Μπήκαμε στον “βωμό” λατρείας του ΛΕΞ και περπατήσαμε “πάνω” του

Διαβάζεται σε 7'
Δημήτρης Μουγκός
Φωτογραφία ΛΕΞ, Δημήτρης Μουγκός NEWS 24/7 - Από την έκθεση CINOBO Opera

Ένας “βωμός” λατρείας για τον ΛΕΞ, με το κίτρινο Chally του, τα φθαρμένα Adidas και πολλές αναμνήσεις από τις ταράτσες και τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Σου αρέσει ο ΛΕΞ και ακόμα δεν έχεις πάει στη φωτογραφική έκθεση του Δημήτρη Μουγκού στο Cinobo Όπερα στην Ακαδημίας; Μέγα σφάλμα.

Η έκθεση είναι περίπου ένας “βωμός” λατρείας για τον αγαπημένο Έλληνα ράπερ “ποιητή του περιθωρίου” που πρόσφατα είδαμε στο “Off The Hook” στο ΟΑΚΑ να λούζεται στα καπνογόνα σε άλλη μία συναυλία “κόλαση”.

Ο Δημήτρης Μουγκός, ο άνθρωπος που έχει καταγράψει φωτογραφικά όσο κανείς άλλος την rap κουλτούρα της Θεσσαλονίκης, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Cinobo, την ελληνική κινηματογραφική streaming πλατφόρμα, και μαζί “μεταμορφώνουν” το Cinobo Όπερα.

Περιμένοντας ότι οι φωτογραφίες θα είναι κυρίως κρεμασμένες στον.. τοίχο, μπαίνοντας στην αίθουσα του μπαρ του Cinobo Opera καταλάβαμε ότι η “κουλτούρα του δρόμου” θα μας βάλει να πατήσουμε κυριολεκτικά πάνω στα πρόσωπα του ΛΕΞ και των φίλων του.

Δημήτρης Μουγκός
Φωτό Δημήτρης Μουγκός NEWS 24/7 Από την έκθεση CINOBO Opera

Σαν να κάνουμε μια πραγματική διαδρομή, ένα οδοιπορικό πάνω στην ιστορία τους, στα γέλια, στα πειράγματα, στις πόζες με αναψυκτικά και μπίρες, στις ξέφρενες συναυλίες και τα σκηνικά πίσω από τις μουσικές που αργότερα δόνησαν πλατείες και στάδια.

Αμέτρητες φωτογραφίες απλώνονται στο πάτωμα, και περιμένουν εκεί να σκύψεις χαμηλά και να τις επεξεργαστείς μία μία. Όπως τις επεξεργάστηκε ο φωτογράφος και τις έζησαν οι πρωταγωνιστές.

Δημήτρης Μουγκός

Ο στίχος “Μήτσο τράβα κάνα δυο φωτογραφίες” από το τραγούδι «Κοράκια» του άλμπουμ “2ΧΧΧ”, υπήρξε η αφορμή. Όλα κατέληξαν σε αυτή την παράξενη βόλτα “πάνω” στον ΛΕΞ, η οποία τελικά εκτός από την αποτύπωση εμπειριών είναι η καταγραφή μιας κουλτούρας και εν τέλει ένός ιστορικού ντοκουμέντου – που ευτυχώς θα μείνει καταγεγραμμένο ακόμα και αν “τα παίξει” ο σκληρός δίσκος αποθήκευσης ή “ανατιναχθεί” το ίντερνετ.

Η Σαλούγκα και οι πολυκατοικίες της, οι αγκαλιές της underdog παρέας που βρίσκει τον τρόπο να ακουστεί, “οι τσόγλανοι του δρόμου” που εδώ μοιάζουν πάρα πολύ οικείοι, χαμογελαστοί και παιδιά της διπλανής πόρτας.

Από την έκθεση του Δημήτρη Μουγκού στο Cinobo Opera

Ο “Μήτσος” είναι ο φωτογράφος Δημήτρης Μουγκός, με τον οποίο ο ΛΕΞ συνεργάζεται από το 2014, από το πρώτο σόλο άλμπουμ του “Ταπεινοί και Πεινασμένοι” μέχρι σήμερα. Κι ενώ ο ΛΕΞ απέφευγε την έκθεση στα media, η μηχανή του Μήτσου δούλευε ακούραστα.

Και έτσι σήμερα σκύβοντας πάνω από αυτό το πλούσιο ψηφιδωτό εμπειριών μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από την ατμόσφαιρα μιας μεγάλης διαδρομής, με αναμνήσεις που μυρίζουν αλκοόλ, τσιγάρο και αυθεντικές κουβέντες μεταξύ φίλων.

Δημήτρης Μουγκός

Το γυαλιστερό κίτρινο Honda Chally του ΛΕΞ δεσπόζει κάτω απ΄τη φωτογραφία του και λίγο πιο κει τα φθαρμένα adidas που σίγουρα έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα. Ένα κιγκλίδωμα κάτω από τις φωτογραφίες των συναυλιών του ΛΕΞ “πονάει” ευχάριστα όποιον έχει έστω και μια φορά δει μια συναυλία κολλημένος “στο κάγκελο”.

Τα πάνω από 15.000 καρέ από το 2014 μέχρι το 2023 φιλοξενήθηκαν αρχικά στο λεύκωμα του Δημήτρη (γιατί η φωτογραφία δεν τελειώνει στο κλικ, αλλά στο χαρτί) και κατόπιν γεννήθηκε η φωτογραφική εγκατάσταση την οποία βλέπουμε για πρώτη φορά στην Αθήνα στο Cinobo Όπερα.

Από την έκθεση του Δημήτρη Μουγκού στο Cinobo Opera

Από τις ταράτσες και τη βουή του δρόμου, στις συναυλίες του ΛΕΞ

Η έκθεση του Δημήτρη Μουγκού, που έχει ελεύθερη είσοδο και μπορείς να την επισκεφθείς άνετα πριν ή μετά το ποτάκι σου στο κέντρο, μας υποδέχεται με ένα σεμνό επιμελητικό κείμενο από την Δρ. Ηρώ Πάσχου (Επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Φωτογραφία και Οπτικοακουστικών Τεχνών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) για να μπούμε λίγο στο ψητό.

“Υπάρχει πράγματι ένα πεδίο σύνδεσης της φωτογραφικής αναπαράστασης με τη βιωματική εμπειρία είτε αφορά την παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Μουγκού σε ένα βιβλίο είτε σε μια έκθεση. Δύο είναι οι βασικοί άξονες που προτείνει η συγκεκριμένη παρουσίαση στο χώρο του κινηματογράφου Cinobo Opera στο κέντρο της Αθήνας πρώτον να αναδείξει τη δημιουργία ενός photobook σε σχέση με τη σημασία της αφήγησης στην επικοινωνία ενός μηνύματος στις σύγχρονες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις και δεύτερον να συνδέσει την μουσική με τη φωτογραφία μέσα από εννοιολογικές και οπτικές συμπτώσεις που πλαισιώνουν το έργο – εγκατάσταση in situ.

Δημήτρης Μουγκός

Η έκθεση προτείνει μια διαδρομή έσω/έξω από τον ακάλυπτο των πολυκατοικιών μέχρι τις ταράτσες και από τη βοή του δρόμου μέχρι τις συναυλίες του ΛΕΞ και των φίλων-συνεργατών, αποτυπώνοντας της ουσία την ενέργειας μιας κουλτούρας που σχηματίστηκε ως απάντηση στο ζοφερό αστικό τοπίο (και όχι μόνο).

Οι εικόνες του φωτογραφικού οδοιπορικού που επιλέχθηκαν από συνολικά 15.000 φωτογραφίες, δεν είχαν από την αρχή της της δημιουργίας τους ως σκοπό μόνο την τεκμηρίωση αλλά η ίδια η φωτογραφική πράξη ήταν ένας τρόπος αποτύπωσης κοινών εμπειριών.

Ακριβώς σε έναν τέτοιο χώρο όπως το σινεμά, όπου μοιραζόμαστε έναν τρόπο θέασης η έκθεση του Δημήτρη Μουγκού συνδιαλέγεται ταυτόχρονα με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο, με την ανάμνηση και το ιστορικό ντοκουμέντο.”

Δημήτρης Μουγκός

Ο Δημήτρης Μουγκός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1984. Προερχόμενος από ένα περιβάλλον ταυτισμένο με τις γραφικές τέχνες, σπούδασε φωτογραφία στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού στην Αθήνα (ΠΑΔΑ) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths College του Λονδίνου. Από το 2012 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της MOUGOS Image & Communication, που αντικείμενο της είναι η φωτογραφία, η οπτική επικοινωνία και οι γραφικές τέχνες.

Πληροφορίες για την έκθεση
Διάρκεια: 20/9 έως 4/10 / Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 19:00-23:30 | Σαββατοκύριακο 18:00-23:00 / Cinobo Όπερα (Ακαδημίας 57) / Είσοδος Ελεύθερη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα