“Κεραυνοί” κατά Πούτιν στον ΟΗΕ: “Είσαι ένας μαφιόζος αφέντης σκλάβων”

Διαβάζεται σε 3'
Ντέιβιντ Λάμι
Ντέιβιντ Λάμι AP Photo

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διευθύνει ένα “μαφιόζικο κράτος” και τον παρομοίασε με αφέντη σκλάβων, από το βήμα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο Ντέιβιντ Λάμι, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, επιτέθηκε ευθέως στον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας έντονης ομιλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο ότι διευθύνει ένα «μαφιόζικο κράτος» και τον παρομοίασε με αφέντη σκλάβων.

Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Ρωσίας, ο Λάμι είπε σύμφωνα με το POLITICO: «Ξέρουμε ποιοι είστε». Ο Βρετανός υπουργός επικαλέστηκε την ιστορική κληρονομιά της δουλείας για να επιτεθεί στη στάση του Πούτιν κατά την εισβολή στην Ουκρανία, κατηγορώντας τη ρωσική κυβέρνηση ότι καταπατά το διεθνές δίκαιο, ενώ ταυτόχρονα ισχυρίζεται πως υπερασπίζεται τα συμφέροντα του «Παγκόσμιου Νότου».

«Η εισβολή σας είναι προς το δικό σας συμφέρον», είπε. «Μόνο για εσάς. Για να επεκτείνετε το μαφιόζικο κράτος σας σε μια μαφιόζικη αυτοκρατορία. Μια αυτοκρατορία χτισμένη στη διαφθορά».

Πρόσθεσε: «Κύριε Πρόεδρε, μιλώ όχι μόνο ως Βρετανός, ως Λονδρέζος και ως Υπουργός Εξωτερικών.

Αλλά λέω στον Ρώσο εκπρόσωπο, ο οποίος είναι στο τηλέφωνό του την ώρα που μιλώ, ότι στέκομαι εδώ και ως μαύρος άνδρας, απόγονος ανθρώπων που αλυσοδέθηκαν και πήραν από την Αφρική υπό την απειλή όπλου για να υποδουλωθούν, απόγονων που εξεγέρθηκαν σε μια μεγάλη επανάσταση των υποδουλωμένων.

«Ιμπεριαλισμός: τον αναγνωρίζω όταν τον βλέπω. Και θα τον καταγγείλω για αυτό που είναι», δήλωσε ο Λάμι.

Η Ουκρανία θέλει τους Storm Shadows για μια νίκη απέναντι στον Πούτιν

Η ομιλία του Λάμι έρχεται καθώς η Ουκρανία συνεχίζει την έντονη διπλωματική της προσπάθεια να εξασφαλίσει έγκριση για τη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς — συμπεριλαμβανομένων των βρετανικής κατασκευής Storm Shadows — σε στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Προς το παρόν, μπορούν να αναπτυχθούν μόνο εντός Ουκρανίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει τη χρήση τους, αλλά απαιτείται η υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκ ιθα συναντήσει την Πέμπτη τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στην Ουάσινγκτον, καθώς παρουσιάζει το «σχέδιο νίκης», όπως το αποκαλεί, προκειμένου να νικήσει τον Πούτιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς κατευθυνόταν στη Νέα Υόρκη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς είναι μέρος της συζήτησης μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών που συγκεντρώνονται, αλλά φάνηκε να υποβαθμίζει τη σημασία τους.

«Θα συζητήσουμε για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων και θα ακούσουμε προσεκτικά όσα έχει να πει ο Πρόεδρος Ζελένσκι», δήλωσε ο Στάρμερ.

«Δεν πιστεύω ότι το σχέδιο νίκης θα αφορά ένα μόνο ζήτημα, όπως οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Θα πρόκειται για μια στρατηγική, συνολική διαδρομή για την Ουκρανία να βρει τον δρόμο της και να επιτύχει απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα