ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

ΣΤΟ BAKE YOUR BED ΟΙ ΤΟΥΡΤΕΣ ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ

Ο Σπύρος Κατσιώλης βλέπει τις γλυκές δημιουργίες του ως καμβά και βάζει αρκετό γκλίτερ.

Όσο έχουμε βούτυρο, ζάχαρη και Instagram πάντα υπάρχει ένα γλυκό για να δώσουμε μία καρδούλα χωρίς δεύτερη σκέψη. Η πανδημία έφερε ένα νέο κύμα αρτοποιών και ζαχαροπλαστών, μικρής κλίμακας, από τις κουζίνες των σπιτιών τους στα social media. Οι δημιουργίες τους διαδόθηκαν από feed σε feed και κάτι που ξεκίνησε για αρκετούς ως χόμπι, εξελίχθηκε ως ένας τρόπος για να κερδίζουν ένα επιπλέον εισόδημα.

Σε μία πλατφόρμα όπου η πληροφορία ρέει άφθονη και η κατανάλωση των περισσότερων πραγμάτων είναι επιδερμική και γρήγορη, το να βλέπεις ανθρώπους να αφοσιώνονται σε κάτι που απαιτεί χρόνο και υπομονή, επαναπροσδιορίζει την έννοια του στόχου. «Υπάρχουν φορές που είμαι πολύ κουρασμένος και αφού τελειώσω μια τούρτα, σκέφτομαι ότι δεν θα το ξανακάνω. Αλλά μετά βλέπω πόσο ωραίο είναι το αποτέλεσμα και ξαναρχίζω», λέει ο Σπύρος Κατσιώλης.

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Ο αυτοδίδακτος baker, εργάζεται ως ερευνητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ασχολείται με τη φωτογραφία και την κεραμική. Το instagramικό του alter ego, Bake your Bed, ξεκίνησε την περίοδο του κόβιντ, τότε που, όπως λέει, «πήγαινα από το κρεβάτι στην κουζίνα να ταΐσω το προζύμι ή να ψήσω ψωμί και ξανά πίσω», και τελικά εξελίχθηκε σε ένα μέσο για να παρουσιάζει τις τούρτες του. Λουλούδια, χρώματα, αστείες εκφράσεις και γκλίτερ είναι τα στοιχεία που τις χαρακτηρίζουν.

«Όταν σπούδαζα στη Θεσσαλονίκη, είχε ανοίξει ένα πολύ μικρό μαγαζί μόνο με cheesecake. Μου είχε πει μία φίλη να πάμε, τελικά δεν μπορούσε και το επισκέφθηκα μόνος μου. Ήταν ήταν πολύ όμορφο, μου άρεσε αυτό που δοκίμασα και τους ζήτησα δουλειά. Είχαν βρει κάποιον άλλον, οπότε έφυγα και ξαναπέρασα έναν μήνα μετά. Τους είπα ότι δεν έψαχνα γενικά δουλειά, αλλά στο μαγαζί συγκεκριμένα. Άφησα ένα βιογραφικό που ούτε στα χόμπι δεν έγραφα για ζαχαροπλαστική ή μαγειρική. Τελικά δούλεψα τους τελευταίους επτά μήνες που έμεινα Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκα με τις επιμέρους παρασκευές των γλυκών. Fun fact: η ιδιοκτήτρια ήταν αρχιτέκτονας, εγώ μηχανικός, είχε τελειώσει την ίδια σχολή φωτογραφίας με μένα, οπότε προερχόταν και η ίδια από διαφορετικό background και έγινε ένα ταίριασμα».

Με την επιστροφή του στην Αθήνα ξεκίνησε, μαζί με τις υπόλοιπες ασχολίες του, να φτιάχνει τούρτες για φίλους. «Κάποια στιγμή μού ζήτησε ένας φίλος να φτιάξω μία τούρτα για την κοπέλα του, και να μου δώσει χρήματα. Και έτσι κάπως έγινε από στόμα σε στόμα».

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

Μέσα από τις τούρτες του, ο Σπύρος Κατσιώλης σπάει εδραιωμένα στερεότυπα της κοινωνίας. Οι δημιουργίες του, εκτός από νόστιμες, είναι φίνες, ντελικάτες, έχουν έντονα χρώματα και γκλίτερ. Λειτουργούν για τον ίδιο ως καμβάς για να αφεθεί ελεύθερος και να δημιουργήσει.

«Δεν σκεφτόμουν ποτέ αν κάτι θεωρείται θηλυπρεπές. Μου αρέσει αυτό που βλέπω και το κάνω. Η ζωή μου έχει αρκετό χρώμα έτσι κι αλλιώς, στο τέλος της ημέρας είναι απλά δημιουργία. Όσο πιο ανοιχτός είσαι και δεν έχεις φραγμούς -από το να ντυθείς μέχρι να ζωγραφίσεις ή να φτιάξεις κάτι με τα χέρια σου, τόσο μεγαλύτερο το νόημα. Στο τέλος της ημέρας είναι ένα ροζ κέικ. Σε ποιον δεν αρέσει; Τις περισσότερες φορές μάλιστα όταν φτιάχνω τούρτες για αγόρια, τις κάνω πιο “girly”, βάζω γκλίτερ και τέτοια».

Δημιουργεί τα γλυκά του από την αρχή, δεν επιλέγει τίποτα έτοιμο και προσπαθεί να τα κάνει όσο το δυνατόν πιο υγιεινά και λιγότερο γλυκά. Τον απασχολεί ιδιαίτερα το κομμάτι του food waste και τον ιντριγκάρει να βρίσκει ιδέες για να αξιοποιήσει τη φύρα του.

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

«Νομίζω ότι υπάρχει χώρος για όποιον θέλει να ξεκινήσει κάτι αντίστοιχο και νιώθω ότι έχει δημιουργηθεί μία κοινότητα. Για να σου απαντήσω στο γιατί όλο και περισσότεροι ασχολούνται με το baking, νομίζω ότι αν είσαι άνθρωπος που σου αρέσει έστω και λίγο να μπεις στην κουζίνα και δεν το βαριέσαι, sky is the limit. Προσωπικά, με χαλαρώνει πάρα πολύ όσο κουρασμένος κι αν είμαι. Κι επειδή η ζαχαροπλαστική απαιτεί χρόνο, δεν είναι μαγειρική, που λες πεινάω θα φτιάξω κάτι να φάω τώρα, κάπως το κάνεις για τη δημιουργία και όχι για να καλύψεις μια ανάγκη εκείνη τη στιγμή. Το baking μού έμαθε ότι αν ξεκινήσεις κάτι, σου αρέσει και του αφιερώσεις χρόνο, βρίσκεις και το κοινό σου».

* Ο Σπύρος Κατσιώλης συμμετέχει στην ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Fallow Phase στο Esto Association (εγκαίνια: 16/10)

https://www.instagram.com/bakeyourbed/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα