Κατρίνης στο NEWS 24/7: “Το ΠΑΣΟΚ θα υπερασπίζεται τους μη προνομιούχους της εποχής μας”

Διαβάζεται σε 6'
Κατρίνης στο NEWS 24/7: “Το ΠΑΣΟΚ θα υπερασπίζεται τους μη προνομιούχους της εποχής μας”
O Mιχάλης Κατρίνης σε ομιλία του

Ο υποψήφιος πρόεδρος και βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης με συνέντευξή του στο NEWS24/7,  οριοθετεί τους στόχους του για την επόμενη ημέρα του κινήματος εφόσον εκλεγεί.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο NEWS24/7 καταθέτει τα βασικά σημεία της ατζέντας που θα ξεδιπλώσει εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εμφανίζεται αποφασισμένος να συγκρουστει με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και την “καρτελοποιημένη οικονομία με ολιγοπώλια” που υπάρχει, σύμφωνα με την οπτική του, στη χώρα.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να οδηγηθεί εκ νέου σε εσωκομματική εκλογή;

Γιατί το επέβαλε η ίδια η πολιτική πραγματικότητα. Όταν καταρρέουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν αναδεικνύεται σε εναλλακτικό πόλο αλλά αντίθετα, χάνει και πάνω από 100.000 ψηφοφόρους, τότε δε νομίζω ότι υπάρχει κανείς που θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια μπροστά στην αλήθεια και στην πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι είναι σαφές όσο και ξεκάθαρο ότι δεν κάνουμε εκλογές για να μην αλλάξει τίποτα.

Αντίθετα, κάνουμε εκλογές για να αξιοποιήσουμε αυτή την τελευταία και ιστορική ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ. Να γίνουμε πρώτα η ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση που δεν έχει σήμερα η χώρα και παράλληλα να αναλάβουμε ανοιχτές, πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης, ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας που θα εκφράσει τη κοινωνική πλειοψηφία και την κυβέρνηση.

Ποια θα είναι η πρώτη προτεραιότητά σας ως πρόεδρος αν τελικά εκλεγείτε;

Δεν έχω ιεραρχήσει μία αλλά πέντε βασικές προτεραιότητες:
1ον) Ανοιχτό κόμμα μελών και όχι κόμμα μηχανισμών. Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει ρόλο και δύναμη στα μέλη του, θα συνδεθεί με την κοινωνία, τους παραγωγικούς φορείς.
2ον) Τεκμηριωμένη, ουσιαστική και πραγματική αντιπολίτευση. Όχι μόνο μέσα στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ καιρός να θυμηθεί ότι είναι Κίνημα.
3ον) Πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία Μεγάλης Παράταξης. Το 13% δεν θα γίνει 40% μόνο και μόνο επειδή κάποιος λέει ότι θα νικήσει το Μητσοτάκη.
4ον) Το ΠΑΣΟΚ θα γίνει το κόμμα που θα υπερασπίζεται τους μη προνομιούχους της εποχής μας, τους πολίτες που αδικούνται. Και δεν εννοώ μόνο λεκτικά, θα τους υπερασπιστούμε πολιτικά, με θεσμικές παρεμβάσεις ακόμα και ενώπιον της Δικαιοσύνης.
5ον) Διαμόρφωση προγραμματικών προτάσεων μέσα στην κοινωνία, μαζί με τις παραγωγικές τάξεις και τους πολίτες. Με αυτούς θα φτιάξουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

Επιμένετε πολύ στην καταπολέμηση του καρτέλ. Πως θα συμβάλλετε σ’ αυτό σε περίπτωση εκλογή σας; Επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα;

Έχω πει ότι η μεγάλη αλλαγή θα έρθει όταν το ΠΑΣΟΚ καταστήσει ξεκάθαρο με ποιους είναι και με ποιους δεν είναι. Έχουμε ένα πλέγμα συμφερόντων που έχει επιβάλλει τις επιλογές του στην πολιτική με την κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη αλλά έχει δημιουργήσει και μια καρτελοποιημένη οικονομία που λεηλατεί το εισόδημα των πολιτών και την ίδια τη χώρα.

Το αν το ΠΑΣΟΚ θα συγκρουστεί με αυτό το σύστημα, εξαρτάται από την επιλογή που θα κάνουν οι πολίτες στις 6 Οκτωβρίου.Εγώ προσωπικά έχω στοχοποιηθεί από αυτό το σύστημα γιατί είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ και μιλάω ξεκάθαρα

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πραγματική ελεύθερη αγορά ούτε ανταγωνισμός. Υπάρχει μόνο μια καρτελοποιημένη οικονομία με ολιγοπώλια και μια κυβέρνηση που απλά κάνει τον τροχονόμο. Ακόμα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι υποστελεχωμένη, χωρίς προσωπικό. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Δείτε μόνο τι συμβαίνει με τις τράπεζες και την ενέργεια. Οι τράπεζες είχαν έσοδα 7 δις το 2023 και 1,8 δις από τις προμήθειες. Πόσα δάνεια όμως έδωσαν; Σχεδόν τίποτα.Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από το τραπεζικό σύστημα, σχεδόν το 90%.Πρέπει να ανοίξει η τραπεζική αγορά, να υπάρξει ανταγωνισμός. Να μπει όριο στις προμήθειες των τραπεζών και βέβαια να μπουν κανόνες και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τα funds.

Σε ότι αφορά στην ενέργεια, η πρόταση μου είναι η δημιουργία μιας Κρατικής Εταιρείας Παραγωγής Πράσινης Ενέργειας που θα διασφαλίσει χαμηλές τιμές για τους πολίτες και θα σπάσει τη λειτουργία των καρτέλ.Δεν ζητώ να κάνουμε τίποτα περισσότερο από αυτό που έχει κάνει η Ιταλία, όπου το δημόσιο κατέχει το 70% μιας εταιρείας που είναι η κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Ποιος θα πρέπει να είναι ο εκλογικός πήχης του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και ποιες θα πρέπει να είναι οι εκλογικές του συνεργασίες δεδομένου ότι η αυτοδυναμία φαντάζει αδύνατη για όλους;

Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν αναλάβει ανοιχτές, πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να διευκολύνει τη συντήρηση του πολιτικού συστήματος του ενάμιση κόμματος για να συνεχίσει να είναι Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης.

Το ίδιο ισχύει και αν δεν μπορέσει να γίνει η αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα. Γιατί η αίσθηση των πολιτών είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Τα πράγματα είναι απλά. Οι πολίτες δεν θα έρθουν στο ΠΑΣΟΚ επειδή βαρέθηκαν ή αποδοκιμάζουν τον κ. Μητσοτάκη, πρέπει το ΠΑΣΟΚ να κάνει πολλά για να τους φέρει κοντά του.Ο χρόνος δεν είναι άπλετος, όπως νομίζουν κάποιοι. Οι πολίτες δεν θα μας περιμένουν για πολύ.

Τι πρέπει να γίνει με τη διαχείριση του μεγάλου οικονομικού χρέους του ΠΑΣΟΚ και γιατί αυτό συνεχώς αυξάνεται;

Το ΠΑΣΟΚ εδώ και 14 χρόνια δεν έχει πάρει άλλα δάνεια, το χρέος εμφανίζεται να αυξάνεται λόγω των ληστρικών και υψηλών τόκων. Για να ξέρουν όλοι την αλήθεια και τι συμβαίνει, το χρέος του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά το πραγματικό κεφάλαιο είναι 100 εκατομμύρια και έχει τετραπλασιαστεί λόγω των τόκων. Να ξεκαθαρίσω ότι το χρέος αυτό πρέπει να αποπληρωθεί, μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Χρειάζεται νέα και βιώσιμη ρύθμιση από τις τράπεζες, όπως πρέπει να γίνει άλλωστε και για το ιδιωτικό χρέος.

Υπάρχει περίπτωση να εκδηλώσετε προτίμηση σε άλλον υποψήφιο δημοσίως σε περίπτωση που δεν είστε στο δεύτερο γύρο;

Έχω καθαρή, ξεκάθαρη πρόταση. Απευθύνομαι στους πολίτες και βλέπω ότι η πρόταση μου αυτή έχει απήχηση. Ευτυχώς στις 6 Οκτωβρίου θα ψηφίσουν οι πολίτες και όχι οι δημοσκόποι και οι καθοδηγητές μιας προσπάθειας χειραγώγησης των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν σκοπεύω να προσχωρήσω σε λογικές που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη, σε λογικές του τίποτα ή του περίπου και σε επιλογές που κρατούν καθηλωμένο το ΠΑΣΟΚ στα ποσοστά ενός μικρού κόμματος.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα