ΣΥΡΙΖΑ: Τα όργανα που συνεχίζουν και η περίεργη καθυστέρηση Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 4'
ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ INTIME

Συνεδριάζει σήμερα εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία. Συνέδριο, Πόθεν Έσχες, εκλογές προέδρου στο μενού. Σε εκκρεμότητα ακόμη οι υποψηφιότητες.

Οργάνων… συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ αφού συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος προκειμένου να διαμορφωθεί πλήρως ο οδικός χάρτης που οδηγεί στο Συνέδριο του κόμματος και τις εκλογές νέας ηγεσίας. Αυτά ενώ το «πάνελ» των υποψηφίων προέδρων καθυστερεί να διαμορφωθεί.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε από την Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββάτου. Με αντικείμενο, διατυπώσεις, εξειδικεύσεις και διαδικαστικά ζητήματα που σχετίζονται με την τελευταία απόφαση του οργάνου. Θα μπορούσε δηλαδή να έχει περισσότερο «τεχνοκρατικό» χαρακτήρα.

Παρόλα αυτά, στις συνθήκες όξυνσης της εσωκομματικής αντιπαράθεσης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αφελές να θεωρήσει κανείς ότι στη συνεδρίαση της Π.Γ. δεν θα τεθούν πολιτικά ζητήματα. Όπως, επίσης, και το ότι δεν θα συνεχιστεί η διαρκής αντιπαράθεση που χαρακτηρίζει τις εσωκομματικές εξελίξεις μετά την 8η Σεπτεμβρίου και την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από το προεδρικό αξίωμα.

Στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων αναμένεται να βρεθεί για μία ακόμη φορά το ζήτημα της υποχρέωσης κατάθεσης Πόθεν Έσχες από κάθε υποψήφιο. Το θέμα αυτό συνεχίζει να συγκεντρώνει τα πυρά της πλευράς Κασσελάκη με τα στελέχη που τάσσονται στο πλευρό του έκπτωτου προέδρου να ερμηνεύουν την απόφαση αυτή ως μεθόδευση αποκλεισμού του.

Παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει προ μηνών διαθέσιμος να δώσει τη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης στη δημοσιότητα, κι ενώ έχει αποσαφηνιστεί πως τα «Πόθεν Έσχες» που θα κατατεθούν και θα δημοσιευθούν δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο οποιουδήποτε είδους λογιστικού ελέγχου από τα κομματικά όργανα.

Μετέωρες οι υποψηφιότητες

Το ζήτημα των υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου παραμένει… μετέωρο. Αφού ο Στέφανος Κασσελάκης -παρά τη φημολογία που είχε καλλιεργηθεί από το περιβάλλον του- μάλλον δεν θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ούτε αυτή την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή που ο Παύλος Πολάκης έχει ξεκινήσει ήδη την προεκλογική του εκστρατεία από τη γενέτειρα του, με στόχο -όπως λέει- «να οργώσω όλη την Ελλάδα».

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας του Στέφανου Κασσελάκη μοιάζει δυσεξήγητη. Ιδίως από τη στιγμή που η υποψηφιότητά του αναμένεται να βασιστεί πολύ περισσότερο στο επικοινωνιακό στοιχείο (happenings, περιοδείες, βίντεο, τηλεοπτικές εμφανίσεις) παρά σε κάποια νέα πολιτική πρόταση. Επίσης, οι αρνητικές εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή του κατάσταση δεν επιτρέπουν στον έκπτωτο πρόεδρο να υπερασπιστεί καν πεπραγμένα το στην προεδρία.

Άλλωστε αυτό διαφάνηκε και από την τελευταία του ανάρτηση στα social media: Στερούνταν κάποιου πολιτικού μηνύματος, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Ακολούθησε δηλαδή την πεπατημένη των τελευταίων μηνών.

Στην προεκλογική «αρένα» του ΣΥΡΙΖΑ όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως θα κατέλθει και ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται να συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη μίας ευρύτατης μερίδας στελεχών, ανάμεσά τους και των λεγόμενων «100». Παράλληλα, πρόκειται για πρόσωπο που διατηρεί άριστες σχέσεις με αρκετά ακόμη στελέχη των οποίων η στήριξη θεωρείται κομβική.

Ο απόηχος της παρέμβασης Τσίπρα

Αυτά ενώ νέα διάσταση στα εσωκομματικά τεκταινόμενα φαίνεται να δίνει η δημόσια εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης, οπότε και βραβεύθηκε για την Συμφωνία των Πρεσπών από το Ινστιτούτο Νίκος Νικηφορίδης. Ο πρώην πρωθυπουργός «υπενθύμισε» με την πρωτοβουλία του όσα θεωρούνται επιτεύγματα της διακυβέρνησης 2015 -2019, επαναφέροντας μια αίσθηση σοβαρής πολιτικής προσέγγισης που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τοξικότητα που κυριαρχεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν λείπουν αυτοί που εκτιμούν πως μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην «ανακατευτεί» με την κούρσα ανάδειξης νέου προέδρου. Όμως, η δημόσια παρουσία του πιθανότατα θα συμβάλλει ως «προσκλητήριο» σε μέλη και φίλους του κόμματος ώστε να προσέλθουν τόσο στις προσυνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ που θα ολοκληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο όσο και στις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου.

Restart

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια συστηματικής επαναλειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και της έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Χθες ανακοινώθηκαν – δίχως μεγάλες αλλαγές – οι νέοι τομεάρχες του κόμματος. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η έλευση της Πόπης Τσαπανίδου που αναλαμβάνει τον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, τον οποίο μέχρι πρότινος είχε ο Γιώργος Καραμέρος παράλληλα με τον τομέα Μεταφορών.

Στους νέους τομεάρχες, παρότι περιλαμβάνεται ο Παύλος Πολάκης (τομέας Διαφάνειας) δεν περιλαμβάνεται ο Σωκράτης Φάμελλος. Γεγονός που πιθανότατα σχετίζεται με την πρόθεση του βουλευτή Θεσσαλονίκης να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα