Φωτιά στο Μάτι: Κατέθεσε ο Ν. Τόσκας – “Δεν έδωσα καμία εντολή”

Διαβάζεται σε 2'
Δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην εξέλιξη της φωτιάς στην Αν. Αττική που είχε σαν αποτέλεσμα την τραγωδία στο Μάτι.

«Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η φωτιά, πριν το Μάτι, είχα πει στην ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος να βάλουν προτεραιότητες. Η πολιτική ηγεσία δεν καθορίζει τις λεπτομέρειες αλλά το πώς θα γίνει ο πόλεμος σε γενικές γραμμές. Στο ΕΣΚΕ ήμουν σε όλες τις κρίσιμες φωτιές και σε γεγονότα, για να έχω εικόνα της κατάστασης. Έτσι έχω μάθει να είμαι στην πρώτη γραμμή, αυτό δεν σημαίνει ότι επενέβαινα στα καθήκοντά τους. Εγώ είπα να πάνε τα εναέρια μόνο σε Κινέτα και Μάτι».

Με αυτά τα λόγια, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην εξέλιξη τις φωτιάς στην Ανατολική Αττική το καλοκαίρι του 2018, που είχε σαν αποτέλεσμα τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Καταθέτοντας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο πρώην υπουργός ανέφερε: «Είχαμε μια τραγωδία. Δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε αθώους ανθρώπους. Αν ψάχνουμε λεπτομέρειες σίγουρα θα βρούμε λάθη. Ήταν αναπόφευκτο σαν γεγονός». Όπως υποστήριξε, την ημέρα εκείνη υπήρχαν σε εξέλιξη 14 πυρκαγιές και για το λόγο αυτό είχε πει στους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος να βάλουν «προτεραιότητες».

Εισαγγελέας: Αυτό δεν ήταν εμμέσως εντολή; Τι σημαίνει προτεραιότητα;

Μάρτυρας: Όχι δεν είπα αυτό. Το χειρότερο είναι να σκορπίσεις τα μέσα…

Εισαγγελέας: Εγώ κατάλαβα ότι η εντολή που τους δώσατε είναι πως κάτι θυσιάζουμε κάτι κερδίζουμε. Τι τους είπατε δηλαδή, ας καεί το Μάτι και να σωθεί η Κινέτα ή αντίστροφα; Είναι επιχειρησιακή εντολή αυτό..

Μάρτυρας: Ήταν πόλεμος εκείνη την ημέρα. Είχαμε 14 φωτιές! Τους είπα να βάλουν προτεραιότητες και έβαλαν τις προτεραιότητες οι άνθρωποι.

Εισαγγελέας: Αν τους δώσετε εντολή να βάλουν προτεραιότητες, είναι επιχειρησιακή εντολή.

Μάρτυρας: Δεν προκάλεσα σύγχυση, ίσα ίσα προσπάθησα να βοηθήσω την κατάσταση.

Εισαγγελέας: Την μεγάλη σύγχυση που προκαλέσατε στο επιτελείο την έχετε σκεφτεί;

Πρόεδρος: Ο μάρτυρας είπε ότι δεν είχε επιχειρησιακή αρμοδιότητα.

Μάρτυρας: Δεν είμαι κατηγορούμενος!

Εισαγγελέας: Δεν είστε κατηγορούμενος, αλλά είστε μάρτυρας και αν έχετε δώσει εντολές αυτό ενδεχομένως να ελαφρύνει τις ευθύνες κάποιων. Δεν τους απαλλάσσει, αλλά ελαφρύνει τη θέση τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα