Μέση Ανατολή: Τι είναι ο “Άξονας της Αντίστασης”

Διαβάζεται σε 3'
Μέση Ανατολή: Τι είναι ο “Άξονας της Αντίστασης”
Associated Press

Πώς διαμορφώνεται ο “χάρτης” στη Μέση Ανατολή. Τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα μετά τη δολοφονία Νασράλα.

Καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ εντείνεται, φαντάζει πλέον όλο και πιο πιθανό να εμπλακούν κι άλλες δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Τόσο οι Χούθι στην Υεμένη όσο και η Χαμάς στη Γάζα έχουν επαναλάβει την υποστήριξή τους στη λιβανέζικη ομάδα μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα.

Μια συμμαχία ιρακινών σιιτικών πολιτοφυλακών, γνωστή ως Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI), υποστήριξε εν τω μεταξύ ότι πραγματοποίησε αρκετές νέες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Και οι τρεις αποτελούν μέρος ενός ευρέος δικτύου ένοπλων οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και δραστηριοποιούνται σε χώρες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Όλες αντιτίθενται στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ και κάποιες φορές αυτοαποκαλούνται ως «Άξονας της Αντίστασης», αν και δεν είναι σαφής ο βαθμός επιρροής του Ιράν πάνω τους, όπως αναφέρει το BBC.

Οι ΗΠΑ λένε ότι ο συντονισμός επιβλέπεται από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν και τον υπερπόντιο βραχίονα του, τη Δύναμη Quds. Και οι δύο έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως και αρκετές από τις περιφερειακές ένοπλες ομάδες.

Οι οργανώσεις έχουν αυξήσει δραματικά τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ, των αμερικανικών δυνάμεων και άλλων στόχων από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο, σε μια επίδειξη, όπως λένε, της αλληλεγγύης τους προς τους Παλαιστίνιους. Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές και υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεις απάντησαν σε ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις με αεροπορικές επιδρομές.

Χαμενεϊ: Η δολοφονία Νασράλα «δεν θα μείνει χωρίς εκδίκηση»

Μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε πέντε ημέρες πένθους για τον Χασάν Νασράλα και διαμήνυσε πως το αίμα του αρχηγού της Χεζμπολάχ «δεν θα μείνει χωρίς εκδίκηση».

Τόνισε, επίσης, ότι οι επιθέσεις του Άξονα της Αντίστασης στο «φθαρμένο και παρακμιακό» Ισραήλ θα γίνουν «ακόμα πιο έντονες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Νασράλα σκοτώθηκε ενώ «προσπαθούσε να υπερασπιστεί τους αβοήθητους ανθρώπους των νότιων προαστίων της Βηρυτού και τα κατεστραμμένα σπίτια τους, καθώς και τις πολύτιμες ζωές που χάθηκαν».

Πάντως, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν ανέφερε πως, αν και ο Άξονας της Αντίστασης έχει χάσει έναν «εξαιρετικό σημαιοφόρο» και ο Λίβανος έναν «απαράμιλλο ηγέτη», η Χεζμπολάχ θα γίνει ισχυρότερη.

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του το Σάββατο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έκανε γνωστό ότι συζήτησε τις τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ.

«Εξέφρασα την πλήρη υποστήριξή μου στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του έναντι των τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Τόνισα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν το Ιράν και τους υποστηριζόμενους από το Ιράν εταίρους και αντιπροσώπους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση ή να επεκτείνουν τη σύγκρουση.

Κατέστησα σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε θέση να προστατεύουν τις αμερικανικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις στην περιοχή και ότι είναι προσηλωμένες στην υπεράσπιση του Ισραήλ».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα