Τα πέντε τυριά και οι έξι υποψήφιοι…

Διαβάζεται σε 3'
Τα πέντε τυριά και οι έξι υποψήφιοι…
ISTOCK

Με τον απαιτούμενο σεβασμό στο πολιτικό γεγονός της ημέρας, το ντιμπέιτ των ΠΑΣΟΚων -και με εξαίρεση το μακελειό στον Λίβανο από το Ισραήλ- η εξέχουσα είδηση ήταν άλλη.

Ιδού η εξαιρετική για τη χώρα μας είδηση: Πέντε ελληνικά τυριά θριάμβευσαν στην αξιολογική κατάταξη του έγκυρου Taste Atlas: Μπήκαν στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων σκληρών τυριών παγκοσμίως!

Κάτι ανόητοι θα καγχάσουν, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι κατά το παρελθόν όταν δινόταν η μάχη της φέτας, γεγονός πολυσήμαντο για την ελληνική Οικονομία. «Μα με τη φέτα θα ασχοληθούμε;», έλεγαν οι χάσκακες χαμογελώντας με ειρωνική αυταρέσκεια. Τι να καταλάβουν οι επαγγελματίες της σαχλαμάρας.

Ας δούμε όμως την είδηση. Στην πρώτη δεκάδα μπήκαν: Η Γραβιέρα Νάξου στην δεύτερη θέση(ίδιους βαθμούς με το Παρμετζιάνο Ρετζιάνο της πρώτης θέσης). Στην 3η θέση η Γραβιέρα Κρήτης, στην έβδομη η Κεφαλογραβιέρα, στην όγδοη το Σαν Μιχάλη και στην ένατη η Γραβιέρα Αγράφων.

Εννοείται ότι αυτή η σημαντική διάκριση δεν ήταν είδηση για την υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ούτε για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ούτε για τα πολιτικά κόμματα. Κανένα(ς), καμμία δήλωση, ένα μπράβο, έστω μια τυπική αναφορά στους παραγωγούς των διακριθέντων παγκοσμίως προϊόντων. Τίποτε.

Εικάζω πως καμία τράπεζα δεν θα ενδιαφερθεί να έρθει σε επαφή με τους παραγωγούς αυτούς, να τους ρωτήσει αν έχουν πρόβλημα ρευστότητος ή ανάγκη δανειοδότησης για επέκταση της παραγωγικής και εμπορικής τους δραστηριότητας.

Ομολογώ ότι πρόκειται για παρακινδυνευμένη εικασία, καθώς δεν γνωρίζω αν ήδη υπάρχει τέτοιου είδους συνεργασία μεταξύ κάποιων τραπεζών με τους εν λόγω-και άλλους- παραγωγούς διακεκριμένων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Πάντως, σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης 9 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις αποκλείονται από τις τράπεζες σε ο,τι αφορά την χρηματοδότησή τους.

Επίσης καταγγέλλεται(ερωτήσεις στη Βουλή και πλήθος δηλώσεων) ότι μέχρι τώρα το 40% των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει διατεθεί σε μεγάλες εταιρείες, στις οποίες προφανώς δεν ανήκουν οι παραγωγικές εστίες με τα βραβευμένα προϊόντα.

Κατά τα λοιπά, άπαντες κήδονται για την Ανάπτυξη, για την αύξηση των εξαγωγών, για την Γεωργία και την Κτηνοτροφία της χώρας, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαντες. Με πρώτη την φλύαρη κυβέρνηση.

Που βλέπει με τρόμο να εκτινάσσεται το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών(βουτιά στις εξαγωγές, άλμα στις εισαγωγές), γεγονός που αποκαλύπτει  δραματικά την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

…Σιγά μην είχαν θέση τα διακριθέντα τυριά στο ντιμπέιτ των υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, έστω στο πλαίσιο μιάς σύντομης προγραμματικής αναφοράς για την Ανάπτυξη.

Αλλά που να βρεθεί χώρος και χρόνος για τέτοιες…ανούσιες λεπτομέρειες σχετικά με τον παραγωγικό προσανατολισμό της χώρας, την γεωργία και την κτηνοτροφία. Κάποιες γενικόλογες αναφορές κι αυτό ήταν όλο.

Βέβαια οι συνθήκες του ντιμπέιτ δεν επιτρέπουν την παρουσίαση αναλυτικού προγράμματος, αλλά υπήρχε η δυνατότητα να δοθεί ένα στίγμα. Με στοιχεία και παραδείγματα.

Κατά τα λοιπά, αψιμαχίες, συγκρούσεις, υπαινιγμοί, εξυπνακίστικες ατάκες και άλλα παρεμφερή στο ντιμπέιτ-χωρίς να λείπουν οι ενδιαφέρουσες στιγμές. Αναλυτικά σε άλλες στήλες, εδώ στο NEWS 24/7.

ΥΓ: Στην ίδια κατάταξη, σε πιο κάτω θέσεις (ανάμεσα στα 50 καλύτερα σκληρά τυριά παγκοσμίως), βρέθηκαν: Στην 13η θέση το Κεφαλοτύρι, στην Ι4η το Μετσοβόνε, στην 17η το Λαδοτύρι Μυτιλήνης και στην 43η το Μελίχλωρο Λήμνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα