Μπορούν τα ταξίδια με αεροπλάνο να επηρεάσουν τη σεξουαλική σου ζωή;

Διαβάζεται σε 6'
Μπορούν τα ταξίδια με αεροπλάνο να επηρεάσουν τη σεξουαλική σου ζωή;
Istock

Αλήθεια ή μύθος; Αμερικανίδα κλινική ψυχολόγος απαντά για το τι συμβαίνει στο σώμα μας και την ερωτική μας ζωή όταν πετάμε.

Το αεροπορικό ταξίδι, αν και μια συνηθισμένη εμπειρία για πολλούς, έχει σημαντικές επιπτώσεις στο σώμα μας. Οι αλλαγές στην πίεση του αέρα, η έλλειψη υγρασίας και το τζετ λαγκ είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ευεξία μας. Αυτές οι συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως αφυδάτωση, αναπνευστικές δυσκολίες, πρήξιμο και διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό (σ.σ. είναι μια οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου). Καθώς η έρευνα πάνω σε αυτές τις επιπτώσεις αυξάνεται, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς να διαχειριστούμε τα αρνητικά συμπτώματα και να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια και μετά από μια πτήση.

Ωστόσο, μια από τις καταστάσεις που συμβαίνει στο σώμα μας όταν πετάμε και δεν λέγονται πολλά για αυτή και πολλές φορές κατατάσσεται στα πλαίσια της αλήθειας ή του μύθου είναι αν το αεροπορικό ταξίδι μπορεί να επηρεάσει την ερωτική σας ζωή.

Στο ταξιδιωτικό περιοδικό Conte Nast Traveler μιλά με τη Μαρί Μόρις, κλινική σεξολόγο και ιδρύτρια του Lilith Your Life, και αποκαλύπτει.

Πώς επηρεάζει το αεροπορικό ταξίδι το σώμα μας;

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα για την επίδραση των αεροπορικών ταξιδιών στο σώμα μας έχει αυξηθεί. Το ενδιαφέρον προέρχεται και από τις δύο πλευρές του αεροπορικού κλάδου – οι συχνοί ταξιδιώτες θέλουν να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις του ταξιδιού, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι φροντίζουν τους επιβάτες τους. Χάρη σε αυτή την έρευνα, τώρα γνωρίζουμε γιατί πρηζόμαστε σε μια πτήση, γιατί αισθανόμαστε πιο μεθυσμένοι στα 38.000 πόδια και τι μας κάνει να «φουσκώνουμε» κατά τη διάρκεια και μετά τις πτήσεις. Έχουμε καταλάβει επίσης γιατί οι ταξιδιώτες είναι πιο επιρρεπείς στο κλάμα στον αέρα και γιατί το φαγητό και το ποτό έχουν διαφορετική γεύση στο αεροπλάνο.

Γιατί πρηζόμαστε μέσα στο αεροπλάνο;

Σύμφωνα με τη Μόρις, υπάρχουν ορισμένες πολύ κοινές, αν και προσωρινές, φυσικές επιπτώσεις από το ταξίδι με αεροπλάνο: Κορεσμός οξυγόνου στο αίμα. «Συνήθως, η πίεση του αέρα στην καμπίνα είναι ισοδύναμη με αυτή που παρατηρείται σε υψόμετρο 5.000 έως 8.000 πόδια. Αυτό ισοδυναμεί με ταξίδι σε μεγάλα υψόμετρα, όπως βουνά ή χιονοδρομικά κέντρα, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος έλλειψης οξυγόνου, οδηγώντας σε πιθανό κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα».

Τζετ λαγκ: «Οι επιβάτες που αλλάζουν ζώνες ώρας είναι πιθανό να βιώσουν δυσρυθμία του κιρκάδιου ρυθμού (το εσωτερικό μας ρολόι), οδηγώντας σε διαταραχή τζετ λαγκ (JLD), καθώς και αϋπνία, αυξημένο άγχος, αλλαγές στην παραγωγή και ρύθμιση ορμονών και μειωμένη απόδοση».

Χαμηλή υγρασία και αφυδάτωση: «Η βέλτιστη υγρασία αναφέρεται ότι κυμαίνεται γύρω στο 40-70% – Τα επίπεδα υγρασίας στις καμπίνες των αεροπλάνων είναι περίπου 5-20%, οδηγώντας σε συνολική ξηρότητα και αφυδάτωση: μύτη, λαιμός, μάτια κ.λπ. Μπορεί επίσης να κάνει πιο εύκολη τη μετάδοση λοιμώξεων. Μια μελέτη από Αυστριακούς ερευνητές έχει δείξει ότι μια πτήση μεγάλων αποστάσεων μπορεί να ξηράνει το δέρμα μας έως και 37%  και να προκαλέσει αυξημένη φαγούρα».

Πώς επηρεάζει το αεροπορικό ταξίδι τον εγκέφαλό μας;

«Η έρευνα έχει δείξει ότι η ήπια υποξία (στέρηση οξυγόνου) στα αεροπλάνα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, αρνητικών συναισθημάτων, κρίσεων πανικού, κλειστοφοβίας, να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε το άγχος – σε συνδυασμό με την αφυδάτωση και τις άλλες φυσικές επιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, αυτό μπορεί να επηρεάσει ορισμένες πτυχές της διάθεσής μας».

Μπορεί το αεροπορικό ταξίδι να επηρεάσει την ερωτική σας ζωή;

Παρόμοια με την αύξηση των μελετών για τις επιπτώσεις του αεροπορικού ταξιδιού, έχει υπάρξει και μια άνοδος της επιστημονικής έρευνας στον τομέα της ευεξίας – ειδικότερα, στην αγορά της σεξουαλικής ευεξίας, ένας τομέας που αναμένεται να φτάσει τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028. Αυτό έχει επηρεάσει και τον κόσμο των ταξιδιών, καθώς ταξιδιώτες αναζητούν να εξερευνήσουν την σεξουαλική τους ευεξία. «Υπάρχουν πραγματικές επιπτώσεις από μια πτήση στο σώμα μας, που μπορούν να επηρεάσουν την ερωτική μας ζωή», εξηγεί η Μόρις. «Η πίεση του αέρα είναι παρόμοια με αυτή που υπάρχει στην κορυφή ενός βουνού 8.000 ποδιών (2,4 χιλιόμετρα). Η χαμηλή υγρασία και η αφυδάτωση δεν ευνοούν μια υγιή ερωτική ζωή – το ιδανικό είναι να νιώθετε το ακριβώς αντίθετο: οξυγονωμένοι, ξεκούραστοι και ενυδατωμένοι».

Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του άγχους, της κλειστοφοβίας και της λίμπιντο – οι ορμόνες που αυξάνονται στον εγκέφαλο, όπως η νορεπινεφρίνη και η επινεφρίνη, μειώνουν την τεστοστερόνη και αυτό μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη λίμπιντο και τη σεξουαλική λειτουργία.

Μπορεί τα αεροπορικά ταξίδια να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στη σεξουαλική σας ζωή;

«Οι συχνοί ταξιδιώτες μπορεί να βιώνουν εντονότερες εκδοχές των διαφόρων συμπτωμάτων που περιγράφηκαν παραπάνω,» παραδέχεται η Μόρις. «Ένας τρόπος για να το ανακαλύψουμε είναι να κατανοήσουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των αεροσυνοδών. Το 2007, η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ξεκίνησε τη ‘Μελέτη Υγείας Αεροσυνοδών’ για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των πληρωμάτων καμπίνας σε όλο τον κόσμο. Είναι η μακροβιότερη διαχρονική μελέτη υγείας που επικεντρώνεται στην κατανόηση των επιπτώσεων στην υγεία των αεροσυνοδών από την εργασία στο περιβάλλον της καμπίνας αεροσκαφών».

«Οι αεροσυνοδοί είναι από τους λιγότερο μελετημένους εργαζόμενους, ωστόσο τα πληρώματα πτήσεων εκτίθενται σε πολλούς φυσικούς και ψυχοκοινωνικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως κοσμική ιονίζουσα ακτινοβολία, αυξημένα επίπεδα όζοντος, στρεσογόνες αλληλεπιδράσεις με επιβάτες, σοβαρή διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού και άλλες εκθέσεις. Παρόλο που η μελέτη ενθαρρύνει τα πληρώματα πτήσεων να αναφέρουν την υγεία τους μέσω της εφαρμογής ‘Flight Health’ σε μια σειρά από δείκτες, η σεξουαλική υγεία δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος των μετρήσεων».

Τι μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε αυτές τις παρενέργειες των πτήσεων στη σεξουαλική σας ζωή;

«Ασκηθείτε πριν και μετά την πτήση για να ενεργοποιηθεί η κυκλοφορία του οξυγόνου,» συμβουλεύει η Μόρις. «Ξεκινήστε να ενυδατώνεστε τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την πτήση, πιείτε πολύ νερό κατά τη διάρκεια και μετά την πτήση και αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη ή αλκοόλ. Θυμηθείτε να περπατάτε κατά τη διάρκεια των μεγάλων πτήσεων, δοκιμάστε διαλογισμό και βαθιές αναπνοές και αλλάξτε τις συνήθειες ύπνου σας πριν από την πτήση για να μειώσετε τον κίνδυνο τζετ λαγκ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα