Ο παράγοντας που θα κρίνει την απάντηση του Ιράν στη δολοφονία Νασράλα

Διαβάζεται σε 6'
Μαχητές της Χεζμπολάχ
Μαχητές της Χεζμπολάχ (AP Photo/Hussein Malla)

Πώς μπορεί το Ιράν να απαντήσει στη δολοφονία Νασράλα; Από τι κρίνεται η επέμβασή του στον πόλεμο με το Ισραήλ και τι είναι αυτό που “φοβάται”;

Η δολοφονία του Χασάν Νασράλα έχει συγκλονίσει τη Χεζμπολάχ, καταφέρνοντας το πιο σοβαρό πλήγμα στην ιστορία της.

Όπως έγινε γνωστό, την ώρα που ο Νασράλα και άλλοι ανώτεροι ηγέτες της Χεζμπολάχ συγκεντρώνονταν σε ένα καταφύγιο, περίπου 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, σε μία γειτονιά εργατικής τάξης στο νότιο τμήμα της Βηρυτού, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με βόμβες περίπου 80 τόνων.

Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ προκάλεσε άμεσα την έντονη αντίδραση των συμμάχων της, με κυριότερη την ανακοίνωση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος διαμήνυσε ότι “το αίμα του Νασράλα δεν θα μείνει ανεκδίκητο”.

Πώς όμως θα εκδικηθεί η Τεχεράνη; Και τι είναι αυτό που την “κρατά” από το να εξαπολύσει μία ευρείας κλίμακας επίθεση στον αιώνιο εχθρό της, Ισραήλ;

Η Χεζμπολάχ χτυπήθηκε, αλλά δεν έχει παραλύσει

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι η διοίκηση της Χεζμπολάχ “έχει εξολοθρευθεί σχεδόν πλήρως” αφού, όπως είπε, σκότωσε μια σειρά από ανώτατα στελέχη της αυτή την εβδομάδα.

Η Χεζμπολάχ έχει δεχθεί ιστορικά μεγάλο πλήγμα στη στρατιωτική της υποδομή. Εκτός από την απώλεια αποθηκών και εγκαταστάσεων όπλων, η οργάνωση έχει χάσει τους περισσότερους από τους ανώτερους διοικητές της και το δίκτυο επικοινωνιών της έχει σπάσει”, δήλωσε στο CNN ο ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον και συγγραφέας του «Hezbollahland», ο Χανίν Γκαντάρ (Hanin Ghaddar).

Παρά τις απώλειές της, ωστόσο, η οργάνωση εξακολουθεί να διατηρεί ικανούς διοικητές και πολλά από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματά της, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές στις στρατιωτικές υποδομές του Ισραήλ, είπε ο Γκαντάρ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πυραύλους δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα.

Άλλωστε οι επιδόσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητικές, καθώς αποδείχτηκαν ικανές όχι μόνο να απορροφήσουν τα ισραηλινά πλήγματα αλλά και να απαντήσουν με σκληρά αντίποινα. Όπως έγινε και την Τετάρτη (25/9) όταν η Χεζμπολάχ εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο – που τελικά αναχαιτίστηκε- κοντά στο Τελ Αβίβ, στοχεύοντας την έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Η δολοφονία Νασράλα σίγουρα έχει προκαλέσει μία ευρεία δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της οργάνωσης και στις τάξεις των υποστηρικτών της, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η οργάνωση έχει παραλύσει.

Από τι κρίνεται η επέμβαση του Ιράν;

Πριν από τον θάνατο του επί 32 χρόνια ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, η επίσημη γραμμή του Ιράν ήταν ότι η λιβανέζικη οργάνωση είναι ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ωστόσο, μετά τη σφοδρή αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής, η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο ανέφερε σε ανάρτησή της ότι πλέον “οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν”.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το καταδικαστέο έγκλημα αντιπροσωπεύει μια σοβαρή κλιμάκωση που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού [..] Ο δράστης του θα τιμωρηθεί κατάλληλα”, ανέφερε συγκεκριμένα στο X (πρώην Twitter).

Η αφίσα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα
Η αφίσα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα (AP Photo/Vahid Salemi)

Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Κουίνσι που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, Τρίτα Πάρσι, δήλωσε στο CNN ότι “το σκεπτικό του Ιράν για την αποφυγή εμπλοκής στη σύγκρουση μπορεί να μην ισχύει πλέον”.

Η Τεχεράνη πιθανότατα ήδη βοηθά τη Χεζμπολάχ να ανοικοδομήσει τη στρατιωτική της δομή διοίκησης και παρέχει τακτικές και επιχειρησιακές συμβουλές στην ηγεσία της, σύμφωνα με τον ανώτερο συνεργάτη στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, Farzin Nadimi.

Ωστόσο, εάν η Χεζμπολάχ φτάσει πολύ κοντά στη διάλυση, είναι πιο πιθανό το Ιράν να επέμβει δυναμικά, ενδεχομένως με τη μορφή επιθέσεων προς το Ισραήλ με πυραύλους και drone, όπως τον περασμένο Απρίλιο. Προς το παρόν, βέβαια, μία μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση δεν θεωρείται πιθανή.

Ο Σάαντ, ειδικός της Χεζμπολάχ από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, είπε ότι μια παρέμβαση του Ιράν πιθανότατα θα έσυρε και τις ΗΠΑ στον πόλεμο, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη είναι «ο πιο αδύναμος κρίκος» στη σύγκρουση.

“Είναι το μόνο μέλος του Άξονα της Αντίστασης που είναι πραγματικό κράτος. Όλοι οι άλλοι είναι μη κρατικοί ή οιονεί κρατικοί φορείς. Έτσι, αν το Ιράν συμμετάσχει έχει τα περισσότερα να χάσει”, εξήγησε.

Σημειώνεται πως η Χεζμπολάχ είναι η κορωνίδα Άξονα, του δικτύου ένοπλων οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και δραστηριοποιούνται σε χώρες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. “Από τη σκοπιά της Τεχεράνης, η Χεζμπολάχ είναι κεντρική στον Άξονα λόγω των δυνατοτήτων και της πειθαρχίας της, της γεωγραφικής της θέσης και της ιδεολογικής και πολιτικής εγγύτητάς της με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν”, σημείωσε ο Πάρσι. “Η καταστροφή της Χεζμπολάχ θα ήταν ένα υπαρξιακό πλήγμα για τον Άξονα”, πρόσθεσε.

Δύσκολη η στιγμή να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του ο Ιρανός πρόεδρος

Μόλις αυτή την εβδομάδα, πριν τη δολοφονία Νασράλα βέβαια, ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μασούν Πεζεσκιάν δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Δύση για το αμφισβητούμενο πυρηνικό της πρόγραμμα ενώ τη Δευτέρα (23/9) και ενώ οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων στο Λίβανο, δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι “το Ιράν είναι έτοιμο να καταθέσει τα όπλα αν και το Ισραήλ κάνει το ίδιο”.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωσή του αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ιδιαίτερα στο εσωτερικό της χώρας του από τους πιο “σκληροπυρηνικούς”, που προσδοκούν σε μία στρατιωτική ήττα του Ισραήλ, όσο και από μέσα ενημέρωσης των γειτονικών χωρών του Άξονα.

Ωστόσο, όπως σχολίασε ο Παρσί, “εάν η Χεζμπολάχ αποδυναμωθεί σοβαρά, η Τεχεράνη ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με τον πόλεμο είτε το επιλέξει είτε όχι. Επομένως, ίσως είναι καλύτερα να δράσει πριν ο κύριος σύμμαχός της διαλυθεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα