Τo vivere pericolosamente βουλευτή της Ν.Δ και οι μπελάδες του Κοτζιά

Διαβάζεται σε 4'

Όταν ένας γαλάζιο μέλος του κοινοβουλίου παίρνει ρίσκα και ο πρώην ΥΠΕΞ θυμάται – αναγκαστικά- καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος

 Καλή τύχη

Όπως φαίνεται σε κάποιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αρέσει το … «ζείν επικινδύνως». Πιθανότατα σε αυτούς περιλαμβάνεται ο βουλευτής Κυκλάδων Μάρκος Καφούρος.

Αλλιώς δεν εξηγείται μια ερώτηση που πήγε και κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θόδωρο Σκυλακάκη. Που δεν είναι μόνον υπουργός Περιβάλλοντος αλλά και μέλος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Η ερώτηση έχει τίτλο: «Καταστρατήγηση της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή της Καλντέρας στη νήσο Θήρα». Μόνον από αυτό κατανοεί κανείς ότι δεν μιλάμε για …μικροδουλειές.

Στο κείμενό της επισημαίνει (στην …πολεοδομική γλώσσα)  πως «έχουν αφαιρεθεί από τη Ζώνη Ι δύο τουλάχιστον ιδιοκτησίες εκατοντάδων στρεμμάτων, ενώ σε άλλες περιοχέςο επισυναπτόμενος χάρτης συμπεριέλαβε εντός της Ζώνης Ι μικρές ιδιοκτησίες οι οποίες ανήκαν μέχρι σήμερα στη Ζώνη ΙΙΙ. Παράλληλα κατατέθηκαν στο αρμόδιο τμήμα Πολεοδομίας, οικοδομικές άδειες για εκτέλεση εργασιών, κατά παράβαση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος».

Ρωτά μάλιστα – σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε – «τον αρμόδιο υπουργό, για ποιους λόγους ο χάρτης της Ζώνης Ι τροποποιήθηκε σε σχέση με αυτόν των ΠΔκαι που αποσκοπεί η τροποποίηση αυτή, αν προτίθεται να τον διορθώσει στο τελικό σχέδιο νόμου και τι εξυπηρετεί η αναστολή έκδοσης ορισμένων αδειών στη Ζώνη Ι στο υπό συζήτηση Σ/Ν όταν αυτό ρητά και κατηγορηματικά προβλέπεται από τα ΠΔ του 1990 και του 2012».

Με το κλίμα που επικρατεί τελευταία στην Κ.Ο της Ν.Δ εμείς δεν μένει παρά να του ευχηθούμε …καλή τύχη.

Μπακογιάννη «βλέπει» ο Δούκας

Τον Κώστα Μπακογιάννη βλέπει ως ενορχηστρωτή των επιθέσεων που δέχεται από την Ν.Δ για τα δημαρχιακά του καθήκοντα ο Χάρης Δούκας.

Ερωτώμενος για την κριτική που ασκείται σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Δήμαρχος Αθηναίων είπε χαρακτηριστικά: «Οι 10 πληγές του Φαραώ, μόνο ακρίδες δεν εχουν εμφανιστεί. Όλα τα υπολοιπα εχουν εμφανιστεί και με άσχημες διατυπώσεις. Είδα  τον κ. Θεοδωρικακο, σε μια θεσμική του παρέμβαση στο Εμπορικό Επιμελητήριο, να λέει στον κ. Μπακογιάννη “είσαι και θα είσαι ο δήμαρχός μας”».

Κανείς δεν μπορεί φυσικά να γνωρίζει τι σχεδιάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε έχει αποδείξει ότι είναι πολύ …εφευρετικό όταν πρόκειται για τις διαδικασίες εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ. Όμως δεν ακούγεται και τόσο παράλογο ο πρώην δήμαρχος να έχει εμπλακεί στην όλη διαδικασία. Άλλωστε ή ήττα του ήταν εξαρχής δυσκολοχώνευτη.

Ίσως κάτι του θυμίσει

«Τι ήθελα κι έμπλεξα»! Ίσως αυτό να σκέφτεται ο Νίκος Κοτζιάς μετά την παρέμβασή του στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και τους χαρακτηρισμούς (π.χ «Νεοχουλιγκάνοι») που χρησιμοποίησε για τους οπαδούς του Κασσελάκη.

Έκτοτε στα social media έχει γίνει στόχος αναρτήσεων που μάλλον επιβεβαιώνουν την εκτίμησή του περί «χουλιγκανισμού». Ακούγοντας πολλά, τόσο για τα κίνητρά του να κάνει αυτές τις δηλώσεις, όσο και για την μακρά πολιτική του πορεία που είχε αρκετούς ενδιάμεσους σταθμούς.

Από την άλλη βέβαια υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα και «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ως εκ τούτου μάλλον είναι εκπαιδευμένος σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Γιατί δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος των αντιδράσεων των «Κασσελίστας» θυμίζει την αισθητική των επικριτών εκείνης της συμφωνίας το 2019.

Προσέλευση

Παρότι οι εργασίες της Βουλής θα ξεκινήσουν «φορτσάτα» με την έναρξη της νέας περιόδου στις αρχές του Οκτώβρη (όπως κάθε χρόνο) φαίνεται πως το ενδιαφέρον των βουλευτών έχει εξαφθεί λίγο νωρίτερα.

Αιτία ένα νομοσχέδιο: Αυτό που αφορά το Κτηματολόγιο! Η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης που συζητείται είναι «τίγκα» από βουλευτές που έχουν πάει εκεί όχι για να «δώσουν παρουσία» (εισπράτοντας και το προβλεπόμενο αντίτιμο) αλλά για να παρέμβουν.

Το ζήτημα είναι φλέγον για τους ψηφοφόρους τους. Τόσο στην επαρχία, όπου δέχονται συνεχείς εκκλήσεις για παρέμβαση σε θέματα Κτηματολογίου, όσο και στην Αττική – ιδίως στα περιφερειακά της τμήματα- για ευνόητους λόγους.

Μάλιστα η αίσθηση που αποκομίζει κανείς είναι πως η κυβέρνηση θα είναι αρκετά «δεκτική» στο να αποδεχθεί αλλαγές. Μια και ο στόχος της είναι να κλείσει η ιστορία του Κτηματολογίου μέσα στο 2025.

Βλέπετε ο πρωθυπουργός που θα πει «Ολοκλήρωσα το Κτηματολόγιο», θα μπορεί να καυχιέται δεκαετίες για αυτό το κατόρθωμα.

Έστω κι αν επιτευχθεί όπως – όπως και τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Κυρανάκη να μιλάει για αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Πράγμα που μάλλον …υποτιμά την νοημοσύνη μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα