Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΠΟΥ ΑΧΝΟΦΑΝΗΚΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ ή να συγκροτηθεί μία ομάδα που δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας, τον οποίο δεν θα εγκρίνει, θέλει να προλάβει ο Μητσοτάκης. Τα δύο σενάρια για υποψήφιο Πρόεδρο.
Η ερώτηση των 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (που έμειναν 10 μετά τη διαγραφή Σαλμά) για τα κόκκινα δάνεια αναστάτωσε το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Όχι μόνο διότι παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του Μαξίμου, την πρώτη πενταετία διακυβέρνησης Μητσοτάκη στη ΝΔ επικρατούσε εσωκομματική νηνεμία και δεν ήταν σύνηθες φαινόμενο οι “επιθετικές” ερωτήσεις κυβερνητικών βουλευτών. Ούτε μόνο διότι η ερώτηση έφερε το ζήτημα των κόκκινων δανείων στην επικαιρότητα. Ούτε μόνο διότι απέδειξε πως στη γαλάζια βάση και Κοινοβουλευτική Ομάδα εξακολουθεί να επικρατεί αναβρασμός μετά τις ευρωεκλογές.
Ενδεικτικό είναι πως στη ΝΔ πλέον συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, με μεγαλύτερο μπόνους στο πρώτο κόμμα και όριο εισόδου στη Βουλή το 5% αντί του 3%, ώστε να μπορεί πιο εύκολα η ΝΔ να “παλέψει” την αυτοδυναμία.
Το “λαγό” έκανε εν προκειμένω ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ταυτόχρονα έβαλε στο τραπεζι ως “απειλή” καταρχήν το ενδεχόμενο η ΝΔ να αναγκαστεί να πάει σε κυβέρνηση συνεργασίας με την Αφροδίτη Λατινοπούλου. Το Μαξίμου βέβαια άδειασε τον κ.Γεωργιάδη για τον εκλογικό νόμο, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις πανικού και ηττοπάθειας.
Όλα καταλήγουν στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
Η ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια αναστάτωσε όμως τη ΝΔ και γιατί ανέδειξε τον κίνδυνο να αρχίσουν να δημιουργούνται ομαδοποιήσεις βουλευτών (σημειωτέον ότι είναι και άλλοι βουλευτές που είχαν συνταχθεί με τους 11 αλλά απέφυγαν σε αυτή τη φάση να συνυπογράψουν για να κινηθούν πιο ελεύθερα στο μέλλον), που ενδεχομένως θα “χτυπούν” κάθε τόσο. Και το κυριότερο μπορεί να διαφοροποιηθούν σε κρίσιμες πολιτικά ψηφοφορίες. Αυτό τον κίνδυνο θέλει λοιπόν να προλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο Μαξίμου ανησυχούν καταρχήν για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Η ψηφοφορία αυτή έχει βέβαια το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και δύσκολα κάποιος βουλευτής μπορεί να καταψηφίσει. Αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει την καταψήφιση επιμέρους θεμάτων από βουλευτές που στα συγκεκριμένα ζητήματα δέχονται ισχυρές πιέσεις από το εκλογικό τους ακροατήριο.
Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει επίσης η ΚΟ της ΝΔ να είναι “μπετόν αρμέ” στην αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα εστιάσει βέβαια στο άρθρο 16 με στόχο τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ. Αλλά ο κυριότερος φόβος του Μαξίμου αφορά στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
Διψήφιος αριθμός βουλευτών της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει και δημοσίως ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εάν ο κ. Μητσοτάκης την προτείνει ξανά για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Αλλά ζητούν ένα πολιτικό πρόσωπο από το χώρο της δεξιάς για την Προεδρία, δείχνοντας είτε τον Κώστα Καραμανλή είτε τον Αντώνη Σαμαρά.
Τρία σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Δύο πολιτικά πρόσωπα και ο “άγνωστος Χ”
Το Μαξίμου είναι δεδομένο ότι δεν θα ήθελε έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας με πολιτικό βάρος. Από την άλλη δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να ρισκάρει ένα πολιτικό σεισμό επιμένοντας στην κ.Σακελλαροπούλου. Πολλοί επομένως στη ΝΔ θεωρούν ως ιδανική λύση τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, που είναι “καθαρόαιμος δεξιός” και δη της αβερωφικής δεξιάς.
Σημειωτέον ότι ο κ. Τασούλας στην πρόσφατη εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πραγματοποίησε μία ομιλία που έμοιαζε με… πρόβα τζενεράλε για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μάλιστα έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: “Όπως λέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΝΔ είμαστε όλοι καραμανλικοί“.
Πλέον βέβαια έχει πέσει στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου και το σενάριο περί υποψηφιότητας του Νίκου Δένδια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το οποίο πάντως έχουν διαψεύσει και από κυβερνητικής πλευράς και από πλευράς υπουργού Άμυνας.
Οι “κακές γαλάζιες γλώσσες” πάντως αποδίδουν στο Μαξίμου τις αρχικές διαρροές του εν λόγω σεναρίου. Με το σκεπτικό ότι έτσι ο κ. Μητσοτάκης δια της αναβαθμίσεως θα έβγαζε έναν ακόμη δελφίνο από τη μέση, όπως έκανε προτείνοντας και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για επίτροπο. Και βέβαια τον κ.Δένδια θα ψήφιζαν και οι διαφωνούντες βουλευτές.
“Θα ήταν μια καλή λύση. Ο Νίκος Δένδιας είναι ένα ξεχωριστό πρόσωπο” , ανέφερε ο Βασίλης Γιόγιακας, εκ των 11 που υπέγραψαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια. Ο υπουργός Αμυνας πάλι δε μοιάζει ενθουσιασμένος στην προοπτική να βγει ουσιαστικά πρόωρα σε πολιτική αποστρατεία, αλλά θέλει να περιμένει το 2027 και να δει εάν τότε θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ ή τη θέση του Αντονιο Κόστα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου υπάρχει και ο προβληματισμός πως εάν ο κ.Μητσοτακης δεν στηρίξει ξανά την κ.Σακκελαροπούλου, αλλά προτείνει ένα πολιτικό πρόσωπο από τη ΝΔ, θα φανεί ότι κάνει πίσω υπό το κρατος των εσωκομματικών πιέσεων και πως δεν βάζει εκείνος τους όρους στο ίδιο του το κόμμα.
Έτσι έχει πέσει στο τραπέζι και το σενάριο να μην προτείνει ο πρωθυπουργός μεν ξανά την κ.Σακκελαροπούλου, αλλά ένα άλλο μη πολιτικό πρόσωπο αντίστοιχου “προφίλ”. Κάποιοι άλλωστε θεωρούν ότι ανάλογα και με το ποιος θα κερδίσει τελικά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί να υπάρξει ακόμη περισσότερος χώρος για τη ΝΔ στο κέντρο. Ενώ πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται εκ δεξιών.
Όχι κατ’ ανάγκην επειδή στρέφεται τόσο μεγάλο κομμάτι της βάσης της ΝΔ προς την άκρα δεξιά, αλλά γιατί παραδοσιακοί νεοδημοκράτες νιώθουν πλέον “ξένο” το κυβερνών κόμμα.
Οι ανοιχτές πληγές μετά τη διαγραφή Σαλμά
Εν τω μεταξύ ο διαγραφείς από τη ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, συνέχισε τις επιθέσεις κατά του Μαξίμου. Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας υποστηρίζει ότι η διαγραφή του οφειλειται στην πραγματικότητα στην κριτική που άσκησε με την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια και όχι μόνο, καθώς και ότι συνιστά μία προειδοποίηση προς τους συναδέλφους του. Επιβεβαίωσε δε ότι κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ μετά τις ευρωεκλογές άφησε αιχμές κατά του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Σαλμάς αποκάλυψε ειδικότερα ότι είπε στον πρωθυπουργό μεταξύ άλλων “όταν αποφασίσεις πού θα δώσεις τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πού θα τις δώσεις; Στους λίγους ή στους πολλούς; Εσείς τους δώσατε στους λίγους”.
Το Μαξίμου βέβαια δηλώνει ότι η ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια είναι πλήρως διαχωρισμένη από το θέμα με το διαγραφέντα κ.Σαλμα. Για να διαβεβαιώσει τους εξοργισμένους γαλάζιους βουλευτές επ’ αυτού επιστρατεύθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων επικαλέστηκε ότι δύο από τους 11 βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια μετείχαν και στην Επιτροπή Δεοντολογίας που έκρινε τον κ. Σαλμά. Συγκεκριμενα ο Θόδωρος Καραόγλου και ο Θανάσης Δαβάκης.
Η κυβέρνηση απορρίπτει δε τις καταγγελίες Σαλμά για τα κυλικεία του υπουργείου Πολιτισμού, επικαλούμενη ότι οι σχετικές συμβάσεις έχουν κριθεί έξι φορές νόμιμες στα διοικητικά δικαστήρια. Την ίδια στιγμή όμως μετά την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια και τις δηλώσεις Σαλμά βρίσκεται στη θέση να απαντά εάν είναι με τους λίγους ή με τους πολλούς.
“Ακούω την κατηγορία ότι δεν κάνουμε πολιτικές για τους πολλούς, αλλά πολιτικές για τους λίγους. Οι 400.000 θέσεις εργασίας ήταν για τους λίγους;” διερωτήθηκε ο κ.Βορίδης. Ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα –όχι λαϊκίστικο– που σημαίνει ότι είναι ένα κόμμα των πολλών. Ταυτόχρονα είναι ένα κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, φιλελεύθερο και ευρωπαϊκό”.