Το Ισραήλ δολοφόνησε και τον αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης

Διαβάζεται σε 3'
Το Ισραήλ δολοφόνησε και τον αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης
AP photos

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία του Αμπάς Νιφορουσάν, αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της επανάστασης του Ιράν.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) επιβεβαίωσε τη δολοφονία του υποστράτηγου Αμπάς Νιλφορουσάν, αναπληρωτή διοικητή επιχειρήσεων του IRGC, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Νιλφορουσάν σκοτώθηκε στις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά για πιθανή αντεπίθεση του IRGC σε απάντηση για τον θάνατό του, αν και το IRGC καταδίκασε τα «εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος» στον Λίβανο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το IRGC είχε δεσμευθεί επανειλημμένα ότι θα προβεί σε αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη στα τέλη Ιουλίου.

Η ανακοίνωση αναφέρει τον Νιλφορουσάν ως «στρατιωτικό σύμβουλο στον Λίβανο», όρος που χρησιμοποιεί το Ιράν για τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, του Ιράκ και της Συρίας. Το IRGC εξήρε τον ρόλο του στην υπεράσπιση του «μετώπου της Αντίστασης» και του Ιράν, εκφράζοντας συλλυπητήρια για τον θάνατό του στον Ανώτατο Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, την οικογένειά του, τους συναδέλφους του και τον λαό του Ιράν.

Ο Νιλφορουσάν είχε διοριστεί ως αναπληρωτής διοικητής επιχειρήσεων του IRGC το 2019, διαδεχόμενος τον Αλί Ζαχντί. Πριν από αυτό, είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής της Πανεπιστημιακής Σχολής Διοίκησης και Επιτελείου του IRGC και ως υπηρεσιακός αναπληρωτής διοικητής της Έδρας του Ιμάμη Χουσεΐν, η οποία είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση και οργάνωση των παραστρατιωτικών δυνάμεων Μπασίτζ.

Ποιος ήταν ο Αμπάς Νιλφορουσάν

Ο Αμπάς Νιλφορουσάν (Abbas Nilforoushan) ήταν ανώτατος αξιωματικός του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν. Υπηρετούσε ως αναπληρωτής διοικητής επιχειρήσεων του IRGC, μια από τις πιο σημαντικές θέσεις εντός της οργάνωσης. Η θητεία του σε αυτή τη θέση ξεκίνησε το 2019, όταν διαδέχθηκε τον Αλί Ζαχντί. Πριν από αυτό, είχε διατελέσει επικεφαλής της Πανεπιστημιακής Σχολής Διοίκησης και Επιτελείου του IRGC, καθώς και υπηρεσιακός αναπληρωτής διοικητής της Έδρας του Ιμάμη Χουσεΐν, υπεύθυνη για την εκπαίδευση και την οργάνωση των παραστρατιωτικών δυνάμεων Μπασίτζ.

Ο Νιλφορουσάν ήταν γνωστός για τον ρόλο του ως στρατιωτικός σύμβουλος σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, όπως ο Λίβανος, η Συρία και το Ιράκ. Ο όρος «στρατιωτικός σύμβουλος» χρησιμοποιείται από το Ιράν για να περιγράψει τη στρατιωτική παρουσία και τις επιχειρήσεις του στην περιοχή, που συχνά περιλαμβάνουν συνεργασία με τις τοπικές δυνάμεις αντίστασης, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο Νιλφορουσάν είχε σημαντική επιρροή στην υποστήριξη του λεγόμενου “μετώπου της Αντίστασης” κατά του Ισραήλ και άλλων δυνάμεων που αντιτίθενται στο Ιράν. Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία της χώρας σε κρίσιμα γεωπολιτικά μέτωπα.

Ισραήλ: Ανακοίνωσε ότι σκότωσε και τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ Ναμπίλ Καούκ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ Ναμπίλ Καούκ εν μέσω συνεχιζόμενων ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά με την τύχη του Καούκ, αλλά υποστηρικτές της αναρτούν συλλυπητήρια μηνύματα γι’αυτόν από χθες, Σάββατο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα