Επιχείρηση εσωκομματικής εκτόνωσης στη ΝΔ

Διαβάζεται σε 4'
O πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο(ΑΡΧΕΙΟΥ)
O πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο(ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ο Μητσοτάκης θα στείλει σήμερα μηνύματα στο υπουργικό, την Τρίτη θα δει τους κυβερνητικούς βουλευτές στο Μαξίμου και την Παρασκευή θα μιλήσει στη Ρηγίλλης για τα 50α γενέθλια της ΝΔ

Επιχείρηση εκτόνωσης της εσωκομματικής έντασης στη Νέα Δημοκρατία έχει θέσει σε εφαρμογή το Μαξίμου, στον απόηχο της ερώτησης για τα κόκκινα δάνεια και της διαγραφής Σαλμά.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα δώσει για άλλη μία φορά “γραμμή” έμφασης στην καθημερινότητα. Στο υπουργικό θα συζητηθούν μεταξύ άλλων τα μέτρα για το δημογραφικό, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα της εφηβικής παραβατικότητας, δύο θέματα που “πουλάνε” στο συντηρητικό ακροατήριο.

Δεν αποκλείεται δε, για μία ακόμη φορά ο κ. Μητσοτάκης να καλέσει τους υπουργούς να έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους στους βουλευτές. Ήδη άλλωστε από την προηγούμενη εβδομάδα υπουργοί έχουν ξεκινήσει τα τραπέζια στους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στις επιτροπές της Βουλής του αντίστοιχου τομέα αρμοδιότητας του κάθε υπουργείου.

Για παράδειγμα ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε το τραπέζι στους βουλευτές της ΝΔ μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Κυριάκος Πιερρακάκης στους βουλευτές της ΝΔ μέλη της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Σημειωτέον ότι την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα ενημερώσει την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για τα ελληνοτουρκικά. Η στρατηγική του διαλόγου με την Τουρκία συναντά και επιφυλάξεις, ακόμη και αντιδράσεις, εντός της ΝΔ, τις οποίες προσπαθεί να διασκεδάσει η κυβέρνηση.

“Η Ελλάδα δεν μπαίνει καν στη διαδικασία συζήτησης περί αναγνώρισης ψευδοκράτους ούτε προφανώς βάζουμε «στο ζύγι» ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων”, φρόντισε μάλιστα να διαμηνύσει χθες κατά τον κυριακάτικο απολογισμό του ο πρωθυπουργός.

Ραντεβού στο Μαξίμου

Εν τω μεταξύ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχθεί αύριο Τρίτη στο Μαξίμου τους βουλευτές της ΝΔ, που δεν είναι μέλη της κυβέρνησης, σε μία “χαλαρή” συνάντηση. Και φυσικά στόχος είναι να δείξει ο πρωθυπουργός στα μέλη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι τους ακούει και είναι ανοιχτός στην καλόπιστη κριτική.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης συνεχώς έχει συναντήσεις με τους βουλευτές της ΝΔ, θέλοντας να δείξουν ότι δεν πρόκειται για μία κίνηση “πανικού”.

Στην ΚΟ της ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαλμά είναι πάντως πιο έντονος άλλωστε ο εκνευρισμός. Ούτως ή άλλως το κλίμα είχε βαρύνει με το 28% των ευρωεκλογών και η ένταση διαρκεί όσο τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα.

Το Μαξίμου είχε βέβαια διαχωρίσει την “ατομική συμπεριφορά του Μάριου Σαλμά από την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αλλά ταυτόχρονα είχε στείλει και ένα σαφές μήνυμα ότι υπάρχει κάποιο όριο που δεν θα αποδεχθεί ο πρωθυπουργός να ξεπεράσουν οι βουλευτές της ΝΔ, με το βλέμμα κυρίως στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

“Επιστροφή” στη Ρηγίλλης

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ΝΔ την Παρασκευή γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυση της. Μάλιστα η επετειακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Ρηγίλλης, στα πρώτα και επί σειρά ετών γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Μία κίνηση με προφανή συμβολισμό, την ώρα που στο εσωτερικό της “παραδοσιακής” ΝΔ υπάρχει έντονη γκρίνια περί “πασοκοποίησης”. 

Υπενθυμίζεται ότι σε μία αντίστοιχη κίνηση τον περασμένο Μάρτιο στο 15ο συνέδριο της ΝΔ είχε “επιστρέψει” ΄προσωρινά ο πυρσός στο έμβλημα της ΝΔ. Οι ευρωεκλογές απέδειξαν πάντως ότι αυτό δεν αρκούσε…

Στην ομιλία του κατα τον εορτασμό των γενεθλίων της ΝΔ την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται σε κάθε περίπτωση να στείλει μήνυμα συστράτευσης όλων των δυνάμεων της κεντροδεξιάς. Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως φουντώνουν οι ψίθυροι για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, αφού με τις παρούσες συνθήκες η αυτοδυναμία φαντάζει δύσκολη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα