Βηρυτός: Μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών – Αγνοείται η τύχη του Νασράλα

Διαβάζεται σε 5'
Βηρυτός: Μπαράζ ισραηλινών βομβαρδισμών – Αγνοείται η τύχη του Νασράλα
AP

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό. Αγνοείται η τύχη του Νασράλα. “Σκοτώθηκαν διοικητές της Χεζμπολάχ”, λέει το Ισραήλ

Αυξάνεται ο απολογισμός των θυμάτων, μετά την ισχυρή επίθεση του Ισραήλ κατά του στρατιωτικού αρχηγείου της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό το απόγευμα της Παρασκευής.

Στόχος των σφοδρότατων ισραηλινών βομβαρδισμών ήταν ο αρχηγός της σιιτικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, όπως τόνισε ισραηλινή πηγή στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios και ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 91 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

AP Photo/Hussein Malla

Προηγούμενος απολογισμός του υπουργείου έκανε λόγο για δύο νεκρούς και 76 τραυματίες, καθώς και ότι διασώστες αναζητούσαν επιζώντες στα ερείπια κτιρίων.

Επτά κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar. Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν «πλήγμα ακριβείας» στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ.

 

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στόχος της ισραηλινής επίθεσης ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, το Ισραήλ διέρρευσε ότι είναι νεκρός, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) να μην επιβεβαιώνουν, αλλά να κάνουν λόγο για «πλήγμα ακριβείας» στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ.

Την ίδια ώρα, πηγή από το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωνε ότι ο Χασάν Νασράλα είναι σώος, ωστόσο ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη ερευνά την τύχη του Νασράλα”.

“Η επικοινωνία με την ηγεσία της Χεζμπολάχ είναι αδύνατη”, ανέφερε πηγή από το λιβανέζικο κίνημα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αρκετές ώρες μετά την επίθεση, η Χεζμολάχ δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την τύχη του ηγέτη της.

“Σκοτώθηκαν διοικητές της Χεζμπολάχ”, λέει το Ισραήλ – Η ατάκα του Νετανιάχου για Νασράλα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο διοικητής της μονάδας εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσέιν Άχμεντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν τις προηγούμενες ώρες.

«Μαζί τους εξοντώθηκαν και άλλοι διοικητές της Χεζμπολάχ και τρομοκράτες», αναφέρει ενημέρωση των IDF στην πλατφόρμα Telegram.

 

Την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό σχολίασε και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο προτού αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη.

«Οι εχθροί μας νόμιζαν ότι μοιάζουμε με ιστό αράχνης. Αυτό συνήθιζε να λέει ένας εξ αυτών», είπε ο Νετανιάχου.

Ο Χασάν Νασράλα χρησιμοποιούσε επανειλημμένως αυτόν τον χαρακτηρισμό για το Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως είναι ένα κράτος αδύναμο που θα αφανιστεί.

«Για ποιόν ιστό αράχνης μιλούν; Έχουμε χαλύβδινους τένοντες, βούλησης και δύναμης», συνέχισε ο Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας πως «δίνουμε αγώνα επιβίωσης, χωρίς ίχνος υπερβολής».

Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της Βηρυτού

Ασφυκτικά γεμάτα αυτοκίνητα εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς εκατοντάδες οικογένειες σπεύδουν να απομακρυνθούν από την περιοχή που σφυροκοπείται τις τελευταίες ώρες από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη.

Στην Πλατεία Μαρτύρων, στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, πολλοί κάτοικοι έμοιαζαν σαστισμένοι. «Ήμασταν στο σπίτι όταν έγινε η προειδοποίηση για εκκένωση. Πήραμε τις ταυτότητες, τα υπάρχοντά μας και βγήκαμε έξω», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Ραντουάν Μεσαλάμ, πρόσφυγας από τη Συρία. Αυτός ο πατέρας έξι παιδιών, ηλικίας 3-17 ετών, λέει ότι δεν έχει «πού να πάει» αφού δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) προανήγγειλε ότι θα βομβάρδιζε τρεις αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ που κρύβονταν στα υπόγεια κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού. Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ έχει διαψεύσει πως αποθηκεύει όπλα σε συγκροτήματα κατοικιών.

Ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χάρτη που έδειχνε την τοποθεσία των τριών κτιρίων που αποτελούσαν στόχους, καλώντας τους περίοικους σε ακτίνα 500 μέτρων να εγκαταλείψουν την περιοχή. Λίγη ώρα αργότερα, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνιζαν την συνοικία.

Μπορέλ: “Κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον Νετανιάχου”

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ υποστήριξε χθες Παρασκευή στην έδρα του ΟΗΕ ότι «κανείς», ούτε καν οι ΗΠΑ, «δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει» τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στους πολέμους με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ασκούμε κάθε διπλωματική πίεση για κατάπαυση του πυρός. Αλλά κανείς δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον Νετανιάχου ούτε στη Γάζα ούτε στη Δυτική Όχθη», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε απειλήσει πως θα πλήξει το Ιράν σε περίπτωση που η χώρα του δεχθεί επίθεση, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη Γάζα και της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέχρι να φθάσει στη νίκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα