Κανάρια Νησιά: 9 νεκροί μετανάστες και 48 αγνοούμενοι από ανατροπή σκάφους

Διαβάζεται σε 3'
Κανάρια Νησιά: 9 νεκροί μετανάστες και 48 αγνοούμενοι από ανατροπή σκάφους
Σκάφος της Frontex πλησιάζει τη βάρκα με μετανάστες (AP Photo/Michael Varaklas, File)

Πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα τουλάχιστον 9 μετανάστες σημειώθηκε ανοιχτά των Κανάριων Νησιών της Ισπανίας. Διασώθηκαν 27, ενώ αγνοούνται 48.

Τουλάχιστον 9 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 48 αγνοούνται μετά την ανατροπή του πλοιαρίου ανοιχτά των Καναρίων Νήσων της Ισπανίας, το βράδυ του Σαββάτου (28/9), όπως ανέφεραν οι υπηρεσίες διάσωσης.

Οι ομάδες θαλάσσιας διάσωσης ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι απάντησαν σε κλήση κινδύνου στο Ελ Ιέρο, ένα από τα νησιά του αρχιπελάγους του Ατλαντικού, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Κατάφεραν να σώσουν 27 από τους 84 επιβαίνοντες ενώ το πλοιάριο που επέβαιναν βυθίστηκε κατά την επιχείρηση διάσωσης. Οι ισπανικές αρχές ανέφεραν πως οι μετανάστες ήταν από το Μαλί, τη Μαυριτανία και τη Σενεγάλη.

“Όλοι οι μετανάστες που επέβαιναν στο πλεούμενο είχαν συγκεντρωθεί στην μία πλευρά στη διάρκεια των προσπαθειών διάσωσης, με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί. Όλοι έπεσαν στη θάλασσα“, δήλωσε ο Μανουέλ Μπαρόσο, επικεφαλής των ισπανικών υπηρεσιών διάσωσης στη θάλασσα. Ο άνεμος και η μειωμένη ορατότητα κατέστησαν την επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη, πρόσθεσε .Άλλος διασώστης είπε ότι οι μετανάστες έμειναν δύο ημέρες χωρίς φαγητό ή νερό, κάτι που μπορεί να συνέβαλε στον πανικό τους και στην ανατροπή της βάρκας που επέβαιναν.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να αναζητούν τους υπόλοιπους μετανάστες, αφού ανέσυραν τις σορούς των 9 μεταναστών από το νερό.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τρία ακόμα πλεούμενα έφτασαν στα Κανάρια Νησιά, μεταφέροντας 208 μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν το ταξίδι από την Αφρική μέχρι τα νησιά των περίπου 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει αυξηθεί κατά 154% φέτος, με 21.620 μετανάστες να κάνουν τον διάπλου τους πρώτους επτά μήνες, σύμφωνα με στοιχεία από τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άσυλο, Frontex.

Η διαδρομή στον Ατλαντικό είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα, με πολλά από τα πολυσύχναστα και κακώς εξοπλισμένα πλοιάρια να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ισχυρά ρεύματα του ωκεανού.

Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση, μια υπηρεσία του ΟΗΕ, εκτιμά ότι 4.857 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή τη διαδρομή από το 2014.

Σε περίπου 30 χρόνια διελεύσεων μεταναστών στα νησιά το χειρότερο ναυάγιο μέχρι σήμερα ήταν εκείνο του 2009 ανοικτά των ακτών του νησιού Λανθαρότε όπου 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα