Επικίνδυνη κλιμάκωση στον Λίβανο: “Πάρτε την επόμενη πτήση και φύγετε” καλούν οι Βρετανοί

Διαβάζεται σε 3'
Επικίνδυνη κλιμάκωση στον Λίβανο: “Πάρτε την επόμενη πτήση και φύγετε” καλούν οι Βρετανοί
Associated Press

Μεγάλη κινητικότητα τις τελευταίες ώρες στον Λίβανο εν αναμονή ανακοινώσεων σχετικά με την τύχη του Νασράλα μετά το ισραηλινό χτύπημα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν άπαντες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδίως μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου, όπου φέρεται να βρισκόταν ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

Η τύχη του παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη παρά τις διαρροές νωρίτερα πηγών της οργάνωσης ότι «είναι καλά» κι ότι είναι «ασφαλής». Ερωτηθείς, δε, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, περί της απόπειρας δολοφονίας του Νασράλ, που αποτελούσε στόχο στο χτύπημα στη Βηρυτό, προέτρεψε να «περιμένετε», λίγο πριν αναχωρήσει εσπευσμένα για το Ισραήλ, από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν.

Η κινητικότητα που επικρατεί στις διπλωματικές αποστολές τόσο των δυτικών όσο και των αραβικών χωρών είναι μεγάλη, και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατός του Λιβάνου έχει στήσει προστατευτικά ένα κλοιό ασφαλείας γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στη Βηρυτό, εν αναμονή των εξελίξεων.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε και πάλι τους Βρετανούς υπηκόους στον Λίβανο να φύγουν αμέσως από τη χώρα. Οι Βρετανοί υπήκοοι στον Λίβανο θα πρέπει να «πάρουν την επόμενη διαθέσιμη πτήση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι εργάζεται για την αύξηση της χωρητικότητας και την εξασφάλιση θέσεων για τους Βρετανούς υπηκόους που θα φύγουν.

Σημειώνεται πως, το γραφείο Τύπου της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει αλήθεια σε καμία δήλωση» σχετικά με την επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό νότια προάστιά της, χωρίς να διευκρινίζει πάντως σε ποιες δηλώσεις αναφέρεται.

Από την πλευρά της, η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, λέγοντας ότι τα χτυπήματα «συνιστούν μια σοβαρή κλιμάκωση που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού».

Πρόσθεσε, δε, ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί κατάλληλα».

Μετά την κλιμάκωση του Ισραήλ στον Λίβανο, το Ιράν έχει στείλει το μήνυμα ότι είναι απρόθυμο να εμπλακεί άμεσα στον αγώνα της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ. Στη Νέα Υόρκη, μάλιστα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν είπε ότι ένας μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή «δεν θα ωφελήσει κανέναν».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο σπίτι του, σύμφωνα με δύο Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι μεταφέρουν στους New York Times ότι η συνεδρίαση έρχεται ως απάντηση στο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα