“Θέλω να εντυπωσιάσω τον κόσμο”: Μία 80χρονη διεκδικεί το στέμμα της Μις Υφήλιος

Διαβάζεται σε 7'
“Θέλω να εντυπωσιάσω τον κόσμο”: Μία 80χρονη διεκδικεί το στέμμα της Μις Υφήλιος

Η 80χρονη Τσόι Σουν-Χουά διαγωνίζεται για να εκπροσωπήσει την Κορέα στον διαγωνισμό Μις Υφήλιος και αποδεικνύει πως τα όνειρα δεν έχουν ηλικία.

Γεννημένη σχεδόν μια δεκαετία πριν από την πρώτη διοργάνωση του διαγωνισμού Μις Υφήλιος το 1952, η 80χρονη Τσόι Σουν-Χουά ενδέχεται να γράψει ιστορία ως η γηραιότερη συμμετέχουσα όλων των εποχών στον θεσμό.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανακοινώθηκε ως φιναλίστ στον ετήσιο διαγωνισμό Μις Υφήλιος Κορέας. Τη Δευτέρα, η Τσόι θα διεκδικήσει, μαζί με άλλες 31 υποψήφιες, το στέμμα της διοργάνωσης — και την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη Νότια Κορέα στον τελικό της Μις Υφήλιος στο Μεξικό τον ερχόμενο Νοέμβριο.

«Θέλω να εντυπωσιάσω τον κόσμο, να πουν, “Πώς είναι δυνατόν μια 80χρονη γυναίκα να είναι τόσο υγιής; Πώς διατηρεί αυτό το σώμα; Ποια είναι η διατροφή της;”» δήλωσε στο CNN, λίγες μέρες πριν από τον διαγωνισμό. «Όταν μεγαλώνεις, παίρνεις βάρος… Θέλω να δείξω ότι μπορούμε να ζούμε υγιείς ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία».

Για δεκαετίες, ο Οργανισμός Μις Υφήλιος επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς ηλικίας, επιτρέποντας συμμετοχές μόνο σε γυναίκες ηλικίας από 18 έως 28 ετών. Όμως, από το 2024, λόγω των αυξανόμενων πιέσεων για εκσυγχρονισμό του θεσμού, το ανώτατο όριο ηλικίας καταργήθηκε. Πέρυσι, ο οργανισμός αναθεώρησε επίσης τα κριτήρια συμμετοχής, αναιρώντας την πολυετή απαγόρευση που ίσχυε για για έγκυες γυναίκες ή μητέρες, καθώς και για γυναίκες που ήταν — ή είχαν υπάρξει — παντρεμένες. Οι εθνικοί διαγωνισμοί Μις Υφήλιος, αν και δεν διοργανώνονται όλοι απευθείας από τον Οργανισμό Μις Υφήλιος, υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν τα νέα δεδομένα. Φέτος, η 58χρονη Λορέιν Πίτερς και η 60χρονη Αλεχάντρα Μαρίσα Ροντρίγκεζ συμμετείχαν στους διαγωνισμούς Μις Υφήλιος Καναδά και Μις Υφήλιος Αργεντινής, αντίστοιχα, χωρίς όμως να καταφέρουν να προκριθούν για τον τελικό του Νοεμβρίου.

«Τώρα που καταργήθηκε ο περιορισμός ηλικίας, σκέφτηκα, “Πρέπει να το δοκιμάσω”» είπε η Τσόι, προσθέτοντας: «Είτε τα καταφέρω είτε όχι, ήμουν αποφασισμένη να αρπάξω αυτή την ευκαιρία».

Αν η Τσόι καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο και να προκριθεί για το Μεξικό, θα είναι η γηραιότερη που έχει συμμετάσχει ποτέ σε εθνικό διαγωνισμό Μις Υφήλιος.

“Η ηλικία δεν έχει σημασία όταν πρόκειται για τα όνειρα”

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού Μις Υφήλιος Κορέας ανακοίνωσαν τον φετινό διαγωνισμό, δηλώνοντας ότι «η ηλικία δεν έχει σημασία όταν πρόκειται για τα όνειρα», ενώ παράλληλα αφαίρεσαν την ενότητα με τα μαγιό.

Στον διαγωνισμό της Δευτέρας, η Τσόι θα συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού, ενώ άλλες φιναλίστ θα παρουσιάσουν χορευτικές επιδείξεις ή θα περπατήσουν φορώντας παραδοσιακές κορεάτικες στολές, γνωστές ως “hanbok”. Ο τίτλος της Μις Υφήλιος Κορέας θα κριθεί μέσω ενός συστήματος αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψη τόσο την online ψηφοφορία όσο και τις εκτιμήσεις των κριτών, οι οποίες, σύμφωνα με την Τσόι, εστιάζουν στην «εξωτερική και εσωτερική ομορφιά». «Είναι σημαντικό να δείχνεις όμορφη εξωτερικά, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να είσαι σε ηρεμία και ψυχικά, και να ξέρεις πώς να σέβεσαι τους άλλους» είπε, προσθέτοντας: «Επίσης, πρέπει να είσαι θετικός άνθρωπος. Πάρα πολλοί άνθρωποι είναι αρνητικοί στις μέρες μας».

Τα καλλιστεία στην Κορέα έχουν δεχτεί κριτική τα τελευταία χρόνια για την προώθηση ενός μοναδικού πρότυπου ομορφιάς — πρότυπο που, σύμφωνα με τους επικριτές, ενισχύεται από την πλαστική χειρουργική, την οποία αρκετές συμμετέχουσες επιλέγουν και η οποία δεν απαγορεύεται από τους διοργανωτές. Ωστόσο, η Τσόι δεν πτοείται.

«Είναι δύσκολο να βρεις άτομα που δεν έχουν κάνει κάποια διόρθωση ή πλαστική επέμβαση, και νομίζω ότι είναι καιρός να το αποδεχτούμε» είπε. «Πολλοί φτιάχνουν τα μάτια τους ή σηκώνουν τη μύτη τους… Παλαιότερα, αυτό ήταν κάτι που το κουτσομπόλευαν, αλλά δεν είναι έτσι πλέον. Δεν είναι μόνο οι Κορεάτες — πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται σε πλαστικές επεμβάσεις».

Αλλαγή καριέρας στα 72

Αν και ο διαγωνισμός της Δευτέρας σηματοδοτεί το ντεμπούτο της Τσόι στο θεσμό των καλλιστείων, η ίδια έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της στον κορεάτικο κόσμο της μόδας. Μετά από οικονομικές δυσκολίες που την ανάγκασαν να επιστρέψει στην εργασία της ως νοσηλεύτρια στα 50 της, η Τσόι ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο σε ηλικία 72 ετών, προκειμένου να ξεπληρώσει χρέη.

«Ένας από τους ασθενείς μου μού είπε να δοκιμάσω το μόντελινγκ» θυμάται η Τσόι, προσθέτοντας: «Στην αρχή, σκέφτηκα ότι ήταν ανοησία… αλλά ταυτόχρονα ξύπνησε το παλιό μου όνειρο να γίνω μοντέλο, να φοράω όμορφα ρούχα και να κάνω φωτογραφίσεις. Έτσι είπα, ‘Ναι, κάποτε το ονειρευόμουν αυτό, πρέπει να το δοκιμάσω’». Η Τσόι παρακολούθησε εβδομαδιαία μαθήματα σε μια ακαδημία μόντελινγκ και εξασκούνταν στα διαλείμματά της στο νοσοκομείο. Το 2017, υπέγραψε συμβόλαιο με το πρακτορείο της καθηγήτριάς της και την επόμενη χρονιά έκανε το ντεμπούτο της στην Εβδομάδα Μόδας της Σεούλ σε ηλικία 74 ετών. Έκτοτε, έχει εμφανιστεί στις κορεάτικες εκδόσεις περιοδικών όπως το Harper’s Bazaar και το Elle, ενώ έχει συμμετάσχει σε διαφημιστικές καμπάνιες για γνωστά brands, όπως η δημοφιλής μπύρα Cass.

«Το να γίνω μοντέλο ήταν σαν να ανοίγει μια νέα πόρτα για μένα, και το προγραμμάτισα στο μυαλό μου. Είπα, ‘Θα πετύχω και θα δουλέψω σκληρά’… Όταν το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα, ευχαρίστησα τον Θεό και συνέχισα να δουλεύω σκληρά. Είναι τόσο διασκεδαστικό και το αγαπώ».

“Η γιαγιά μου είναι καταπληκτική”

Με τον ταχύτατα μειούμενο ρυθμό γεννήσεων, η Νότια Κορέα συγκαταλέγεται στις χώρες με τον ταχύτερα γηράσκοντα πληθυσμό στον κόσμο. Νωρίτερα φέτος, ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών στην Κορέα ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 10 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 20% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί στο 36,7% έως το 2044 — το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με την Τσόι, αυτό έχει αλλάξει τις ευκαιρίες και τη στάση απέναντι στα μεγαλύτερης ηλικίας μοντέλα. «Υπάρχουν πολλά μοντέλα μεγαλύτερης ηλικίας αυτές τις μέρες» ανέφερε. «Όμως μόνο λίγα από αυτά καταφέρνουν να βρουν δουλειά και να πληρώνονται. Ωστόσο, είναι σίγουρα διαφορετικά σε σχέση με πριν από 10 ή 20 χρόνια. Πριν από 10 χρόνια, κανείς δεν έψαχνε για μεγαλύτερης ηλικίας μοντέλα. Τα μοντέλα μεγαλύτερης ηλικίας δούλευαν απλώς ως χόμπι, για διασκέδαση, όχι για να αμείβονται».

Η Τσόι πιστεύει ότι η εμπειρία της στο μόντελινγκ θα της φανεί χρήσιμη στον διαγωνισμό: «Το περπάτημα στην πασαρέλα απαιτεί συνεργασία ώμων, γονάτων και γοφών. Όλες οι διαγωνιζόμενες είναι πολύ καλές στο να περπατούν σαν μοντέλα».

Η Τσόι, γιαγιά τριών εγγονιών, που θα γίνει 81 ετών τον επόμενο μήνα, δήλωσε στο CNN ότι είναι ενθουσιασμένη με την προοπτική να εκπροσωπήσει τη χώρα της στο εξωτερικό: «Πάντα ονειρευόμουν να ανεβώ στη σκηνή στο εξωτερικό».

Έχει επίσης την υποστήριξη των παιδιών και των εγγονιών της. «Λένε ότι είναι πολύ περήφανοι για μένα, λέγοντας, ‘Η γιαγιά μου είναι καταπληκτική!’… Ο γιος μου είπε ότι είναι περήφανος για μένα και να το απολαύσω, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα