Ρουκέτες της Χεζμπολάχ στην Τιβεριάδα – Ισραηλινά πλήγματα με νεκρούς σε Συρία και Λίβανο

Διαβάζεται σε 4'
Ισραηλινά άρματα μάχης στο βόρειο Ισραήλ
Ισραηλινά άρματα μάχης στο βόρειο Ισραήλ AP Photo

Στους 700 αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών στον Λίβανο από τις επιθέσεις του Ισραήλ μέσα σε μία εβδομάδα, με τα πιο πρόσφατα θύματα να είναι εννεαμελής οικογένεια από τη Σεμπάα

Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς το Ισραήλ, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ, η οποίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 700 ανθρώπους στον Λίβανο από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, σχεδόν 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αυτή την εβδομάδα.

Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει δραματικά τις επιθέσεις του, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει στρατιωτικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ και ανώτατους διοικητές της οργάνωσης.

Ρουκέτες της Χεζμπολάχ στην Τιβεριάδα

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε ομοβροντία ρουκετών εναντίον της Τιβεριάδας, στην κάτω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη μεθόριο με τον Λίβανο.

Σε ανακοίνωσή του το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα επεσήμανε ότι απάντησε στα “‘άγρια” πλήγματα του Ισραήλ εναντίον τοποθεσιών και αμάχων στον Λίβανο.

Οι επιθέσεις στην Τιβεριάδα τραυμάτισαν τουλάχιστον ένα άτομο, το οποίο χτυπήθηκε από θραύσματα, σύμφωνα με τους διασώστες που επικαλείται η τοπική εφημερίδα The Times of Israel.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι τέσσερα drones και βλήματα εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ προερχόμενα από τον Λίβανο.

Οι σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν κυρίως στην κάτω Γαλιλαία όταν τέσσερα drones εισήλθαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο στην επαρχία Ρος Χανίκα, στα σύνορα με τον Λίβανο, τα οποία όμως καταρρίφθηκαν, επεσήμανε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν και πολλές ρουκέτες, κάποιες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν.

Λίβανος: 9 νεκροί σε σημερινές επιθέσεις, ανάμεσά τους 4 παιδιά

Εννέα άνθρωποι από την ίδια οικογένεια, μεταξύ των οποίων 4 παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή που έγινε γύρω στις 3:00 σήμερα τα ξημερώματα τοπική ώρα στη μεθοριακή πόλη Σεμπάα στον νότιο Λίβανο, δήλωσε ο δήμαρχός της Μοχάμαντ Σάαμπ στο Reuters.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν αρκετές περιοχές στη νότια Νάμπατιγια του Λιβάνου, με ένα πλήγμα να ισοπεδώνει ένα κτήριο κοντά στο Εθνικό Ευαγγελικό Σχολείο, σύμφωνα με αναφορές του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων του Λιβάνου που επικαλείται το Al Jazeera.

Μια άλλη ισραηλινή επίθεση στόχευσε ένα σπίτι στη νότια κωμόπολη Αϊτίτ στην περιοχή της Τύρου, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς, σύμφωνα με την εφημερίδα an-Nahar του Λιβάνου.

Πέντε νεκροί στρατιώτες από ισραηλινά πλήγματα στη Συρία

Παράλληλα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA μετέδωσε ότι 5 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή που είχε στόχο στρατιωτική εγκατάσταση στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην ύπαιθρο της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, ένα άτομο έχει επίσης τραυματιστεί.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Την Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει μια ξεχωριστή επίθεση στο πέρασμα Συρίας-Λιβάνου, υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε για να αποτραπεί η μεταφορά όπλων στη Χεζμπολάχ.

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι πέρασαν στη Συρία από τον Λίβανο

Αρκετά περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι, πέρασαν από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 72 ώρες, ανακοίνωσε σήμερα η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, εν μέσω της κλιμακούμενης σύγκρουσης ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και στην Χεζμπολάχ που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στον Λίβανο.

Περίπου 80% των ανθρώπων αυτών είναι Σύροι και σχεδόν 20% Λιβανέζοι, ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Συρία Γκονζάλο Βάργκας Λιόσα, ο οποίος πρόσθεσε ότι σχεδόν οι μισοί είναι παιδιά και έφηβοι και ότι οι άνδρες που περνούν στον Λίβανο είναι αριθμητικά λιγότεροι από τις γυναίκες.

“Περνούν από μια χώρα σε πόλεμο σε μια άλλη, η οποία βρίσκεται σε ένοπλη σύγκρουση επί 13 χρόνια”, μια υπερβολικά δύσκολη επιλογή, είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

“Θα πρέπει να παρατηρήσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες πόσοι θα πράξουν το ίδιο”, κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα