Νεκρός μετανάστης στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα – Τι καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Διαβάζεται σε 5'
ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα (φωτογραφία αρχείου)
ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα (φωτογραφία αρχείου) (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Μετανάστης άφησε την τελευταία του πνοή στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Σοβαρή καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ. Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Νεκρός παρελήφθη από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα ένας μετανάστης από το Πακιστάν, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο μετανάστης κρατείτο για φθορές και απείθεια, φέρεται να ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών και ο θάνατός του να προήλθε από παθολογικά αίτια.

Σε εξέλιξη βρίσκεται προανακριτική και διοικητική έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την νεκροψία-νεκροτομή που έγινε στη σορό του παραμένουν απροσδιόριστα τα αίτια θανάτου του και γι’ αυτό έχουν ληφθεί από τον ιατροδικαστή δείγματα για ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.

Στο σώμα του, ωστόσο, έφερε εμφανείς εκχυμώσεις, που διαπίστωσε και ο ιατροδικαστής, άλλες πρόσφατες και άλλες παλαιότερες, οι οποίες δεν φαίνεται να αποτελούν το πρωτεύον αίτιο θανάτου αλλά μπορεί να επιδείνωσαν την γενικότερη κατάστασή του. Το πώς προκλήθηκαν αυτές οι εκχυμώσεις παραμένει άγνωστο.

Σύμφωνα με συγγενείς του είχε δεχτεί χτυπήματα από αστυνομικούς, ενώ αστυνομικοί αναφέρουν ότι βρισκόταν σε αμόκ και έσπαγε αντικείμενα τόσο όταν συνελήφθη όσο και εντός του Τμήματος, όπου έσπασε έναν νιπτήρα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πιθανόν οι μώλωπες να προκλήθηκαν από αυτές τις ενέργειες, ωστόσο το τι πραγματικά οδήγησε στον θάνατό του θα προκύψει από την έρευνα που έχει ξεκινήσει το Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα και από τα εργαστηριακά ευρήματα, όταν αυτά προκύψουν και τα παραλάβει ο ιατροδικαστής.

Σοβαρή καταγγελία από την ΚΕΕΡΦΑ

Από την πλευρά της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) καταγγέλλει ότι ο Μοχάμεντ Καμράν, όπως ονομαζόταν ο μετανάστης από το Πακιστάν, “βασανίστηκε μέχρι θανάτου” εντός του Αστυνομικού Τμήματος, επικαλούμενη τις δεκάδες πληγές στο σώμα του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, “από τις 13 Σεπτέμβρη έως τις 21 Σεπτέμβρη, όταν το ΕΚΑΒ τον παραλαμβάνει νεκρό από το ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα, ο Μοχάμεντ Καμράν ζει ένα εξπρές του μεσονυκτίου σε 5 αστυνομικά τμήματα για να καταλήξει νεκρός στο τελευταίο. Πιο πριν, πέρασε από τα ΑΤ Ομονοίας, Πατησίων, Κολωνού και Ν. Ιωνίας. Σε όλο αυτό το διάστημα, δεν του επετράπη καμία επικοινωνία με τους πολλούς συγγενείς και με τη δικηγόρο του”

Επισημαίνει μάλιστα ότι “η Αστυνομία επιχειρεί συγκάλυψη, [..] φτάνουν να καταγράφουν ως άστεγο και ότι δεν μιλάει ελληνικά έναν άνθρωπο με εικοσαετή παραμονή στη χώρα, με άδεια παραμονής από το 2017, με συμβόλαιο κατοικίας και σταθερή απασχόληση με εκατοντάδες ένσημα”, τονίζοντας παράλληλα ότι “τον κρατούσαν στο μόνο σημείο όπου δεν υπάρχουν κάμερες καταγραφής(!!!) και τον εμφανίζουν να προκαλεί καταστροφές στον χώρο”. “Είναι αδιανόητο η διερεύνηση να παραμείνει στα χέρια των δημίων του στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα. Απαιτούμε να την αναλάβει η εισαγγελία, να εξαιρεθεί άμεσα το Τμήμα Ασφαλείας του Αγίου Παντελεήμονα” προσθέτει η ΚΕΕΡΦΑ.

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο Μοχάμεντ Καμράν εργαζόταν ως διανομέας.

Η οικογένεια του θύματος, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας “Η Ενότητα” και η ΚΕΕΡΦΑ καλούν σε συγκέντρωση το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 14:30 στην πλατεία Βικτωρίας και πορεία προς το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, με αίτημα να χυθεί άπλετο φως στα αίτια θανάτου του μετανάστη και να γίνει η ταφή του στο Πακιστάν.

ΜέΡΑ25: “Ο τυχαίος θάνατος ενός μετανάστη;”

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε και το ΜέΡΑ25, σημειώνοντας πως, “πριν λίγη ώρα έγινε γνωστή μέσα από δημοσιεύματα, η είδηση για νεκρό μετανάστη στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Οι εικόνες του νεκρού Πακιστανού που συνοδεύουν το ρεπορτάζ, φανερώνουν σοβαρές πληγές από άγριο ξυλοδαρμό, πράγμα το οποίο ανατρέπει τον ισχυρισμό της αστυνομίας για θάνατο από παθολογικά αίτια”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο μετανάστης διέμενε μόνιμα στην Ελλάδα από το 2004, ενώ από το 2017 είχε λάβει άδεια παραμονής. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά και είχε μισθωτήριο στο όνομά του. Αυτές οι πληροφορίες δημιουργούν ερωτηματικά για τις απαντήσεις που δίνει η αστυνομία, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της ΕΛΑΣ πως ο άνθρωπος ήταν άστεγος και αγνώστων στοιχείων. Άλλωστε, το να είναι κάποιος άστεγος και χωρίς χαρτιά δικαιολογεί τον βασανισμό του; Υπενθυμίζουμε πως το συγκεκριμένο ΑΤ έχει ιστορικό σωρείας περιπτώσεων ξυλοδαρμών, κακοποίησης, βιασμών ακόμα και δολοφονιών“, επισημαίνει και καταλήγει η ανακοίνωση,

“Ως ΜέΡΑ25 απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης για τη διαλεύκανση του γεγονότος. Ταυτόχρονα τονίζουμε πως είναι ανάγκη να ανοίξει εδώ και τώρα η συζήτηση στον δημόσιο διάλογο για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της ΕΛΑΣ, την υπαγωγή της υπό κοινωνικό και όχι πολιτικό έλεγχο, την κατάργηση των στρατιωτικοποιημένων τμημάτων της και την ανακατανομή των πόρων και της χρηματοδότησης από το κράτος προς όφελος κοινωνικών και προληπτικών υπηρεσιών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα