“Αν θέλεις να ζήσεις, φύγε” – Πώς το Ισραήλ έστειλε μηνύματα στους πολίτες του Λιβάνου

Διαβάζεται σε 4'
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο AP Photo

Το Ισραήλ παραβίασε το σύστημα τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου και κατάφερε να στείλει μαζικά μηνύματα στους πολίτες των περιοχών που βομβάρδισε. Ο μηχανισμός που χρησιμοποίησε.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί κάθε δυνατό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να επιτύχει τον στόχο του, που όπως επισημαίνει, είναι “να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στα βόρεια σύνορά του” με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δείχνει ικανοποιημένος για όσα έχει πετύχει μέχρι στιγμής, παρά το λουτρό αίματος της Δευτέρας (23/09) στον Λίβανο με περισσότερους από 558 νεκρούς.

Ανάμεσα στα μέσα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να σπείρει τον τρόμο στους στόχους του στην ευρύτερη περιοχή και πλαισιώνουν τους βομβαρδισμούς, εντάσσονται ολοένα και περισσότερο τεχνολογικά εργαλεία, αρχής γενομένης των βομβητών και των ασυρμάτων που εξερράγησαν, ενώ χθες κατάφερε να παραβιάσει τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα του Λιβάνου με κλήσεις και μηνύματα που κατάφεραν να φτάσουν στα κινητά των κατοίκων, καλώντας τους να πιέσουν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους.

Μαι πληροφορία ακόμη που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί και έρχεται από το γραφείο Τύπου της Χεζμπολάχ, κάνει λόγο ακόμα και για φυλλάδια που περιέχουν ένα επικίνδυνο QR code. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που μετέδωσε το Reuters, το Ισραήλ ρίχνει φυλλάδια με έναν «πολύ επικίνδυνο» κωδικό QR στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ προειδοποίησε ότι η σάρωση του κωδικού με κινητό τηλέφωνο θα «αποσπάσει όλες τις πληροφορίες» από τη συσκευή.

Πώς το Ισραήλ έστειλε μηνύματα στους πολίτες του Λιβάνου στις επιθέσεις της Δευτέρας

Οι προετοιμασίες του Ισραήλ για επιθέσεις σε σπίτια και κτίρια στο νότιο Λίβανο, όπου υποστηρίζει ότι η Χεζμπολάχ αποθηκεύει όπλα, περιλάμβαναν κλήσεις και μηνύματα προς τους κατοίκους του Λιβάνου, προκειμένου να εκκενώσουν περιοχές που θα βρίσκονταν εν μέσω πυρών, σύμφωνα με Λιβανέζους και Ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Είτε μέσω τηλεφωνικής κλήσης είτε με γραπτό μήνυμα στα αραβικά, το μήνυμα ήταν το ίδιο όπως σημειώνουν οι New York Times: «Αν βρίσκεστε σε κτίριο που φιλοξενεί όπλα για τη Χεζμπολάχ, απομακρυνθείτε από το χωριό μέχρι νεωτέρας».

Το μήνυμα αυτό ακούστηκε επίσης σε τουλάχιστον έναν λιβανέζικο ραδιοφωνικό σταθμό, όπου το Ισραήλ κατάφερε να ελέγξει τα ερτζιανά.

Σύμφωνα με δύο Ισραηλινούς αξιωματικούς πληροφοριών, το Ισραήλ κατάφερε να στείλει τις κλήσεις και τα μηνύματα μέσω παραβίασης των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων του Λιβάνου, μια πρακτική που έχει τελειοποιήσει την τελευταία δεκαετία στο Λίβανο και στη Γάζα.

Μόλις αποκτήσουν πρόσβαση στα συστήματα του Λιβάνου, οι μονάδες στρατιωτικών πληροφοριών του Ισραήλ μπορούν να κατευθύνουν τα μηνύματα και τις τηλεφωνικές κλήσεις σε κινητά τηλέφωνα που έχουν γεωεντοπιστεί σε συγκεκριμένη περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί την πρακτική αυτή απόδειξη ότι προσπαθεί να εκκενώσει τους αμάχους από τις ζώνες που πραγματοποιεί πλήγματα, δήλωσαν οι αξιωματικοί. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών αμάχων από τις χθεσινές επιθέσεις που ξεπερνά τους 500, τον διαψεύδει με τον πιο σκληρό τρόπο.

Οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της χώρας είχε παραβιαστεί. Ο Τζόνι Κορμ, υπουργός τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου, δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν «παραπλανητικές ηλεκτρονικές εφαρμογές» για την παραβίαση του συστήματος, το οποίο δεν απαιτούσε «προηγμένη τεχνολογία για την εκμετάλλευση του δικτύου».

Η κυβέρνηση του Λιβάνου απαντά στην κατάσταση με τη μετάβαση σε ένα πιο πρωτόγονο τηλεπικοινωνιακό σύστημα, το οποίο, όπως είπε ο κ. Κορμ, «είναι λιγότερο ευάλωτο σε παραβιάσεις και επιτρέπει καλύτερο έλεγχο».

Τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα του Ισραήλ είναι επίσης ευάλωτα σε επιθέσεις. Την περασμένη εβδομάδα, η Εθνική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας της χώρας ανέφερε ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ ήταν υπεύθυνοι για εκατομμύρια μηνύματα που εστάλησαν σε ισραηλινά κινητά τηλέφωνα με απειλητικές σημειώσεις, προτρέποντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Αν θέλεις να ζήσεις, φύγε», έγραφαν ορισμένα μηνύματα. Άλλα έλεγαν στους Ισραηλινούς ότι θα συναντήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στην κόλαση.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Ζιάντ Μακάρι, δήλωσε ότι το γραφείο του στη Βηρυτό έλαβε ηχογραφημένο μήνυμα που προειδοποιούσε τον κόσμο να εγκαταλείψει το κτίριο. Το υπουργείο Οικονομίας και το υπουργείο Πολιτισμού επηρεάστηκαν επίσης από την παραβίαση, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

«Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου που εφαρμόζει ο εχθρός», δήλωσε ο κ. Μακάρι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα