Τα 7 οφέλη που έχει στην υγεία η διακοπή του αλκοόλ

Διαβάζεται σε 6'
Ακόμη και η μπύρα έχει αρκετές θερμίδες
Ακόμη και η μπύρα έχει αρκετές θερμίδες iStock

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και κακής ψυχικής υγείας και η διακοπή του θα βελτιώσει πολλές πτυχές της υγείας.

Η διακοπή του αλκοόλ είναι μια τάση που κερδίζει παγκοσμίως έδαφος, με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να επιλέγουν να μην καταναλώνουν αλκοόλ ή να μειώνουν την κατανάλωσή του.

Η Ελλάδα, μάλιστα, κατατάσσεται στην προτελευταία θέση της ευρωπαϊκής λίστας στην κατανάλωση αλκοόλ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωσή του (-32%) εκτός από την εμπόλεμη Ουκρανία που βρέθηκε τελευταία στη λίστα, την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα δεδομένα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Αυτή η τάση μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, όπως η αυξανόμενη ενημέρωση για τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία, οι αλλαγές στις κοινωνικές συνήθειες κ.ά.

Επίσης, πολλά μπαρ και εστιατόρια προσφέρουν πλέον ευρύτερη γκάμα αλκοολούχων και μη αλκοολούχων επιλογών, ενθαρρύνοντας την ποικιλία και την επιλογή.

Ποια είναι όμως τα οφέλη που έχει στην υγεία η διακοπή ή η δραματική μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ;

  1. Καλύτερος ύπνος

Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι, μια βαριά νύχτα αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο με αποτέλεσμα να ξυπνάμε ακόμα και μέσα στη νύχτα ζαλισμένοι, αφυδατωμένοι, με ναυτία και με πονοκέφαλο.

Άλλωστε είτε η τακτική κατανάλωση αλκοόλ ή ακόμη και μερικά ποτά ένα βράδυ, μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου και να επηρεάσουν την ποιότητά του.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν πίνουμε αλκοόλ, περνάμε λιγότερο χρόνο από το στάδιο REM (Rapid Eye Movement) του ύπνου, οπότε ξυπνάμε με λιγότερο αναζωογονημένη διάθεση.

Κατά το στάδιο REM ο εγκέφαλός ξεκουράζεται και επιδιορθώνεται, κάτι που συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία.

Το αλκοόλ είναι επίσης διουρητικό, το οποίο αναγκάζει το σώμα σας να χάνει επιπλέον υγρά. Με άλλα λόγια, θα κατουράτε περισσότερο, γεγονός που θα σας κάνει να αφυδατωθείτε, και αυτό μπορεί να συμβάλει στον κακό ύπνο. Λόγω του τρόπου με τον οποίο το αλκοόλ επηρεάζει τον ύπνο, ένα από τα πιο αισθητά αποτελέσματα της διακοπής ή της μείωσης της κατανάλωσής του θα είναι η αύξηση των επιπέδων ενέργειας.

  1. Μειωμένος κίνδυνος ατυχημάτων

Σύμφωνα με στοιχεία του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS), πάνω από το 10% των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών σχετίζονται με το αλκοόλ, ενώ περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια βίαια περιστατικά στην Αγγλία συνδέονται με την κατάχρηση αλκοόλ.

  1. Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο κατέταξε το αλκοόλ ως καρκινογόνο της ομάδας 1, δηλαδή ότι κάτι που αποδεδειγμένα προκαλεί καρκίνο, και αποτελεί την υψηλότερη ομάδα κινδύνου μαζί με τον καπνό και την ακτινοβολία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι σχεδόν το 4% των καρκίνων που διαγνώστηκαν παγκοσμίως το 2020 οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ.

«Το αλκοόλ προκαλεί επτά τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μαστού και του εντέρου, και ευθύνεται για περίπου 11.900 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο», λέει ο Malcolm Clark, υπεύθυνος πολιτικής πρόληψης από το Cancer Research UK.

  1. Ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα άλλο όφελος από τη μείωση ή τη διακοπή του αλκοόλ είναι το ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το 2015, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Alcohol, διαπίστωσε ότι ένα μόνο επεισόδιο κραιπάλης μπορεί να μειώσει τα λευκά αιμοσφαίρια, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και δυσκολεύει το σώμα να αυτοεπισκευαστεί.

Εάν σταματήσετε να πίνετε, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα αρχίσει να αυτοεπιδιορθώνεται, εκτός εάν έχει ήδη προκληθεί μακροχρόνια βλάβη, όπως για παράδειγμα ηπατική νόσος.

  1. Υγεία της καρδιάς

Εδώ και καιρό υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά, επειδή περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ρεσβερατρόλη.

Το 1992, το ιατρικό περιοδικό The Lancet δημοσίευσε μια μελέτη που ισχυριζόταν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μείωση κατά 40% των καρδιακών προσβολών και γεννήθηκε κάτι που είναι γνωστό ως «γαλλικό παράδοξο», αφού οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι Γάλλοι υπέφεραν από λιγότερες καρδιακές προσβολές σε σχέση με άλλα έθνη, παρά την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (που βρίσκονται στο τυρί) και κόκκινου κρασιού.

Ωστόσο, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί το έχουν διαψεύσει αυτό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Marlow δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς, και το 2023 ο ΠΟΥ δημοσίευσε μια παρόμοια δήλωση που έλεγε ότι όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, δεν υπάρχει ποσότητα που να μην επηρεάζει αρνητικά την υγεία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2023, η κατανάλωση ενός μόνο αλκοολούχου ποτού την ημέρα συνδέεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

  1. Απώλεια βάρους

Το αλκοόλ παρασκευάζεται από φυσικό άμυλο και ζάχαρη και είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ένα μικρό ποτήρι μπύρας, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 200 θερμίδες και ένα ποτήρι κρασί περιέχει λίγο περισσότερες.

Και στην περίπτωση των αλκοολούχων ποτών, συχνά αναμειγνύονται με ζαχαρούχα και

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2023 στο BMC Public Health Journal διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την παχυσαρκία, οπότε δεν είναι περίεργο ότι οι τακτικοί πότες που κάνουν κραιπάλες είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης.

  1. Βελτίωση της ψυχικής υγείας

Όταν οι άνθρωποι κόβουν ή μειώνουν το αλκοόλ, συχνά λένε ότι αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι ή λιγότερο καταθλιπτικοί.

Για πολλούς ανθρώπους αυτό αποτελεί έκπληξη, επειδή υποθέτουν ότι το αλκοόλ τους βοηθούσε να διαχειριστούν το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο.

Το αλκοόλ είναι ένα πραγματικά πολύπλοκο μόριο και όταν περνάει από το αίμα στον εγκέφαλο αντιδρά με διάφορους διαφορετικούς νευροδιαβιβαστές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με την κατάθλιψη και εκείνων που συνδέονται με το άγχος.

Πολλοί άνθρωποι που σταματούν να πίνουν ανακαλύπτουν ότι η ψυχική τους υγεία βελτιώνεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα