευδαιμονία”.

Πώς την εννοούσαν τότε και τι σημαίνει τώρα;

Σε αυτή την ερώτηση αλλά και σε άλλες πάνω στο “μυστήριο” Ελευσίνα απαντά στο σημερινό podcast η Καλλιόπη Παπαγγελή που είναι επίτιμη Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής. 

Το World Human Forum σε συνεργασία με τη 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 299 – 2o Διεθνές Συμπόσιο για μια Νέα Ελευσίνα από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στο πρώην εργοστάσιο χρωμάτων ΙΡΙΣ στην Ελευσίνα. Με θέμα Μυστήρια Ευδαιμονίας: Αρχαίες Καταβολές – Σύγχρονα Επιτεύγματα, το Διεθνές Συμπόσιο επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με καινοτόμες συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια, συναρπαστικές καλλιτεχνικές δράσεις και διακεκριμένους ομιλητές από όλο τον κόσμο.

Αξιοποιώντας τη δύναμη του τόπου της Ελευσίνας, ο διεθνής θεσμός New Eleusis Symposia (Συμπόσια για μία Νέα Ελευσίνα) επιχειρεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου αφηγήματος ενότητας και οικολογικής μεταμόρφωσης του ανθρώπινου πολιτισμού. Με μία σειρά από πρωτοποριακές συναντήσεις και συνέργειες, έχει στόχο να πυροδοτήσει την προσωπική και κοινωνική αλλαγή και να καταστήσει την Ελευσίνα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την καλλιέργεια της συνειδητότητας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και ενθαρρύνοντας την προστασία της ζωής στον πλανήτη μας.Το κεντρικό θέμα του φετινού συμποσίου Μυστήρια Ευδαιμονίας εμπνέεται από την αριστοτελική έννοια του όρου.

Η ανθρώπινη ευδαιμονία προϋποθέτει την ευημερία της φύσης και όλων των μορφών ζωής, των κοινοτήτων και της δημοκρατίας. Ακολουθώντας αυτή την ολιστική προσέγγιση, ανάμεσα στους προσκεκλημένους του Συμποσίου συγκαταλέγονται διακεκριμένοι εκπρόσωποι από τους τομείς της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας, της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της τεχνολογίας και των τεχνών. Μέσω θεωρητικών ερευνών και πρακτικών εφαρμογών, το κοινό εμπλέκεται σε ένα συναρπαστικό ταξίδι εσωτερικής και κοινωνικής αναζήτησης γύρω από την έννοια της ευδαιμονίας και τους τρόπους που μπορούμε να την προσεγγίσουμε συλλογικά.

 

Explainer Podcasts

Ακούστε και κάντε εγγραφή στα News 24/7 Podcasts σε Spotify & Apple podcasts. Νέο επεισόδιο κάθε Τρίτη & Παρασκευή.

Info:

Περισσότερες πληροφορίες για το 2o Διεθνές Συμπόσιο για μια Νέα Ελευσίνα εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα