Εθνική Τράπεζα: Ξεκινάει σήμερα η διάθεση του 10% των μετοχών

Διαβάζεται σε 5'
Η Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα SOOC

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το πάνω εύρος της τιμής που θα γίνει το placement, θα είναι πιθανότατα η τιμή της Παρασκευής που η μετοχή έκλεισε στα 7,844 ευρώ και το κάτω όριο θα είναι πιθανότατα πέριξ των 7,30 ευρώ.

Ανοίγει σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το βιβλίο προσφορών για την διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αργά χθες το βράδυ συνεδρίασε για δεύτερη φορά μέσα στο Σαββατοκύριακο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ προκειμένου να αποφασίσει τις τελικές λεπτομέρειες της διαδικασίας και πιο συγκεκριμένα  το ποσοστό διάθεσης, το εύρος τιμής και την κατανομή εντός και εκτός συνόρων.

Το μόνο που απομένει πλέον είναι η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου νωρίς σήμερα το πρωί και πριν την έναρξη της συνεδρίασης του ΧΑ, προκειμένου να ανοίξει στη συνέχεια το βιβλίο προσφορών.

Παρά το γεγονός ότι η αγορά δεν απέκλειε τα τελευταία 24 ώρα να υπάρξει μια μικρή αύξηση του ποσοστού διάθεσης στο 12% των μετοχών, λόγω του εντυπωσιακού ενδιαφέροντος που έδειξαν μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε το ποσοστό να είναι αυστηρά 10% που αντιστοιχεί σε 91.471,515 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και να μην δοθεί εύρος διάθεσης ανάλογα με το ενδιαφέρον. Ως εκ τούτου το υπόλοιπο 8,39% θα μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο για την επενδυτική του αξιοποίηση από το Δημόσιο σε δεύτερο χρόνο.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι ανάδοχοι πίεσαν προς την κατεύθυνση διάθεσης μεγαλύτερου ποσοστού σε χαμηλότερη τιμή, παραθέτοντας σειρά από λόγους (διεύρυνση της ψαλίδας payouts ελληνικών-ευρωπαϊκών τραπεζών, διακράτηση υψηλών θέσεων σε ελληνικές τράπεζες από παραδοσιακά θεσμικά χαρτοφυλάκια, κίνδυνος νέας προσφοράς μετοχών, εφόσον δεν διατίθεται το σύνολο μετοχών ΤΧΣ κ.ά.).

Από την πορεία του pre marketing καθ’ όλη την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, καταγράφεται, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικών τραπεζών, ισχυρή ζήτηση κυρίως μεταξύ νέων επενδυτών. Αμερικανικών κυρίως funds, τα οποία δεν κατέχουν σημαντικές θέσεις στην Εθνική Τράπεζα. Αντίθετα, μικρότερης έντασης, σε σχέση με το placement Νοεμβρίου 2023, αναμένεται να είναι η συμμετοχή των παραδοσιακών θεσμικών επενδυτών.

Αν δεν υπάρξει άρδην ανατροπή του κλίματος, με περιορισμό της αυξημένης διάθεσης ανάληψης ρίσκου, η συνδυασμένη διάθεση θα υπερκαλυφθεί εύκολα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Το χρονοδιάγραμμα

Καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας η JP Morgan, ως σύμβουλος διάθεσης του ΤΧΣ, πραγματοποίησε τη διερευνητική βολιδοσκόπηση (wall crossing) της αγοράς, με στόχο εκτός από τις προθέσεις των επενδυτών, να διερευνήσει την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν για το 10% της Εθνικής. Η διαδικασία εξασφαλίζει και τη δέσμευση ότι δεν θα κάνουν trade τη μετοχή, τηρώντας τους όρους περί εμπιστευτικότητας. Με βάση αυτή τη διαδικασία θα καθοριστεί και το εύρος της τιμής   διάθεσης, κάτι που θα «κλείσει» την τελευταία στιγμή πριν από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Το δημόσιο, όπως θα διαμηνυθεί κατά τη διαδικασία του wall crossing από την JP Morgan, δεν θα προχωρήσει σε νέα διάθεση μετοχών πριν από την πάροδο ενός έτους από το placement. Στο προηγούμενο placement η περίοδος αυτή ήταν οι 6 μήνες και η επιμήκυνσή της στους 12 μήνες στοχεύει στο να καταστήσει πιο ελκυστική τη συμμετοχή επενδυτών στην παρούσα φάση.

Η τιμή διάθεσης

Όπως εξηγούσαν αργά χθες βράδυ έμπειρες τραπεζικές πηγές το πιθανότερο είναι ότι το πάνω εύρος της τιμής που θα γίνει το placement, θα είναι η τιμή της Παρασκευής που η μετοχή έκλεισε στα 7,844 ευρώ και το κάτω όριο θα είναι πιθανότατα πέριξ των 7,30 ευρώ.

Σε ότι αφορά την τιμή διάθεσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο λαμβάνοντας υπόψιν την ισχυρότατη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί επιζητεί να πουλήσει στο μέγιστο της τιμής.

Καθώς η ζήτηση που έχει καταγράψει η JP Morgan, σύμβουλος του Ταμείου, είναι ισχυρότατη, εκτιμάται ότι το διεθνές βιβλίο θα υπερκαλυφθεί  σε χρόνο ρεκόρ, ενώ το στοίχημα είναι πόσο mεγάλη θα είναι η υπερκάλυψη του.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2023 που διατέθηκε το 22% της ΕΤΕ, το άνω άκρο του εύρους ήταν στα 5,44 ευρώ,  επίπεδο όπου είχε κλείσει η μετοχή  μία μέρα πριν από τον προσδιορισμό του.  Η τελική τιμή διάθεσης έγινε τότε στα 5,30 ευρώ, με discount  2,57%.

Πάντως με ένα discount του 2%, η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί στην περιοχή των 7,7 ευρώ (σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής) και θα αντληθούν περί τα  705 εκατ ευρώ. Εξ αυτών  το 85% θα απορροφηθεί από το  εξωτερικό (600 εκατ ευρώ) και το υπόλοιπο 15% στην Ελλάδα που αντιστοιχούν σε 105 εκατ. ευρώ.

Στο προηγούμενο placement το ΤΧΣ προχώρησε στην πώληση 160.989.867 μετοχές της Εθνικής (20%+2%) αντλώντας περίπου 1,067 δις ευρώ. Το 80% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση ήταν 8,9 φορές μεγαλύτερη, ενώ το υπόλοιπο 20% δόθηκε στην ελληνική αγορά, με τη ζήτηση να είναι 2,9 φορές παραπάνω.

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, σχεδόν ένα έτος, η Εθνική Τράπεζα, παρουσίασε περαιτέρω άνοδο των οικονομικών της μεγεθών με τα αναλογούντα κέρδη μετά φόρων το πρώτο εξάμηνο του 20024 να ανέρχονται σε 670 εκατ. ευρώ και οργανικά κέρδη μετά φόρων σε επίπεδο ομίλου 646 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 26% και 27% αντίστοιχα σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα προχώρησε σε ανανέωση της εταιρικής της εικόνας.

Όπως είχε αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς από το βήμα της τελευταίας ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Τράπεζας, που ενέκρινε τη διανομή μερίσματος, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, «το 2023 ήταν έτος ορόσημο για την Εθνική Τράπεζα, με έμπρακτη και ευρεία αναγνώριση της προσπάθειας των τελευταίων 5 ετών, ειδικότερα από τους μετόχους, από τους επόπτες, από τους αξιολογικούς οίκους, από τους πελάτες αλλά και από την ευρύτερη κοινωνία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα