Δωρεάν στην πόλη την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου – 3 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 4'
γυναικείες μορφές της Σμαράγδας Παπούλια
Οι πολλαπλές γυναικείες μορφές της Σμαράγδας Παπούλια ανοίγουν έναν επίκαιρο διάλογο πάνω στο ταυτοτικό πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου.

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε σήμερα Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στην καρδιά της πόλης.

Μπήκαμε στον Σεπτέμβρη και η Αθήνα προσφέρει δωρεάν εκδηλώσεις που μπορούμε να απολαύσουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρήματα.

Προτείνουμε ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες για την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις, συναντήσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γνωστές γκαλερί και φορείς.

Ιδού μερικές ευκαιρίες να ψυχαγωγηθείς σήμερα με δωρεάν είσοδο.

Σμαράγδα Παπούλια “Alter Ego” στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την ατομική εικαστική έκθεση της Σμαράγδας Παπούλια με τίτλο Alter Ego, σε επιμέλεια του Θοδωρή Κουτσογιάννη.

Ολόσωμα πορτραίτα, κυρίως γυναικεία, προβάλλουν εμφατικά στο κέντρο του πίνακα. Πολλαπλές μορφές σε διακοσμητικό φόντο, καθηλωτικό βλέμμα, άλλοτε θυμωμένο, άλλοτε διερευνητικό ή μελαγχολικό, συχνά ερωτικό, μοιάζουν να απορούν για την ανθρώπινη ύπαρξη και τη θέση της στον σύγχρονο κόσμο. Συνοδευόμενα από ποίηση της καλλιτέχνιδος, τα έργα της αποκαλύπτουν τον “άλλο” της εαυτό.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης: “Αυτό το βαθιά ανθρωποκεντρικό σύνολο έργων της αντιπροσωπεύει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προσωπική της αναζήτηση, για το ουσιαστικό περιεχόμενο του ανθρώπινου βίου, και ταυτοχρόνως οπτικοποιεί την ανησυχία κάθε συνειδητοποιημένης προσωπικότητας της εποχής μας και του παγκοσμιοποιημένου κόσμου μας, που αγωνιά να επαναπροσδιοριστεί στο τρέχον, ευμετάβλητο πλαίσιο αναφοράς. Κατά τούτο, τα πολλαπλά και πολυεπίπεδα πορτραίτα της, αποτελούν καθαρό παράγωγο της εποχής μας, της κρίσης ταυτότητας, της έμφυλης συζήτησης, του φεμινισμού και της συμπερίληψης”.

Εγκαίνια: Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, στις 19:30, στην Γκαλερί Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

“Μαθαίνοντας από τον Mark Rothko” – Δωρεάν στον Λόφο art project

Mε την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 χρόνων από τη γέννηση του Mark Rothko (25/9/1903), η ομαδική έκθεση Η Τέχνη της Εμβύθισης στη σύγχρονη ζωγραφική.  Μαθαίνοντας από τον Mark Rothko παρουσιάζει στο κοινό τις εκφραστικές δυνατότητες της σύγχρονης αφαιρετικής ζωγραφικής, που αντλεί την έμπνευσή της από τον διεθνή Αφηρημένο Εξπρεσιονιστή και την ικανότητά του να δημιουργεί την αίσθηση της εμβύθισης του θεατή μέσα στο χρωματικό πεδίο του έργου.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα 24 σύγχρονων Ελλήνων και ξένων εικαστικών, παράλληλες δράσεις, καθώς και τη μοναδική εικονογράφηση βιβλίου που είχε αναλάβει ο Rothko, σχεδόν έναν αιώνα πριν.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί (αλφαβητικά): Γιάννης Αδαμάκος, Σοφία Αντωνακάκη, Δημήτριος Αντωνίτσης, Ειρήνη Βαζούκου, Δανιήλ, Murray Dessner, Ιάσονας Καμπάνης, Λεωνίδας Καραμπίνης, Ανδρέας Κοντέλλης, Άγγελος Μαυραειδής, Κλεοπάτρα Μουρσελά, Εύα Μπέη, Ουρανία Μουρελάτου, Παναγιώτης Νέζης, NIQUE, Θαλασσινή Δούμα, Νίκος Σαμαράς, Πάνος Σαραφιανός, Τζόνα Σαχπάζης, Γιάννης Σκαλτσάς, Θεόδωρος Στάμος, Αιμιλία Τσεκούρα, Δανάη Στράτου, Εμμέλεια Φιλιπποπούλου. Επιμέλεια έκθεσης: Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ. Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια Εκθέσεων.

Έκθεση ”space of togetherness” – Δωρεάν στο Σχολείον της Αθήνας

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ παρουσιάζει την έκθεση space of togetherness στον χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου / Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Οκτωβρίου 2024.

Ο ΝΕΟΝ, σε επιμέλεια της Διευθύντριας Ελίνας Κουντούρη, παρουσιάζει μια έκθεση που θέτει μερικά από τα πιο πιεστικά ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ο κόσμος σήμερα. Η μετακίνηση ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών διαμορφώνει την Ευρώπη ως ένα χώρο ροών μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολιτισμικών διαφορών. Το space of togetherness είναι μια έκθεση για ιστορίες που αποκαλύπτονται όταν διασταυρώνονται οι φυλές, οι πολιτικές, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έκθεση space of togetherness αναπτύσσεται στους χώρους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Η Σχολή έχει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης καθώς λειτουργεί ως εστία καλλιτεχνικών πρακτικών και αποτελεί ένα ζωντανό χώρο όπου συνυπάρχουν σπουδαστές και σπουδάστριες διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης, καταγωγής και κουλτούρας. Από το 1930 που ιδρύθηκε η Σχολή ταυτόχρονα με το Εθνικό Θέατρο, αποτελεί ένα εργαστήριο αφιερωμένο στη δημιουργική εξερεύνηση της τέχνης του ηθοποιού και έναν καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό θεσμό που καλλιεργεί την παιδαγωγική και τις προοδευτικές ιδέες.

Το εκθεσιακό και δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης επιδιώκει τη συνύπαρξη με τις δραστηριότητες της Δραματικής Σχολής, δημιουργώντας ένα ανοιχτό, ζωντανό εργαστήριο. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από ένα δημόσιο πρόγραμμα που θα συγκεντρώσει διάφορους συντελεστές, συμπεριλαμβανομένων καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και φορέων χάραξης πολιτικής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα