ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Με οδηγό τα ιδιωτικά έργα και υψηλά έσοδα το πρώτο εξάμηνο του 2024

Διαβάζεται σε 5'
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Με οδηγό τα ιδιωτικά έργα και υψηλά έσοδα το πρώτο εξάμηνο του 2024

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει συμμετοχή σε περίπου 75% στις οδικές παραχωρήσεις της χώρας ενώ αναμένει επιπρόσθετα την Εγνατία Οδό όπου η σύμβαση επίσης έχει υπογραφεί αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης

Ισχυρό ανεκτέλεστο που έχει διαμορφωθεί στα 5 δισ. ευρώ ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει να αποτελεί τον ισχυρότερο πόλο στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί πως το 75% του ποσού αυτού αφορά ίδιες επενδύσεις και τρίτους και το υπόλοιπο δημόσια έργα.

Το ποσοστό αυτό δείχνει και τη στόχευση του Ομίλου που επενδύει σταθερά εδώ και πάνω από 15 χρόνια στον τομέα των παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ. Ειδικότερα στις οδικές παραχωρήσεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένει την 6η Οκτωβρίου να αναλάβει και επίσημα τον πλέον κερδοφόρο άξονα, την Αττική Οδό καθώς έχει ήδη υπογράψει την σχετική σύμβαση από τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει συμμετοχή σε περίπου 75% στις οδικές παραχωρήσεις της χώρας ενώ αναμένει επιπρόσθετα την Εγνατία Οδό όπου η σύμβαση επίσης έχει υπογραφεί αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης Επίσης πιθανότατα εντός του 2024 θα ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός που είναι σε τελικό στάδιο για τον ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.

Στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, σημειώνεται πως οι διελεύσεις στους αυτοκινητόδρομους (Νέα Οδός και Κεντρική Οδός) κατά το Α’ Εξάμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 7,4% σε σχέση με την περασμένη χρονιά αποτυπώνοντας την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, αλλά και την παράδοση σε κυκλοφορία πρόσθετων τμημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65 από τον Απρίλιο του 2024.

Επίσης, από την αρχή του έτους, και σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις παραχώρησης, αναπροσαρμόστηκαν προς τα πάνω οι τιμές των διελεύσεων στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των έργων που συμμετέχει ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τέλος, έχουν πλέον τεθεί σε πλήρη λειτουργία και οι τρεις (3) μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων του σχετικού έργου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στις παραχωρήσεις που τρέχει αυτό το διάστημα περιλαμβάνονται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου και το IRC στο Ελληνικό. Τα δύο αυτά projects εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν το 2027.

Πριν λίγες ημέρες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσε επίσης προσφορές για τα αρδευτικά δίκτυα με την μέθοδο ΣΔΙΤ στον Νέστο, στη Λάρισα και την Καρδίτσα ενώ συμμετέχει σε πολλούς ακόμα διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού ύψους 8-10 δισ. ευρώ.

Η πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Σημείο κλειδί για τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτέλεσε το γεγονός της πώλησης των μετοχών της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην εταιρεία ABU DHABI FUTURE ENERGY PJSC – MASDA στις 20 Ιουνίου προσφέροντας σημαντική ρευστότητα για περαιτέρω επενδυτικές κινήσεις.

Η αξία της Συναλλαγής για το ποσοστό συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται στο ποσό των 880 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της είσπραξης του επιτρεπόμενου μερίσματος), αποτιμώντας το σύνολο των μετοχών (100%) της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ και τη συνολική αξία της Συναλλαγής (Enterprise Value) στα 3,2 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της ίδιας συναλλαγής προβλέπεται η εξαγορά από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ των μη σχετιζόμενων με ΑΠΕ δραστηριοτήτων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (διαχείρισης απορριμμάτων των περιφερειών Πελοποννήσου και Ηπείρου, ηλεκτρονικού εισιτηρίου κ.α. ήτοι “Non-core assets”) έναντι τιμήματος € 67,5 εκατ. περίπου.

Οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής προχωρούν σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που προέβλεπαν κλείσιμο της συναλλαγής σε ένα διάστημα 4-6 μηνών από την ημερομηνία ανακοίνωσης της συμφωνίας.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πώληση της συμμετοχής του Ομίλου στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, τα ταμειακά διαθέσιμα (€ 1,1 δισ. την 30.06.2024) θα αυξηθούν κατά € 864 εκατ., ενισχύοντας σημαντικά την επενδυτική ισχύ του Ομίλου, ενώ παράλληλα θα αφαιρεθούν από τον ενοποιημένο ισολογισμό του Ομίλου δανειακές υποχρεώσεις σχετιζόμενες με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ύψους € 1,1 δισ..

Τα οικονομικά μεγέθη

Τα καθαρά κέρδη των μετόχων του Ομίλου προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα σημείωσαν αύξηση 20,1% κατά το Α’ Εξάμηνο του 2024 και ανήλθαν στα € 65,7 εκατ. (εκ των οποίων €54,9 εκατ. από συνεχιζόμενες  δραστηριότητες).

Η λειτουργική κερδοφορία (adj.EBITDA 3 ) αυξήθηκε κατά 7,5% στην ίδια χρονική περίοδο, ανερχόμενη στα € 269,1 εκατ. (εκ των οποίων 172,2 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες), ενισχυμένη από τους τομείς των κατασκευών, παραχωρήσεων και ΑΠΕ, με το σχετικό περιθώριο (adj.EBITDA margin) να διαμορφώνεται σε 17,8% έναντι 15,6% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023. Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου για το Α’ Εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε €1.515,2 εκατ. (εκ των οποίων € 1.362,8 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες) έναντι € 1.604,3 εκατ., κυρίως λόγω της χαμηλότερης συνεισφοράς από τον τομέα θερμικής ενέργειας.

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου κατά τη διάρκεια του Α’ Εξαμήνου 2024 διαμορφώθηκαν σε € 1.515,2 εκατ. έναντι € 1.604,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρά τα αυξημένα έσοδα των τομέων παραχωρήσεων και ΑΠΕ, κυρίως λόγω μειωμένων εσόδων στον τομέα θερμικής ενέργειας ως συνέπεια της υποχώρησης των τιμών. Συγκεκριμένα:

  • Τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα διαμορφώθηκαν σε € 577,8 εκατ. έναντι € 636,3 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2023, προερχόμενα από την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου και την εκτέλεση έργων ιδιωτών και του δημόσιου.
  • Τα έσοδα του τομέα των παραχωρήσεων διαμορφώθηκαν σε € 129,4 εκατ. έναντι € 103,4 εκατ. κατά το Α’ Εξάμηνο του 2023, σε συνέχεια της αύξησης της κίνησης στη Νέα Οδό και την Κεντρική Οδό.
  • Στον τομέα συμβατικής ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε € 688,2 εκατ. έναντι € 797,2 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρά την αύξηση του μεριδίου αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρισμού, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.
  • Στον τομέα ΑΠΕ (δραστηριότητες προς πώληση βάσει της προαναφερθείσας συμφωνίας με τη MASDAR) οι πωλήσεις ανήλθαν σε € 150,4 εκατ. έναντι € 103,4 εκατ., σε συνέχεια της λειτουργίας νέων αιολικών πάρκων και των ευνοϊκότερων ανεμολογικών συνθηκών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα