Πώς η Ελλάδα κατάφερε να συντηρεί αεροσκάφη και να εκπαιδεύει πληρώματα από όλο τον κόσμο

Διαβάζεται σε 6'
AEGEAN│CAE Flight Training Center
AEGEAN│CAE Flight Training Center

Το NEWS 24/7 ξεναγήθηκε στο νέο αεροπορικό οικοσύστημα που δημιούργησε και ήδη λειτουργεί η AEGEAN στην Αθήνα, βάζοντας για τα καλά τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη, ως κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης και συντήρησης.

Τον Μάιο του 2023, το NEWS 24/7 βρέθηκε στη Μαδρίτη, στο κέντρο εκπαίδευσης της CAE, όπου είδε από κοντά την τεχνολογία που θα ενσωματώσει το νέο εκπαιδευτικό κέντρο της AEGEAN. Εκεί, εκπαιδεύονται χιλιάδες πιλότοι και πληρώματα κάθε χρόνο, και αυτό το πρότυπο η AEGEAN είχε ανακοινώσει ότι θα γίνει και στη χώρα μας.

Το “AEGEAN│CAE Flight Training Center“, είχε ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Η επένδυση αυτή, συνολικής έκτασης 85.000 τ.μ., με πράσινη ενέργεια, είχε στόχο στην εκπαίδευση χιλιάδων πιλότων και πληρωμάτων καμπίνας, δίνοντας στη χώρα ένα ισχυρό διεθνές αεροπορικό προφίλ. Την ίδια ώρα η βάση της ετοιμαζόταν να υποδεχθεί για βαριά συντήρηση, αεροσκάφη από όλο τον κόσμο. Όπερ και εγένετο. Χτες, το νέο αυτό αεροπορικό οικοσύστημα της εταιρείας, άνοιξε τις πύλες του στους δημοσιογράφους.

Η επένδυση της AEGEAN: Επανάσταση στην εκπαίδευση αεροπορικού προσωπικού

Η AEGEAN, η μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία, δεν επαναπαύεται στις δάφνες της. Αντιθέτως, μέσα από μία επένδυση που ξεπερνά τα 140 εκατομμύρια ευρώ, έχει δώσει ώθηση στη δημιουργία του νέου εκπαιδευτικού κέντρου και της τεχνικής βάσης που θα αναβαθμίσει το αεροπορικό οικοσύστημα της Ελλάδας.

Από το καλοκαίρι του 2024, η AEGEAN έχει ήδη ολοκληρώσει το 70% του συνολικού έργου, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Δημήτρη Γερογιάννη, να δηλώνει με περηφάνια πως οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες όχι μόνο της εταιρείας αλλά και τρίτων αερομεταφορέων. Το κέντρο διαθέτει ήδη 4 προσομοιωτές πλήρους πτήσης, καλύπτοντας τις ανάγκες εκπαίδευσης στα Airbus A320neo, Boeing 737NG και ATR 72-600. Αυτή η εξέλιξη φέρνει την Ελλάδα στην πρωτοπορία της αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

AEGEAN│CAE Flight Training Center
AEGEAN│CAE Flight Training Center

Τεχνική βάση: Η καρδιά της βαριάς συντήρησης

Η αναβάθμιση της τεχνικής βάσης της AEGEAN στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” δεν αποτελεί μόνο ένα έργο βιωσιμότητας, αλλά και επένδυση στη βαριά συντήρηση αεροσκαφών. Με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 35.000 τ.μ. που παράγει 4,4 GWh ετησίως, η βάση λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με πράσινη ενέργεια, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες πράσινες τεχνικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη.

Το υπόστεγο της παλιάς Ολυμπιακής, που παρέμενε ανενεργό για περισσότερο από 12 χρόνια, ανακατασκευάστηκε πλήρως και φιλοξενεί πλέον 12 θέσεις για βαριά συντήρηση και επισκευές αεροσκαφών. Η AEGEAN έχει επενδύσει σε τεχνολογικό εξοπλισμό υψηλής ακρίβειας και αυτοματοποιημένες διαδικασίες, προσφέροντας άμεση εξυπηρέτηση στις ανάγκες τόσο της δικής της αεροπορικής δύναμης όσο και τρίτων εταιρειών.

AEGEAN│CAE Flight Training Center
AEGEAN│CAE Flight Training Center

Είναι ενδεικτικό πως ήδη, εταιρείες όπως η Cyprus Airways και η TUS Airways αναθέτουν εργασίες συντήρησης στα χέρια της AEGEAN. Παράλληλα, το δυναμικό της τεχνικής βάσης έχει αυξηθεί σημαντικά, με πάνω από 400 εργαζόμενους να απασχολούνται στις εγκαταστάσεις, και οι προβλέψεις για την επόμενη πενταετία μιλούν για 600-700 εργαζόμενους.

AEGEAN│CAE Flight Training Center: Η νέα εποχή στην αεροπορική εκπαίδευση

Το εκπαιδευτικό κέντρο της AEGEAN, που ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του στα μέσα του 2024, αναβαθμίζει ριζικά το επίπεδο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε συνεργασία με την CAE, τον μεγαλύτερο πάροχο εκπαιδευτικών λύσεων παγκοσμίως, το κέντρο στοχεύει να εκπαιδεύσει πάνω από 3.500 πιλότους κάθε χρόνο, καθώς και χιλιάδες μέλη πληρωμάτων καμπίνας.

Ήδη, το κέντρο διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσεων, που επιτρέπουν στους πιλότους να εξασκηθούν σε συνθήκες που θα ήταν αδύνατο να αναπαραχθούν σε πραγματικές πτήσεις. Η τεχνολογία των προσομοιωτών προσφέρει ρεαλιστική απεικόνιση του περιβάλλοντος πτήσης, με προσομοίωση καιρικών φαινομένων, αεροδρομίων και εναέριων συνθηκών. Αυτό επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους πιλότους να προετοιμάζονται για απρόβλεπτα σενάρια και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η επένδυση σε αυτό το εκπαιδευτικό κέντρο δεν περιορίζεται στην εκπαίδευση πιλότων της AEGEAN. Το 60% της χωρητικότητας του κέντρου προορίζεται για την εκπαίδευση πιλότων άλλων αεροπορικών εταιρειών, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα ένα νέο κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

AEGEAN│CAE Flight Training Center
AEGEAN│CAE Flight Training Center

Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της επένδυσης της AEGEAN είναι η εστίαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Από το 2018, η εταιρεία έχει εφαρμόσει ένα πρόγραμμα υποτροφιών για νέους πιλότους και μηχανικούς, με στόχο την καλλιέργεια και ανάπτυξη νέων ταλέντων.

Οι πρώτοι 90 απόφοιτοι του προγράμματος ήδη εργάζονται στην AEGEAN, ενώ σύντομα θα ενταχθούν και 27 νέοι μηχανικοί που αποφοίτησαν από το αντίστοιχο πρόγραμμα. Η στρατηγική αυτή ενισχύει την κουλτούρα συνεχούς μάθησης και καινοτομίας, διασφαλίζοντας την ποιότητα και τη συνέπεια στο αεροπορικό έργο της εταιρείας. Η AEGEAN όχι μόνο επενδύει στις υποδομές της, αλλά δημιουργεί μία γενιά επαγγελματιών που θα διασφαλίσουν τη μελλοντική της βιωσιμότητα και επιτυχία.

AEGEAN│CAE Flight Training Center
AEGEAN│CAE Flight Training Center

Ο επόμενος στόχος είναι η πλήρης ανάπτυξη του κέντρου, με την προσθήκη τριών επιπλέον προσομοιωτών και τη συνεχή ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, καθιστώντας την AEGEAN πρότυπο στον τομέα της εκπαίδευσης και συντήρησης αεροσκαφών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα