ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2024: 30 ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ

Οι Νύχτες Πρεμιέρας ανακοίνωσαν το φετινό τους πρόγραμμα κι εμείς διαλέγουμε τα μεγαλύτερα highlights.

Με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών για ταινία έναρξης, τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας για ταινία λήξης, τα περισσότερα από τα μεγάλα βραβεία των δύο φεστιβάλ, μια ρετροσπεκτίβα Ακίρα Κουροσάβα, ένα φανταστικό αφιέρωμα στα βρετανικά ‘80s και το midnight τμήμα να επιστρέφει ολοζώντανο και ορεξάτο, η αλήθεια είναι πως οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας δεν έχουν και πολλά κενά.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, ας συνυπολογίσουμε και την προβολή του παλαιστινιακού ντοκιμαντέρ Καμιά Άλλη Γη που βραβεύτηκε στο Βερολίνο (οδηγώντας σε στιγμές μεγάλης έντασης για την τοπική πολιτική σκηνή), του τρομερά σημαντικού φιλμ Ο Σπόρος της Ιερής Συκιάς του Μοχάμαντ Ρασούλοφ (ο οποίος απέδρασε από το Ιράν για να παραμείνει ελεύθερος), αλλά και του αδιαπραγμάτευτου φιλμικού event που είναι το Megalopolis του Φράνσις Φορντ Κόπολα, που θα παιχτεί σε μια ειδική προβολή στη Στέγη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Ας πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο φετινό πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας, ξεδιαλέγοντας μερικές από τις must προβολές, κρυφά διαμάντια, και επιλογές από τα αφιερώματα. (Κείμενα από το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Το αναλυτικό πρόγραμμα κι όλες τις πληροφορίες τις βρίσκετε στο επίσημο σάιτ.)

Τα Χρυσά από Κάννες και Βενετία

Ταινία έναρξης και λήξης αντίστοιχα, τα φιλμ δύο αγαπημένων σκηνοθετών των οποίων οι ταινίες προβάλλονται σταθερά εδώ και χρόνια στις Νύχτες Πρεμιέρας: Σον Μπέικερ και Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Anora

Ο πανηγυρικός φετινός Χρυσός Φοίνικας ανοίγει την αγκαλιά του σε μια μπριόζα σεξεργάτρια που καταλήγει πρωταγωνίστρια (και θύμα) στο δικό της παραμύθι, όταν γνωρίζει τον πρίγκιπα στο πρόσωπο ενός 20χρονου πλουσιόπαιδου, γόνου ενός Ρώσου ολιγάρχη, και τον παντρεύεται. Όταν το μαθαίνουν όμως οι γονείς του, κανονίζουν ένα ταξίδι-αστραπή για να διαλύσουν τον γάμο. Αθυρόστομος συνδυασμός της Σταχτοπούτας και του Pretty Woman, πειραγμένη κομεντί κοινωνικών ανισοτήτων και τσακισμένων ονείρων, και ταυτόχρονα ένα love story της συμφοράς που σταδιακά μετατρέπεται σε εμπειρία αυτογνωσίας και μάθημα ζωής για μια γυναίκα που ήθελε τόσο πολύ να πιστέψει σε κάτι καλύτερο.

Το Διπλανό Δωμάτιο

Ερμηνευμένες μοναδικά από την Τζούλιαν Μουρ και την Τίλντα Σουίντον, δύο παλιές φίλες σμίγουν ξανά έπειτα από χρόνια. Η μία είναι πετυχημένη συγγραφέας, η άλλη πρώην πολεμική ανταποκρίτρια που δίνει πλέον τη μεγαλύτερη μάχη της καθώς πάσχει από ανίατη ασθένεια σε προχωρημένο στάδιο. Υπό τη σκιά ενός αναπόφευκτου τέλους, οι δύο γυναίκες συνάπτουν μια μυστική συμφωνία που όσο ζοφερή φαντάζει άλλο τόσο καθαρτήρια αποδεικνύεται. Στην πρώτη του αγγλόφωνη ταινία μεγάλου μήκους, ο Αλμοδόβαρ εξακολουθεί να πλέκει το εγκώμιο της γυναικείας φύσης καθώς πραγματοποιεί μια δήλωση πίστης στη συντροφικότητα ως ελπίδα σε έναν κόσμο που δείχνει να τη χάνει ολοένα και πιο πολύ. Χρυσό Λιοντάρι στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας.

Συνταρακτικό πολιτικό σινεμά

Ματιές στο σήμερα και στο χθες με ηλεκτρισμένη αμεσότητα, που αναζητούν την ελευθερία σε καταπιεστικά καθεστώτα παίρνοντας σαφή θέση.

Καμιά Άλλη Γη

Μια κολεκτίβα ακτιβιστών από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη καταγράφει τον μεθοδικό ξεριζωμό των Αράβων κατοίκων από τους 19 οικισμούς της Μασαφέρ Γιάτα, μιας περιοχής στα όρια της Δυτικής Όχθης. Ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών στέκεται ως μνημείο τολμηρής ερευνητικής δημοσιογραφίας και αποδεικνύει πως η αντικειμενικότητα δεν κρύβεται στο να μην επιλέγεις πλευρά, αλλά στην ιστορική αλήθεια. Γεμάτο ένταση, με μια ματιά που παραμένει κινηματογραφική παρά την αμεσότητα του υλικού της. Βραβείο Κοινού και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ο Σπόρος της Ιερής Συκιάς

Αυτοεξόριστος στην Ευρώπη πια, ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ δραπέτευσε κατόπιν χιλίων κινδύνων από το Ιράν με μια παραβολή που προέκυψε από τα σπλάχνα της σύγχρονης κοινωνικής αναταραχής. Γι’ αυτό και το δράμα μιας τετραμελούς οικογένειας, ιδεολογικά χωρισμένης στα δύο, δεν αργεί να μετατραπεί σε θρίλερ αγωνίας. Μέσα από την καταγεγραμμένη πραγματικότητα που εισβάλλει στη δράση, ο Ρασούλος χτίζει πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης, δημιουργώντας μια μετωπική επίθεση σε ένα πνιγηρό καθεστώς που σκοτώνει τα παιδιά του. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές του πολιτικού σινεμά στον 21ο αιώνα, με ειδικό βραβείο στο φεστιβάλ Καννών και επίσημη υποβολή της Γερμανίας στην κούρσα του Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

Είμαι Ακόμη Εδώ

Ο καταξιωμένος Βραζιλιάνος σκηνοθέτης του υποψήφιου για Όσκαρ Κεντρικού Σταθμού και του Ημερολόγια Μοτοσικλέτας πραγματοποιεί τη μεγάλη κινηματογραφική του επιστροφή χάρη σε αυτό το αφοπλιστικά ανθρώπινο και συγκινητικό ιστορικό δράμα. Βασισμένο σε πολύκροτη αληθινή ιστορία, το φιλμ αφηγείται τις προσπάθειες μιας θαρραλέας και στωικής μητέρας πέντε παιδιών να κρατήσει ενωμένη την οικογένειά της, όταν ο πρώην βουλευτής σύζυγός της συλλαμβάνεται από το δικτατορικό καθεστώς της χώρας και κατόπιν εξαφανίζεται. Η ταινία ξεκινά το 1971 και καλύπτει 25 χρόνια ακολουθώντας τον αγώνα της γυναίκας που αποτελεί ένα συγκλονιστικό μάθημα αδιάκοπης συντήρησης της μνήμης. Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας και μια από τις ωραιότερες ερμηνείες της χρονιάς από τη Φερνάντα Τόρες.

30 χρόνια Νύχτες Πρεμιέρας

Το επετειακό μοτίβο θα παίζει πολύ στα social και στα πάρτυ, αλλά θα υπάρξει και μια εορταστική προβολή. Μιας ταινίας της οποίας η προβολή σημάδεψε την πορεία του φεστιβάλ, και που η προβολή της στο φεστιβάλ σημάδεψε την πορεία της…

Trainspotting

«Διάλεξε ζωή. Διάλεξε δουλειά. Διάλεξε καριέρα…» Ως ένα από τα πλέον εμβληματικά φιλμ και προβολές στην ιστορία των Νυχτών Πρεμιέρας, το θρυλικό Trainspotting του Ντάνι Μπόιλ προβάλλεται ξανά, σε έναν εορτασμό για τη συμπλήρωση 30 χρόνων ζωής του φεστιβάλ.

Τα έπη του Ακίρα Κουροσάβα

Προβάλλονται συνολικά 14 ταινίες του μεγάλου auteur, και γενικά ακόμα και να ψάξετε, μέτρια ταινία δε θα βρείτε. Ενδεικτικά, παραθέτουμε μερικούς από τους τίτλους.

Επτά Σαμουράι

Με τον Τοσίρο Μιφούνε στον καλύτερο ίσως ρόλο της πληθωρικής καριέρας του, οι μυθικοί Επτά Σαμουράι αφηγούνται την ηρωική ιστορία μιας ομάδας ρονίν που προσλαμβάνονται από τους αγρότες ενός μικρού χωριού για να το υπερασπιστούν από επιδρομές ληστών. Απόλυτα αυθεντική στην απεικόνιση μιας ταραγμένης περιόδου, επηρεασμένη εξίσου από το δυτικό γουέστερν όσο κι από το ιαπωνικό θέατρο, η πιο ακριβή κινηματογραφική παραγωγή στην Ιαπωνία έως τότε είναι επικό σινεμά με κάθε πιθανή έννοια. Και φιγουράρει σταθερά στις λίστες με τις σπουδαιότερες δημιουργίες που έγιναν ποτέ.

Ο Καταδικασμένος

Ένας απρόσωπος γραφειοκράτης στο μεταπολεμικό Τόκιο μαθαίνει ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια και του απομένει ένας χρόνος ζωής. Ο χαρακτήρας του θα μεταμορφωθεί άρδην. Ριζωμένο σε μια ιδέα του σκηνοθέτη εμπνευσμένη από τον Τολστόι και με ένα υποδειγματικό σενάριο, το φιλμ είναι ο απόλυτος «σύγχρονος» Κουροσάβα: Ένα έργο-φάρος πάνω στη σημασία του να είσαι Άνθρωπος. Ανεπανάληπτα ερμηνευμένο από τον μεγάλο Τακάσι Σιμούρα, είναι ένα φιλμ που επιμένει να εστιάζει όχι μόνο στα σημαντικά ερωτήματα αλλά και στην απάντησή τους.

Το Μυστικό Φρούριο

Δύο ρακένδυτοι στρατιώτες αποφασίζουν με αντάλλαγμα χρυσάφι να βοηθήσουν έναν άντρα και μια γυναίκα να περάσουν τα εχθρικά σύνορα, χωρίς να ξέρουν ότι στην πραγματικότητα αυτός είναι Σαμουράι και αυτή Πριγκίπισσα. Ο κρυμμένος θησαυρός μιας ανεξάντλητης στιλιστικά φιλμογραφίας, σε μια ταινία-λεξικό του πώς κινηματογραφείται η δράση, του πώς χρησιμοποιείται το τοπίο και πώς μαγνητίζεται το φιλότεχνο βλέμμα. Το Μυστικό Φρούριο είναι και η ταινία που όχι απλά ενέπνευσε στον Τζορτζ Λούκας τον Πόλεμο των Άστρων αλλά και τον είδε να δανείζεται ολόκληρα μέρη της πλοκής και αμέτρητες σκηνές για το δικό του διαστημικό έπος.

Ξέφρενες αιματοβαμμένες midnight απολαύσεις

Το midnight madness τμήμα του φεστιβάλ επανέρχεται θριαμβευτικά με μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες τρόμου και σασπένς της χρονιάς. Των τελευταίων ετών γενικότερα, θα λέγαμε.

The Substance

Στην πιο εξωφρενικά θαρραλέα ερμηνεία της καριέρας της, η Ντέμι Μουρ υποδύεται μια ξεπεσμένη σταρ της οποίας η κάποτε λαμπρή, οσκαρική καριέρα έχει περιοριστεί σε ένα τηλεοπτικό σόου γυμναστικής. Όταν το κανάλι την αντικαθιστά με μια νεαρή σέξι παρουσιάστρια, θα καταφύγει σε μια μυστηριώδη ουσία που υπόσχεται να βγάλει από μέσα της –κυριολεκτικά– τον καλύτερο, νεότερο και ομορφότερο εαυτό της. Όχι όμως δίχως τίμημα. Τίποτα δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για την ταινία που έκανε το Φεστιβάλ Καννών να αντηχεί από ουρλιαχτά αποστροφής και ενθουσιασμού. Αναπολογητικά camp κι απερίγραπτα αιματηρή, η θρασύτατη δημιουργία της απέσπασε το βραβείο σεναρίου στις Κάννες, δίνοντας νέο νόημα στον όρο midnight movie.

Οντότητα

Σε μια απομονωμένη έπαυλη της ιρλανδικής επαρχίας, μια γυναίκα βρίσκεται μυστηριωδώς δολοφονημένη. Τη νύχτα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον ανεξιχνίαστο θάνατό της, η δίδυμη αδερφή της, ένα τυφλό μέντιουμ που ισχυρίζεται ότι ξέρει ποιος διέπραξε τον φόνο, επισκέπτεται την έπαυλη. Παρέα της έχει μια ανατριχιαστική τελετουργική ξύλινη κούκλα… Ένα instant classic του σινεμά τρόμου.

Τέρας της Φύσης

Ένας μασκοφορεμένος μακελάρης με γάντζο, μια παρέα σε ένα απομονωμένο σπίτι στο δάσος. Μαντέψτε τι θα μπορούσε να συμβεί. Αν παίρναμε όλες τις slasher ταινίες και τις ξεγυμνώναμε στα απολύτως απαραίτητα, δίνοντας στο κοινό τις αιμοδιψείς συγκινήσεις που περιμένει, το αποτέλεσμα θα έμοιαζε με αυτήν την ταινία. Μόνο που εδώ, η ταινία ζητά από το θεατή να ακολουθεί τα γεγονότα κατά βάση από την οπτική του δολοφόνου. Απρόσμενη επιτυχία, με ήδη δρομολογημένη συνέχεια και μερικές από τις πιο αποστομωτικές σκηνές φρίκης που έχουμε δει, το φιλμ δεν είναι για ευαίσθητα στομάχια.

Μεγαλειώδες σινεμά από οραματιστές δημιουργούς

Ταινίες που γυρίστηκαν όχι χάρη στο σύστημα, αλλά παρόλο που υπάρχει το σύστημα. Χρειάστηκαν χρόνια, θυσίες και επιμονή, ώστε το όραμα των δημιουργών να φτάσει αμόλυντο στη μεγάλη οθόνη. Το μόνο σίγουρα είναι ότι τέτοιες ταινίες γυρίζονται σπάνια, έως ποτέ.

Megalopolis

Και μόνο η ύπαρξη πλέον αυτής της ταινίας προκαλεί συγκίνηση, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη τον σαραντάχρονο πόθο του δημιουργού της να την ολοκληρώσει όσο και την απόφασή του να την γυρίσει με δικά του χρήματα. Μια χειμαρρώδης sci-fi αλληγορία με ήρωα έναν πρωτοποριακό αρχιτέκτονα (Άνταμ Ντράιβερ) και επιστήμονα με την ικανότητα να ρυθμίζει το χρόνο και το χώρο, ο οποίος βασίζει σε ένα θαυματουργό κατασκευαστικό υλικό το όνειρό του για μια ουτοπική μητρόπολη του μέλλοντος. Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα συνθέτει μια μπαρόκ σάτιρα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και ένα είδος ρομαντικής παρακαταθήκης για τις επόμενες γενεές. Ένα magnum opus φτιαγμένο με θράσος και με μια παράτολμη σκηνοθετική τρέλα που όμοιά της σπάνια συναντάμε πλέον στο σινεμά.

The Brutalist

Από τις πιο φιλόδοξες ταινίες που έχουν χρηματοδοτηθεί από αμερικανικό στούντιο τις τελευταίες δεκαετίες. Χρειάστηκε μια επταετία μέχρι να ολοκληρωθεί, γυρίστηκε σε VistaVision, μια τεχνική που μεσουρανούσε στις σινεμασκόπ χολιγουντιανές παραγωγές του ’50 και του ’60, και διαρκεί τρεισήμισι ώρες. Στον ρόλο που θα σφραγίσει την καριέρα του, ο Έντριαν Μπρόντι υποδύεται έναν Ούγγρο αρχιτέκτονα, επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος, ο οποίος φτάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναζητώντας το δικό του μερίδιο στο Αμερικανικό Όνειρο. Μια αλληγορία για τη μεταναστευτική εμπειρία, την Αμερική ως απατηλή Γη της Επαγγελίας, την αρπακτική φύση του πλουτισμού και την Τέχνη ως μοναδικό επίτευγμα με τη δυνατότητα να νικάει το χρόνο και να υπερβαίνει τα ανθρώπινα δράματα που εκτυλίχθηκαν στο όνομά της. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Το βρετανικό σινεμά των ‘80s

Μια φουρνιά σπουδαίων σκηνοθετών φέρνει ένα σινεμά φρέσκο και τολμηρό, με μια ασυμβίβαστα πολιτική και κοινωνική ματιά κατά την περίοδο διακυβέρνησης Θάτσερ.

Η Ρίτα, η Σου και ο Μπομπ Μαζί

«Η Αγγλία της Θάτσερ με τα βρακιά κατεβασμένα!» ήταν το tagline της ταινίας και ο ριζοσπαστικός της δημιουργός σκόπευε αυτό ακριβώς: μια χλευαστική σάτιρα (χαλαρών) ηθών και ταξικών ανισοτήτων, μέσα από την ιστορία δύο μαθητριών που συνάπτουν σχέση με παντρεμένο άντρα, προσπαθώντας έτσι να διασκεδάσουν την ανία της επαρχιακής τους κωμόπολης. Ανελέητος χρονικογράφος της βρετανικής πραγματικότητας, ο Άλαν Κλαρκ μετατρέπει το σεξ σε πράξη πολιτική, βάζει τις ηρωίδες του να απαντούν με αυθάδεια στη συλλογική αποχαύνωση και αντλεί από τα ερωτικά τους καμώματα ίσως το πιο εύστοχο αστείο όλης της ταινίας: Αφού ολόκληρη η χώρα γ**ιέται, γιατί όχι κι εμείς.

Ωραίο Μου Πλυντήριο

Αντισυμβατικό love story όσο και καίριο πολιτικό σχόλιο για την εν βρασμώ θατσερική Αγγλία, αυτό το φιλμ-ορόσημο μας σύστησε το ανεξερεύνητο τότε ταλέντο του Ντάνιελ Ντέι Λιούις, την οξυδερκή πένα του Χανίφ Κιουρέισι κι έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του αγγλικού κινηματογράφου, τον Στίβεν Φρίαρς, σε μια αυθεντική εικόνα της αγγλικής κοινωνίας του ’80. Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, η δημιουργία του Φρίαρς αναζωπύρωσε το παγκόσμιο κινηματογραφικό ενδιαφέρον για το βρετανικό σινεμά κοινωνικού ρεαλισμού και με τον ήσυχο τρόπο της έσπρωξε ένα βήμα πιο μπροστά μια queer κουλτούρα που μέχρι τότε τηλεγραφούσε ακόμη τα καρδιοχτύπια της από το περιθώριο.

Η Δύναμη της Σάρκας

Ένα ζευγάρι Αμερικανών επιδίδεται σε ένα σχεδόν βαμπιρικό και εν τέλει καταστροφικό πάθος με φόντο τη Βιέννη. Αυτό που στο χαρτί φαντάζει μάλλον ως μια κοινοτοπία μεταμορφώνεται στα χέρια του Νίκολας Ρεγκ σε έναν αξέχαστο αφηγηματικό λαβύρινθο. Χρησιμοποιώντας το περίτεχνο μοντάζ του, ο σκηνοθέτης του Μετά τα Μεσάνυχτα πηγαινοέρχεται σε παρελθόν και παρόν με τρόπο που αφήνει τα γεγονότα του χθες να ρίχνουν τη σκιά τους στο τώρα και φαινομενικά ασήμαντα συμβάντα να αποκτούν απρόσμενες συνδέσεις μεταξύ τους. Χτίζοντας ένα συγκλονιστικό δράμα για τη βίαιη σύγκρουση ανάμεσα στις επιθυμίες και τις διαψεύσεις τους, για τις σύνθετες υποθέσεις της ανθρώπινης καρδιάς και την αδυναμία της επιστήμης να τις κατανοήσει και να τις αποκρυπτογραφήσει.

Ο Φίλος Μου Κι Εγώ

Δύο άνεργοι και πάμφτωχοι ηθοποιοί ακροβατούν στη λεπτή γραμμή που χωρίζει το ξέφρενα κωμικό και το σπαρακτικά τραγικό. Ως έκπτωτοι δανδήδες ζουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σ’ ένα παγωμένο λονδρέζικο διαμέρισμα που θυμίζει χωματερή, αλλά δεν βρίσκουν παρηγοριά ούτε στις απεγνωσμένες αλκοολικές αποδράσεις τους ούτε στη λυτρωτική ανία της επαρχίας στην οποία καταφεύγουν για μια περιπετειώδη εκδρομή. Αντλώντας από τη ζωή του, ο Ρόμπινσον σκαρφίστηκε ίσως τους πιο καλογραμμένους διαλόγους (κι ένα μοναδικό φινάλε) στην ιστορία του βρετανικού σινεμά, παραδίδοντας το απόλυτο cult δημιούργημα της μοντέρνας βρετανικής οθόνης.

Μακρινές Φωνές, Ασάλευτες Ζωές

Βασισμένος σε αυτοβιογραφικά στοιχεία, ο Τέρενς Ντέιβις αιχμαλώτισε σε εκθαμβωτικά ταμπλό βιβάν επεισόδια από τη ζωή μιας οικογένειας εργατών στο Λίβερπουλ του ’40 και του ’50, στη σκιά ενός καταπιεστικού πατέρα. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Βρετανού δημιουργού σύστησε ένα σπάνιο ταλέντο που συνδύαζε λαϊκά μελοδράματα του μεταπολεμικού βρετανικού σινεμά με προσωπικά βιώματα. Με απόηχους από τα Τεχνικόλορ μιούζικαλ, ο Ντέιβις φιλοτέχνησε το πορτρέτο μιας χώρας και μιας εποχής, και συνάμα μια αριστουργηματική σπουδή στη μνήμη – σαν ξεθωριασμένο άλμπουμ φωτογραφιών που ακόμα αναβιώνει φαντάσματα του παρελθόντος.

Τα καλύτερα των φετινών φεστιβάλ

Βραβεία στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, σημαντικές πρεμιέρες, αλλά και διαμαντάκια που δεν πήραν όση προβολή τους άξιζε και αξίζει να τα ανακαλύψετε.

Μικρά Πράγματα Σαν Κι Αυτά

Το πρώτο φιλμ του Κίλιαν Μέρφι μετά το Όσκαρ για το Οπενχάιμερ είναι μια ατμοσφαιρική και υπόκωφα συγκλονιστική διασκευή στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Κλερ Κίγκαν, το οποίο εκτυλίσσεται σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας, στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Εκεί, λίγο πριν τον ερχομό των Χριστουγέννων, ένας εργατικός οικογενειάρχης θα έρθει αντιμέτωπος με τη συνείδησή του και κυρίως με τη συνένοχη σιωπή των συμπατριωτών του, που διαπιστώνει ότι συγκαλύπτουν τις διεφθαρμένες μεθόδους της Καθολικής Εκκλησίας.

Flow

Η καλύτερη animation ταινία της χρονιάς είναι ένα μαγευτικό παραμύθι για τη δύναμη αυτο-επούλωσης της φύσης και την ικανότητά της να μετατρέπει το τέλος του κόσμου σε μια νέα αρχή. Χάνοντας το καταφύγιό της, μια μοναχική μαύρη γάτα πασχίζει να επιβιώσει σε έναν κόσμο σχεδόν κατεστραμμένο από το πέρασμα ενός κατακλυσμού, περιτριγυρισμένη από θανάσιμους κινδύνους αλλά και απρόσμενους συμμάχους. Επίσημη υποβολή της Λετονίας στα προσεχή Όσκαρ.

Η Ηλιαχτίδα Μου

Σε ένα νησί της Ιαπωνίας, η σχολική ζωή ακολουθεί τον κύκλο των εποχών. Η πρώτη χιονονιφάδα σημαίνει πως τα αγόρια σύντομα πρέπει να αλλάξουν το μπέιζμπολ για το χόκεϊ, όμως ο ντροπαλός Τακούγια ενδιαφέρεται περισσότερο για μια συμμαθήτριά του που αξιώνει καριέρα στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Μολονότι χάνει τα λόγια του κοντά της, ο προπονητής της επιμένει να τους βάλει να εξασκούνται μαζί. Σε μια από τις πιο φωτογενείς και αβίαστα όμορφες συμμετοχές του Φεστιβάλ Καννών, η άκρως διακριτική ματιά του σκηνοθέτη επενδύει στην ποίηση της καθημερινότητας και στη γοητευτική απλότητα των οπτικών συνθέσεων, δικαιώνοντας όσους τον περιγράφουν ως τον επόμενο Χιροκάζου Κόρε-εντα.

Κονκλάβιο

Φαβορί για αρκετές υποψηφιότητες στα επερχόμενα Όσκαρ, η καινούργια ταινία του ήδη βραβευμένου με χρυσό αγαλματίδιο σκηνοθέτη Έντουαρντ Μπέργκερ (Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο) είναι ένα χορταστικό θρίλερ συνομωσίας και ένα πρώτης τάξης παράδειγμα ψυχαγωγικού σινεμά. Βασισμένη στο μπεστ σέλερ του Ρόμπερτ Χάρις, η γεμάτη ανατροπές πλοκή εισχωρεί στο Βατικανό για να παρακολουθήσει τις μυστικές διαδικασίες εκλογής διαδόχου, όταν ο Πάπας πεθαίνει αιφνίδια και ο θρόνος του μένει άδειος. Με τον Ρέιφ Φάινς ήδη ανάμεσα στα οσκαρικά φαβορί.

Σύννεφο

Όταν δελεάζεται από το πόσο μεγάλο και εύκολο κέρδος μπορούν να του αποφέρουν οι μεταπωλήσεις προϊόντων στο διαδίκτυο, ένας νεαρός αρχίζει να ακολουθεί μερικές όχι και τόσο ηθικές οδούς προκειμένου να πλουτίσει. Κι ενώ η ζωή του αλλάζει προς το ανετότερο, θανάσιμες απειλές αρχίζουν να τον περικυκλώνουν. Επίσημη υποβολή της Ιαπωνίας στα προσεχή Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, η καινούργια δημιουργία του Κιγιόσι Κουροσάβα (Pulse, Cure) ξεκινά ως ατμοσφαιρικό θρίλερ μυστηρίου, προχωρά σε ένα βίαιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών και καταλήγει σε κάτι απρόσμενα μεταφυσικό.

Bird

Η 12χρονη Μπέιλι πασχίζει να επιβιώσει στο ναρκοπέδιο της δυσλειτουργικής της οικογένειας, διχασμένη ανάμεσα σε έναν ανώριμο πατέρα που ετοιμάζεται να παντρευτεί ξανά και μια μητέρα που ζει υπό τις μόνιμες απειλές ενός κακοποιητικού συντρόφου. Αντιμέτωπη με μια δύσκολη εφηβεία, θα βρει ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο ενός μυστηριώδους ξένου που κουβαλά το δικό του αναπάντεχο μυστικό. Η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Άντρεα Άρνολντ (American Honey) είναι μια ιστορία ενηλικίωσης όπου η σκληρή πραγματικότητα συναντά τον μαγικό ρεαλισμό και τον κόσμο του παραμυθιού. Με ρόλους-κλειδιά για Μπάρι Κιόγκαν (Saltburn) και Φραντς Ρογκόφσκι (Περάσματα).

Ίνο

Κάτι μοναδικό: Οι Νύχτες Πρεμιέρας σάς καλούν να ανακαλύψετε μια νέα, αποκλειστική συνιστώσα του φαινομένου Μπράιαν Ίνο, μέσα από ένα κινηματογραφικό ψηφιδωτό που δημιουργήθηκε ειδικά για το Φεστιβάλ και θα πάψει να υφίσταται μετά το τέλος της προβολής. Μέντορας της αρτ ροκ, εξερευνητής της ambient και της ηλεκτρονικής μουσικής και μια από τις καθολικά αναγνωρισμένες ιδιοφυίες του σύγχρονου ήχου – ο Μπράιαν Ίνο είναι ένας καλλιτέχνης που έβλεπε τις κονσόλες σαν μουσικά όργανα. Μια one off προβολή μιας αντισυμβατικής βιογραφίας που όμοιά της δεν έχει φιλοξενηθεί ποτέ ξανά στο Φεστιβάλ.

Vermiglio

Σε ένα ορεινό χωριό της βόρειας Ιταλίας, λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ζει μια πολυμελής οικογένεια: Ο αυστηρός πατέρας και δάσκαλος, η μάνα που μοιράζει ακριβοδίκαια την αγκαλιά της σε όλα τα παιδιά, τα αγόρια και κορίτσια που μεταφράζουν το σύμπαν των μεγάλων το καθένα με τον δικό του τρόπο, η ενήλικη κόρη που ερωτεύεται έναν λιποτάκτη. Ένας ολόκληρος χαμένος κόσμος αναβιώνει στο εξαίσιο φιλμ της Μάουρα Ντελπέρο, έναν περήφανο κινηματογραφικό απόγονο του ιταλικού νεορεαλισμού που κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας.

Το σινεμά των Πάουελ και Πρεσμπέργκερ

Ένα απολαυστικό double feature του φετινού φεστιβάλ, καθώς το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ για το σινεμά των σπουδαίων Πάουελ και Πρεσμπέργκερ, ακολουθείται από την προβολής μιας εκ των πιο αγαπημένων ταινιών τους.

Made in England: Οι Ταινίες των Πάουελ και Πρεσμπέργκερ

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενθουσιώδες από τον Μάρτιν Σκορσέζε όταν μιλά για το σινεμά που αγαπά – και δεν υπάρχει σινεμά που ο Σκορσέζε αγαπά περισσότερο από αυτό των Μάικλ Πάουελ και Έμερικ Πρεσμπέργκερ! Με συνεντεύξεις φίλων και συνεργατών τους, χορταστικά αποσπάσματα από τη φιλμογραφία τους και σπάνιο αρχειακό υλικό, ο Σκορσέζε αποτίνει λατρευτικό φόρο τιμής στο έργο των σκηνοθετών που χάρισαν στο βρετανικό σινεμά αριστουργήματα όπως ο Μαύρος Νάρκισσος και τα Τα Κόκκινα Παπούτσια.

Ο Δρόμος της Καρδιάς της

Από τις ωραιότερες δημιουργίες όλων των εποχών, αγαπημένη ταινία της Τίλντα Σουίντον και του Μάρτιν Σκορσέζε, μεταξύ πολλών επώνυμων θαυμαστών, το μαγευτικό φιλμ των Πάουελ και Πρεσμπέργκερ έχει ηρωίδα μια πρώην αμετανόητη εργένισσα η οποία ταξιδεύει στις σκοτσεζικές ακτές για να συναντήσει εκεί τον μέλλοντα σύζυγό της. Οι σκηνοθέτες παίρνουν τον πηλό μιας ρομαντικής ιστορίας και τον πλάθουν σε ένα μυστικιστικό παραμύθι το οποίο παρασέρνει ο άνεμος, νοτίζουν τα κύματα και δονεί η αιώνια πίστη στη δύναμη της αγάπης.

Το Emilia Perez

Μια ταινία τόσο εξωφρενικής σύλληψης και τόσο παλαβή που αξίζει να είναι μια κατηγορία μόνη της. Το απόλυτο φετινό love it or hate των Καννών, το νέο φιλμ του σπουδαίου Ζακ Οντιάρ πήρε δύο βραβεία στις Κάννες, συζητήθηκε, δίχασε, και τώρα παίρνει το δρόμο για τα Όσκαρ.

Emilia Perez

Εξωφρενική, ριψοκίνδυνη, υπερφιλόδοξη, παθιασμένη, ευφορική: αυτές είναι μόνο μερικές λέξεις με τις οποίες μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη νέα δημιουργία του σπουδαίου Ζακ Οντιάρ, στην οποία μια δικηγόρος επιστρατεύεται από διαβόητο Μεξικανό βαρόνο των καρτέλ προκειμένου να οργανώσει κάτω από άκρα μυστικότητα τη μετάβαση φύλου του και στη συνέχεια να τον βοηθήσει να αποσυρθεί από τον υπόκοσμο. Μιούζικαλ, βίαιο γκανγκστερικό θρίλερ, μελόδραμα, ρομάντζο, αλμοδοβαρική υπερβολή και ένα γυναικείο καστ-δυναμίτης (που σύσσωμο απέσπασε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών. Ένα φιλμ που δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο έχετε δει.

Info:

Οι 30ές Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγονται 2-14 Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα