Βίντεο με την δράση των διαρρηκτών που είχαν ρημάξει σπίτια στην Αττική – Ποιες περιοχές “χτυπούσαν”

Διαβάζεται σε 5'
Βίντεο με την δράση των διαρρηκτών που είχαν ρημάξει σπίτια στην Αττική – Ποιες περιοχές “χτυπούσαν”

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο από τον τρόπο δράσης των διαρρηκτών που ήταν υπεύθυνοι για τουλάχιστον 121 κλοπές-διαρρήξεις μέσα σε ένα 8μηνο. Ποιες περιοχές «χτυπούσαν».

Συγκεκριμένο επιχειρησιακό τρόπο δράσης ακολουθούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης των διαρρηκτών που είχαν ρημάξει στις διαρρήξεις και τις κλοπές, τα σπίτια ευρύτερα στην Αττική.

Η Ασφάλεια Αθηνών κατάφερε να εξιχνιάσει έως τώρα 121 κλοπές-διαρρήξεις με την πλειονότητα των διαρρήξεων να έχουν γίνει στην Ηλιούπολη, με το συνολικό οικονομικό όφελος από τη δράση της συμμορίας να ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 367.125 ευρώ, από την 8μηνη δράση της συμμορίας.

Οι δράστες αρχικά επιτηρούσαν κάθε οικία, στην οποία θα εισέρχονταν με σκοπό τους να απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές της από το εσωτερικό τους κατά την διάπραξη της κλοπής.

Εκτός από τις κατοπτεύσεις προηγούμενων ημερών, γίνονταν επιλογές οικιών στόχων και την ίδια ημέρα δράσης τους, καθώς περιφέρονταν έξω από σπίτια στις περιοχές που γυρνούσαν, με σκοπό να βρουν δρόμους χωρίς κάμερες ασφαλείας, κατοικίες με προσβάσιμα μπαλκόνια για αναρρίχηση, και γειτονιές χωρίς διερχόμενους πολίτες την στιγμή της τέλεσης.

Χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα οχήματα διαφορετικών εταιρειών ενοικίασης, προκειμένου να μεταβαίνουν πλησίον των οικιών που θα πραγματοποιούσαν τις κλοπές, το οποίο λειτουργούσε και ως «μέτρο αντιπαρακολούθησης» έτσι ώστε και σε περίπτωση που εντοπιστεί το όχημα κατά τη διάπραξη της κλοπής, να μην μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης αυτού ή τα υπόλοιπα επιβαίνοντά μέλη της συμμορίας.

Επιπρόσθετα δύο μέλη της συμμορίας, είχαν το ρόλο του «ενδιάμεσου» στην σύναψη των μισθωτηρίων συμβολαίων των οχημάτων, όπου παραχωρούσαν τα προσωπικά τους στοιχεία, με επιδιωκόμενο στόχο οι αστυνομικές αρχές να μην συνδέσουν τα επιχειρησιακά μέλη που τελούσαν τις διαρρήξεις, με τα επιχειρησιακά μισθωμένα αυτοκίνητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις επιλέγονταν μισθωμένα αυτοκίνητα καινούργιων χρονολογιών και τύπου SUV, ώστε τα μέλη της συμμορίας να μπορούν να διέρχονται από τις οικίες – στόχους, χωρίς να προκαλούν το ενδιαφέρον των διερχόμενων πολιτών.

Σε κάποιες περιπτώσεις, κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον τρόπο δράσης τους. Σε βίντεο έχει καταγραφεί διάρρηξη που πραγματοποίησαν σε ισόγειο διαμέρισμα επί της οδού Πάρου, στον Άλιμο, στις 11 Μαρτίου 2024.

Επίσης, κάμερες εξωτερικού χώρου, κατέγραψαν απόπειρα κλοπής σε ισόγειο διαμέρισμα επί της οδού Δωδώνης στον Άγιο Δημήτριο, στις 23 Ιουλίου 2024. Αυτό το βιντεοληπτικό υλικό ήταν εξαιρετικά πολύτιμο γιατί βοήθησε στην ταυτοποίηση των δραστών, που τους κατέγραψε καρέ-καρέ από την στιγμή που στάθμευσαν το «επιχειρησιακό» όχημα μέχρι που βγήκαν έξω και κατευθύνθηκαν περπατώντας στο σπίτι που στοχοποίησαν, πριν φορέσουν κουκούλες.

Εξαιρετικά πολύτιμη ήταν και η ανάλυση του γεωεντοπισμού τους μέσω GPS, καθώς ταυτοποιήθηκαν τα σημεία που είχαν σταθμεύσει με τα σπίτια που είχε γίνει στόχος διάρρηξης, όπως και οι γύρω δρόμοι που έκαναν κατόπτευση πριν διαπράξουν τις εισβολές στα σπίτια.

Δείτε το βίντεο δράσης τους:

Ο τρόπος δράσης της συμμορίας

Τα μέλη της συμμορίας επέλεγαν διαμερίσματα ισογείου, στα οποία εισέρχονταν παραβιάζοντας κυρίως παράθυρα και διαμερίσματα 1ου και 2ου ορόφου, στα οποία αρχικά έκαναν αναρρίχηση στα μπαλκόνια και μετέπειτα παραβίαζαν τις μπαλκονόπορτες.

Ο χρόνος τέλεσης των κλοπών των μελών της συμμορίας ήταν κατά το χρονικό διάστημα από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, κάθε φορά που «χτυπούσαν». Κατά τη διάρκεια των κλοπών, τα μέλη της συμμορίας είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, με κουκούλες των φούτερ ή καπέλα σε συνδυασμό με χειρουργικές μάσκες ή περιλαίμια μηχανών και φορούσαν πάντα γάντια εργασίας στα χέρια τους, προκειμένου να μην ταυτοποιούνται τα δακτυλικά και παλαμικά τους αποτυπώματα.

Τα μέλη της συμμορίας κατά την τέλεση των κλοπών είχαν σχεδόν πάντα τετραμελή σύνθεση και «διακριτούς ρόλους» ακόμα και όταν πραγματοποιούσαν τις κλοπές με εναλλαγή των μελών τους, οι διακριτοί τους ρόλοι παρέμεναν οι ίδιοι:

(Α) Οδηγός του οχήματος διαφυγής: Όφειλε να γνωρίζει την εκ εκάστοτε περιοχή δράσης της συμμορίας καθώς και σε περίπτωση εντοπισμού κάποιου μέλους της συμμορίας από αστυνομικές δυνάμεις να μεταφέρει άμεσα το όχημα σε μακρινό σημείο προκειμένου να μην συνδεθεί με την διαπραχθείσα κλοπή.

(Β) Τσιλιαδόρος: Έπρεπε να ενημερώνει τον οδηγό του οχήματος και τα δύο επιχειρησιακά μέλη της συμμορίας που εισέρχονταν εντός της οικίας προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί και να αποχωρήσουν άμεσα προς το όχημα διαφυγής είτε πεζοί.

(Γ) Επιχειρησιακά μέλη – φυσικοί δράστες της τέλεσης των κλοπών: Αυτοί είναι που πραγματοποιούσαν την φυσική κλοπή, οι οποίοι κατέχουν τις δεξιότητες της γρήγορης αναρρίχησης σε διαμερίσματα (1ου και 2ου ορόφου) καθώς και της γρήγορης παραβίασης σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από περίοικους. Τα μέλη αυτά είχαν βεβαρημένο ποινικό παρελθόν και χρόνια εμπειρίας στην διάπραξη διαρρήξεων με τον τρόπο παραβίασης αλουμινένιων θυρών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα