Διπλό όφελος για τη ΔΕΗ από τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Όμιλο Κοπελούζου

Διαβάζεται σε 5'
ΔΕΗ
ΔΕΗ EUROKINISSI

Η συμφωνία της ΔΕΗ αφορά μεταξύ άλλων την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 66,6MW, αλλά και την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ υπό ανάπτυξη εγκατεστημένης ισχύος έως 1,7GW.

Ένα σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της στην εγχώρια αγορά, για τη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και αύξηση των ΑΠΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στα αιολικά έκανε χθες η ΔΕΗ με τη στρατηγική συμφωνία εξαγοράς ΑΠΕ σε λειτουργία και υπό ανάπτυξη από τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά που ανακοίνωσε.

Πρόκειται για κίνηση που ταιριάζει απόλυτα στο συνολικό πλάνο ανάπτυξης και μετασχηματισμού του Ομίλου ΔΕΗ που περιλαμβάνει οργανική ανάπτυξη, στρατηγικές συνεργασίες και εξαγορές, ενώ προσφέρει στον όμιλο διαφοροποίηση στον τομέα των ΑΠΕ και παρουσία στα αιολικά, καθώς μέχρι τώρα η έμφαση δινόταν κυρίως σε φωτοβολταϊκά.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη σύναψη Συμφωνίας – Πλαισίου Συνεργασίας με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 66,6MW, την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ υπό ανάπτυξη εγκατεστημένης ισχύος έως 1,7GW και την από κοινού ανάπτυξή του με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, καθώς και την εξαγορά ποσοστού 20% στην εταιρεία Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., η οποία αναπτύσσει μονάδα CCGT (840MW) και στην οποία η ΔΕΗ κατέχει ήδη πλειοψηφικό ποσοστό (51%).

Η ανάγνωση της συμφωνίας δείχνει ότι το πρώτο μεγάλο κέρδος για την επιχείρηση είναι ο περαιτέρω εμπλουτισμός του πράσινου portfolio της με πολλά και μεγάλα αιολικά, υψηλής απόδοσης, κίνηση που ενισχύει την προσπάθεια καθετοποίησης στα Βαλκάνια, βασική επιδίωξη της στρατηγικής του ομίλου από τότε που εξαγόρασε τη θυγατρική της Enel στη Ρουμανία.

Το δεύτερο όφελος που «κουμπώνει» με το πρώτο, αφορά το γεγονός ότι αποκτά την καταστατική πλειοψηφία (αυξάνοντας το μερίδιό της στο 71% έναντι του 51%) σε μια σύγχρονη και αμιγώς εξαγωγική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, με στόχο ακριβώς τις αγορές των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αυτή στην Αλεξανδρούπολη.

Εδώ, ο στόχος είναι οι αγορές της Βουλγαρίας, της Β. Μακεδονίας και κατ’ επέκταση της Σερβίας. Και στις εξαγωγές φθηνής ενέργειας προς την περιοχή, τα αιολικά, μαζί με εκείνα που εξαγόρασε στη Ρουμανία από την Enel και πιο πρόσφατα από τη Macquarie, μπορεί να παίξουν κομβικό ρόλο, όπως έχουμε δει να συμβαίνει τους τελευταίους μήνες τα βράδια, όπου όταν υπάρχει άπνοια, οι τιμές στα χρηματιστήρια των Βαλκανίων εκτοξεύονται.

Στη μεγάλη εικόνα, με την τρίτη αυτή κίνηση μεγάλης εξαγοράς έργων ΑΠΕ, τμήμα των οποίων είναι αιολικά, η ΔEΗ ενισχύει περαιτέρω την καθετοποίησή της στην ευρύτερη γειτονιά και τη δυνατότητα να παράγει και να πουλάει στον βαλκανικό «διάδρομο» πράσινη ενέργεια επί 24ώρου βάσεως, περιορίζοντας τα ρίσκα, αυξάνοντας τις ευκαιρίες για trading και κάνοντας το διασυνοριακό εμπόριο πολύ πιο προβλέψιμο.

Το συνολικό τίμημα για την τρίτη αυτή εξαγορά ανέρχεται σε 176 εκατ. ευρώ (ΑΠΕ, τμήμα της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη), εκ των οποίων 106 εκατ. ευρώ μετρητά και 70 εκατ. ευρώ ίδιες μετοχές, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν ταμειακά διαθέσιμα για όλο το ποσό της εξαγοράς. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα έτοιμα έργα, το τίμημα είναι σημαντικά χαμηλότερο από αντίστοιχες πρόσφατες συμφωνίες.

Τα στοιχεία της συμφωνίας

Τα 66,6MW σε λειτουργία που εξαγοράζει ο Όμιλος ΔΕΗ αφορούν σε 2 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3MW που τέθηκαν πρόσφατα σε λειτουργία στη νότια Εύβοια και τη Λακωνία, δύο περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό, και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 23,3MW σε λειτουργία.

Επιπλέον, o Όμιλος ΔΕΗ θα αποκτήσει έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη με συνολική ισχύ 1,7GW σε διάφορες φάσεις αδειοδότησης και περιοχές της ελληνικής επικράτειας, με τίμημα €106 εκατ., τα οποία και θα αναπτύξει περαιτέρω με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά.

Τέλος, η ΔΕΗ εξαγοράζει το 20% που κατέχει η DAMCO ENERGY του ομίλου Κοπελούζου στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε. έναντι €27 εκατ., και θα κατέχει το 71% και την καταστατική πλειοψηφία, με το υπόλοιπο 29% να ανήκει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. H Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., προχωρά δυναμικά με την κατασκευή του νέου Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αερίου (CCGT) ισχύος 840 MW στην ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης.

Για την εν λόγω συμφωνία, ο Όμιλος ΔΕΗ προβλέπεται να προσφέρει ως αντίτιμο συνδυασμό μετρητών και ιδίων μετοχών. Ειδικότερα, θα καταβάλει ποσό ύψους €106 εκατ. σε μετρητά και ποσό ύψους €70 εκατ. σε ίδιες μετοχές με τιμή διάθεσης €12,21 η οποία προέκυψε από το υψηλότερο εκ της μεσοσταθμικής τιμής 6μήνου και της τιμής σποτ στο κλείσιμο της 24ης Σεπτεμβρίου 2024.

Η εξαγορά ενισχύει το ενεργειακό χαρτοφυλάκιό του Ομίλου ΔΕΗ, με λειτουργούντα έργα ΑΠΕ σημαντικής ισχύος και υψηλής ποιότητας και εξασφαλίζει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο αδειών αιολικών πάρκων σε τοποθεσίες με υψηλό αιολικό δυναμικό και εξασφαλισμένη πρόσβαση στο δίκτυο. Επιπλέον, η ΔΕΗ αυξάνει το μερίδιό της στο CCGT Αλεξανδρούπολης, ένα έργο σύγχρονης τεχνολογίας, που θα τροφοδοτεί με ενέργεια την εγχώρια αγορά αλλά και τις γειτονικές χώρες και θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα