Δολοφονία Νασράλα: Πενθήμερο πένθος στο Ιράν – Οι διεθνείς αντιδράσεις

Διαβάζεται σε 3'
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα Al-Manar/AFP

Πενθήμερο πένθος κήρυξε το Ιράν για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα. Για πολιτική δολοφονία κάνει λόγο η Ρωσία.

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ανακοίνωση πενθήμερο πένθος στη χώρα του για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από ισραηλινά πυρά, κατά τη διάρκεια σφοδρών ισραηλινών επιδρομών το βράδυ της Παρασκευής (27/9) στη Βηρυτό.

“Το αίμα του Νασράλα δεν θα μείνει ανεκδίκητο”, διαμήνυσε ο Χαμενεΐ ενώ στην πρώτη του δημόσια δήλωση για τον θάνατο του Νασράλα τόνισε ότι “ο Λίβανος θα κάνει το Ισραήλ να μετανιώσει για τις πράξεις του”.

Διεθνείς αντιδράσεις στον θάνατο Νασράλα

  • Το Ιράκ, του οποίου παραστρατιωτικές ομάδες ανήκουν, μαζί με τη Χεζμπολάχ, στον περίφημο “Άξονα της Αντίστασης” που μάχεται το Ισραήλ, ανακοίνωσε τριήμερο πένθος
  • Η Συρία, στενή σύμμαχος της Χεζμπολάχ, καταδίκασε επίσης τον θάνατο του ηγέτη της λιβανέζικης οργάνωσης, χαρακτηρίζοντάς τη “αξιοκαταφρόνητη επίθεση”. “Ο συριακός στρατός δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξη που προσέφερε ο Νασράλα” ανέφερε το τοπικό ΥΠΕΞ.
  • Η Γερμανία προειδοποίησε πως “υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης για όλον τον Λίβανο“. Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αναλένα Μπέρμποκ, είπε πως το Βερολίνο συνεχίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίτευξη μιας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
  • Η Ρωσία καταδίκασε σθεναρά τη δολοφονία Νασράλα μέσω ανακοίνωσης του τοπικού ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για “άλλη μία πολιτική δολοφονία” και επεσήμανε ότι “αυτή η δυναμική ενέργεια είναι γεμάτη με ακόμη πιο δραματικές συνέπειες για τον Λίβανο και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή”.
  • Η Τουρκία, δια στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότιο λιβανέζικος λαός είναι ο νέος στόχος της πολιτικής γενοκτονίας, κατοχής και εισβολής του Ισραήλ που ξεκίνησε πέρυσι, από τον πόλεμο στη Γάζα”. “Η ισραηλινή κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο απερίσκεπτη καθώς χαϊδεύεται από τις δυνάμεις που παρέχουν όπλα και πυρομαχικά για τις σφαγές της- αψηφά ανθρώπινες αξίες και το διεθνές δίκαιο”, πρόσθεσε.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, χωρίς να κατονομάσει τον θάνατο του Νασράλα, δήλωσε σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πως δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση στην επίτευξη “συνολικής κατάπαυσης του πυρός” στη Μέση Ανατολή ενώ είπε πως “η σύγκρουση στη Γάζα συνεχίζεται, προκαλώντας περισσότερα θύματα κάθε μέρα που περνάει. Οι μάχες ξανάρχισαν στον Λίβανο. Όμως η βία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δικαιοσύνη”.
  • Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα εναντίον “τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα