Τέσσερις γυναικείες φωνές και μια πορεία προς το coming out

Διαβάζεται σε 4'
«διήγηΜΑΣ»
Χρήστος Μπόης

Το θεατρικό έργο «διήγηΜΑΣ», που βασίζεται στη νουβέλα της Γιώτας Τεμπρίδου «Διήγημας», ανεβαίνει στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Μπισχινιώτη για έξι παραστάσεις.

Το «διήγηΜΑΣ» που σκηνοθετεί η Δέσποινα Μπισχινιώτη στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός είναι μια παράσταση για τη βία κατά των γυναικών και όλων των θηλυκοτήτων, για τις γυναικοκτονίες, τον βιασμό, τον σεξισμό, την τοξική αρρενωπότητα, τα καταπιεστικά έμφυλα στερεότυπα, για το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στον έρωτα με όποι@ θέλουμε.

Η Δέσποινα Μπισχινιώτη αναφέρει στο NEWS 24/7: “Το «διήγηΜΑΣ», που βασίζεται στη νουβέλα της Γιώτας Τεμπρίδου «Διήγημας», παρουσιάζει επί σκηνής τα τραύματα της έμφυλης βίας. αλλά και μια πορεία προς το coming out. Η παράσταση είναι σπονδυλωτή, με τα μέρη της να συνέχονται μεταξύ τους με το βίωμα και τη μνήμη και να αξιοποιούν τη ρευστότητα των ορίων ανάμεσα στην πεζογραφία και την ποίηση.

«διήγηΜΑΣ»
Χρήστος Μπόης

Μέσα από μια ανάκληση ζοφερών εμπειριών από όλες τις περιόδους της ζωής τους/μας, οι τέσσερις γυναικείες φωνές στις οποίες μοιράζεται η αφήγηση στρέφονται με πικρό χιούμορ και ειρωνεία εναντίον της πατριαρχικής ελληνικής κοινωνίας και της «αγίας ελληνικής οικογένειας» με τις νοσηρές της όψεις. Στο τέλος της διαδρομής–αναδρομής, πραγματοποιώντας μια μετάβαση από το σκοτάδι στο φως, φτάνουν στην απελευθέρωση από τις καταπιεστικές νόρμες και τις αγκυλώσεις της καπιταλιστικής εθνοπατριαρχίας και διεκδικούν τον αυτοπροσδιορισμό και τη ζωή που τις εκφράζει”.

Και συνεχίζει “η παράσταση, όπως και η νουβέλα της Τεμπρίδου, εντάσσεται στην κουίρ τέχνη, με την έννοια ότι προωθεί τη συμπερίληψη, απορρίπτοντας τα δίπολα, την ουσιοκρατία και οτιδήποτε κανονι(στι)κό, διεκδικώντας την ορατότητα της λεσβιακής ταυτότητας και εμπειρίας και προβάλλοντας το δικαίωμά μας να ερωτευόμαστε όποι@ θέλουμε. Στο «διήγηΜΑΣ», επιπλέον, δείχνουμε ότι η επιτέλεση του φύλου δεν αποτελεί επιλογή του υποκειμένου, αναγνωρίζουμε το σώμα ως τόπο εκ-δραμάτωσης και εν-σωμάτωσης των πολιτισμικών συμβάσεων και εκθέτουμε απερίφραστα κάθε μορφή έμφυλης κακοποίησης, αποδομώντας τον επιβεβλημένο από τον νεοφιλελευθερισμό μύθο της ευτυχίας και τα εξιδανικευτικά αφηγήματα της εθνοπατριαρχίας και ρίχνοντας φως στη βία των κοινωνικών δομών.

Η Δέσποιμα Μπισχινιώτη
Η Δέσποιμα Μπισχινιώτη Χρήστος Μπόης

Μέσα από την έμφυλα προσδιορισμένη φωνή του παιδιού και της ενήλικης ταυτόχρονα, το/α πρόσωπο/α επί σκηνής μιλάει/ούν για καθετί οδυνηρό μέσα στην ελληνική κοινωνία: τοξική αρρενωπότητα, σεξισμός, ενδοοικογενειακή βία, γυναικοκτονίες, παιδοβιασμοί, φυλετική και ταξική ανισότητα, αστική υποκρισία. Οι μόνοι δρόμοι που οδηγούν στην έξοδο από τον εγκλωβισμό και το έρεβος είναι η αναγνώριση της τρωτότητας, η χειραφέτηση, η αγάπη, η αποδοχή, η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη, η φροντίδα μεταξύ των θηλυκοτήτων”.

Και καταλήγει: “η παράσταση, που βασίζεται στους κώδικες του σύγχρονου θεάτρου, έχει στηριχθεί στον αυτοσχεδιασμό, στην ελεύθερη έκφραση, στον σκηνικό πειραματισμό, στην ανάπτυξη κοινού ρυθμού, στην εν-γραφή του λόγου στο σώμα των ηθοποιών. Χωρίς να προδίδει τους καλλιτεχνικούς του στόχους και χωρίς να ηθικολογεί, το «διήγηΜΑΣ» αντιστέκεται στην επίπλαστη θετικότητα, εκφράζεται μέσω της δράσης και του λόγου με ειλικρίνεια, ανθρωπιά και τρυφερότητα, προστίθεται στις φωνές που διεκδικούν την εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Μέσα σε συνθήκες επιμονής και ενίοτε έντασης του διαχρονικού φαινομένου της έμφυλης βίας, η τέχνη μπορεί να προσανατολιστεί όχι στην άγονη καταγραφή και την απλή αναπαράσταση αλλά στη δημιουργική (ανα)κατασκευή της πραγματικότητας, πάντα με τα δικά της μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, το «διήγηΜΑΣ», ως παράσταση που θεματοποιεί την ποικιλόμορφη έμφυλη βία, ευχόμαστε να λειτουργήσει λυτρωτικά, να γίνει και αυτό ένα μονοπάτι για τη διαχείριση του πένθους και το άνοιγμα στο μαζί”.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΡΙΕΣ/ΕΣ

Κείμενο: Γιώτα Τεμπρίδου
Θεατρική διασκευή – Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μπισχινιώτη
Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Δρακοπούλου
Παίζουν (αλφαβητικά): Mirela Jazxhi, Κατερίνα Μπέλεση, Δέσποινα Μπισχινιώτη, Μαριαλένα Μπόη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος: Θέατρο Μικρός Κεραμεικός- Ευμολπιδών 13, Αθήνα 118 54
Ημερομηνίες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο από 5 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου στις 19:00
Διάρκεια: 75 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση: 12€
Γενική είσοδος: 14€
Μειωμένο (μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, 65+, ομαδικό [άνω των 10 ατόμων]): 10€
Εισιτήριο ΑμεΑ, ατέλειες: 5€

Προπώληση εισιτηρίων:
TICKETSERVICES
Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online: https://www.ticketservices.gr/event/mikros-kerameikos-dihgimas/?lang=el
Η παράσταση κρίνεται κατάλληλη για άτομα ηλικίας άνω των 14 ετών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα