ΗΠΑ: Τουλάχιστον 44 νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν – Eξασθένησε σε τροπική καταιγίδα

Διαβάζεται σε 6'
ΗΠΑ: Τουλάχιστον 44 νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν – Eξασθένησε σε τροπική καταιγίδα
AP Photo/Stephen Smith

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι εξαιτίας του τυφώνα Χέλεν, που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στις νοτιοανατολικές αμερικανικές πολιτείες, προτού αρχίσει να εξασθενεί σταδιακά.

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας του τυφώνα Χέλεν, που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στις νοτιοανατολικές αμερικανικές πολιτείες, προτού αρχίσει να εξασθενεί σταδιακά.

Από το Ταλαχάσι της Φλόριντας μέχρι το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Περισσότερα από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο poweroutage.us.

Η Χέλεν “είναι μια από τις χειρότερες καταιγίδες στη σύγχρονη ιστορία για περιοχές της Βόρειας Καρολίνας”, δήλωσε ο κυβερνήτης Roy Cooper. Δυτικές περιοχές της πολιτείας επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες, πολυάριθμες κατολισθήσεις και διακοπές ρεύματος.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι διασώθηκαν από τα πλημμυρισμένες περιοχές, δήλωσε ο κυβερνήτης, ενώ περισσότερα από 60 εκατοστά βροχής έπεσαν στην ορεινή περιοχή της πολιτείας από το πρωί της Τετάρτης έως το πρωί της Παρασκευής.

Πλημμύρες στο Νιούπορτ του Τενεσί 2024 Wade Payne/AP Photo

Στην πολύπαθη πόλη Άσβιλ, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την πόλη μέχρι τις 7:30 π.μ. του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι. Περίπου 20 μίλια νοτιοδυτικά του Άσβιλ, οι κατακλυσμιαίες, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις ωθούσαν το φράγμα της λίμνης Lure σε “επικείμενη αστοχία”, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νότια Καρολίνα, 15 στην Τζόρτζια, 7 στη Φλόριντα, ένας στη Βόρεια Καρολίνα και ένας στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) βάσει αναφορών από τις κατά τόπους αρχές.

Πλημμύρες στο Crystal River της Φλόριντα 2024 Phelan M. Ebenhack/AP Photo
Οικογένεια επιστρέφει στο πλημμυρισμένο σπίτι τους μετά το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν στο Crystal River της Φλόριντα 2024 Phelan M. Ebenhack/AP Photo

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στην οροφή του νοσοκομείου Unicoi County στο Έρβιν του Τενεσί διασώθηκαν αφού η ταχεία άνοδος των υδάτων από τη Χέλεν κατέστησε αδύνατη την εκκένωση το πρωί της Παρασκευής, ανακοίνωσε η Ballad Health.

Η Χέλεν έφθασε στη βορειοδυτική Φλόριντα το απόγευμα της Πέμπτης ως τυφώνας κατηγορίας 4, στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 225 χλμ/ώρα. Ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε ποτέ αυτήν την περιοχή, σύμφωνα με τον ειδικό Μάικλ Λόουρι.

Η Leslie Sturmer, υπάλληλος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, κοιτάζει το κατεστραμμένο κτίριο όπου εργάζεται μετά το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν 2024 Gerald Herbert/AP Photo
Το πέρασμα του τυφώνα Χέλεν από δορυφόρο NOAA μέσω AP

Τυφώνας Χέλεν: Η απειλή δεν έχει τελειώσει

Η Χέλεν έχει εξασθενήσει πλέον σε τροπική καταιγίδα, ωστόσο οι αρχές προειδοποιούν πως ο κίνδυνος πλημμυρών και κατολισθήσεων δεν έχει περάσει.

Επίσης, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα συνεχίσουν να σημειώνονται βροχές και θυελλώδεις άνεμοι σε εκατοντάδες μίλια ανατολικά. Πολλές πολιτείες έχουν καταγράψει πάνω από ένα μέτρο βροχής, με τουλάχιστον 14 διαφορετικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες να έχουν εκδοθεί για περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους στα νότια Απαλάχια της δυτικής Βόρειας Καρολίνας και σε παρακείμενα τμήματα του Τενεσί, της Νότιας Καρολίνας και της Βιρτζίνια.

Άνοδος της στάθμης της λίμνης James στο Morganton της Βόρειας Καρολίνα 2024 Kathy Kmonicek/AP Photo
Υπάλληλος του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ ελέγχει τον υδρομετρητή κατά μήκος του ποταμού Chattahoochee στην Ατλάντα 2024 Jason Allen/Foto AP

Εκτός από τις βροχοπτώσεις, οι άνεμοι συνέχισαν να πνέουν με ταχύτητα 30 έως 50 μιλίων/ώρα στις περιοχές του Οχάιο και της κοιλάδας του Τενεσί το βράδυ της Παρασκευής και περισσότεροι από 35 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού για τους ανέμους ενόψει του Σαββάτου.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα