Καταλύτης “Χούθι” για την ακρίβεια

Διαβάζεται σε 4'
Καταλύτης “Χούθι” για την ακρίβεια
Istock

Στις 10 Οκτωβρίου ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου ενώ σε λίγες ώρες η Eurostat δίνει το δικό της στίγμα. Η σχετική ανάσχεση των τιμών ενέργειας και κάποιων βασικών ειδών δίνει μια ελπίδα, ωστόσο η γενικότερη κατάσταση δημιουργεί ζητήματα.

Η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων με απειλή ευρύτερης εμπλοκής αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εξέλιξη της “παράλληλης μάχης” του πληθωρισμού. Αυτό τονίζουν παράγοντες της αγοράς, που βλέπουν τα κόστη μεταφοράς αλλά και το “δείκτη αβεβαιότητας” να “κρατιούνται” σε υψηλά επίπεδα.

Έτσι, μηνύματα για την ακρίβεια αλλά και τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίση απέστειλε ο Mr Jumbo κος Απόστολος  Βακάκης στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της εισηγμένης, της περασμένης εβδομάδας, που ενέκρινε το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών κατά πλειοψηφία.

Περιγράφοντας τις συνθήκες αβεβαιότητας λόγω των πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη ο κος Βακάκης αναφέρθηκε στο «κόστος πολέμου».  «Αύριο μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος. Απ’ τη μία βλέπουμε μια αναθέρμανση και απ’ την άλλη ακούμε για επικείμενες συμφωνίες. Τα μηνύματα δεν είναι ξεκάθαρα. Η ανθρωπότητα όμως έχει αντιληφθεί πως το κόστος έχει επιβαρύνει υπέρμετρα τον καταναλωτή. Το κόστος ακρίβειας πρέπει να το λέμε κόστος πολέμου», σημείωσε.

Μάλιστα ο κος Βακάκης είπε ότι το κόστος αυτό δεν διαφεύγει των οικονομολόγων, των τραπεζών κ.ο.κ. και υποστήριξε ότι είναι τόσο αφόρητο και δυσβάστακτο για όλους που θα βρουν τρόπο να συμβιβαστούν.  «Είναι προς όφελος της ανθρωπότητας και για εμάς που είμαστε κουκίδα στον ωκεανό να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα γιατί είναι αφόρητο. Η ανάγκη θα τους οδηγήσει όλους να κατανοήσουν ότι αυτό το κόστος είναι ενάντια στον απλό άνθρωπο και είναι μη διαχειρίσιμο».

Αναφερόμενος  ο κ, Βακάκης στη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας που έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη προϊόντων στο ράφι τόνισε ότι πηγάζει από δύο παραμέτρους.  Η πρώτη αφορά στη στρατηγική επιλογή της εταιρείας να μην προμηθεύεται προϊόντα που θα δείξουν ανατίμηση στο ράφι και η δεύτερη έχει να κάνει με τη μεγάλη διάρκεια του τροφοδοτικού κύκλου, που λόγω των προβλημάτων στη Διώρυγα του Σουέζ από 45 ημέρες έχει επιμηκυνθεί σε 2,5 μήνες, προκαλώντας καθυστερήσεις στην αναπλήρωση.

«Θα διορθωθεί αλλά αργά. Τώρα μπορεί να προμηθευόμαστε προϊόντα για την επόμενη σχολική χρονιά…», ανέφερε.

Την ίδια ώρα ο Θάνος Τζιρίτης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ISOMAT, σε παρουσίαση για τα ΜΜΕ, την περασμένη Παρασκευή, για την παρουσίαση της νέας μονάδας πολυστερίνης της εταιρείας αναφέρθηκε στην άνοδο του κόστους των πρώτων υλών το τελευταίο διάστημα, λόγω των προβλημάτων με τις διελεύσεις από την Ερυθρά Θάλασσα των πλοίων.

Όπως τόνισε, είτε «η γεωπολιτική κρίση με Ουκρανία και Ρωσία, είτε  οι Χούθι, είτε το Ισραηλ επηρεάζουν τις αγορές αλλά και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στο εμπόριο είτε αφορά τις εξαγωγές είτε εισαγωγές.»

Από την πλευρά του ο Στέφανος Τζιρίτης ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου ISOMAT σημείωσε ότι «λόγω εντάσεως κόστους μεταφοράς και επηρεαζόμαστε πολύ με το θέμα των Χούθι. Γιαυτό και κάναμε υπεύθυνο εφοδιαστικής αλυσίδας για να βελτιστοποιήσουμε τις σχετικές διαδικασίες» τονίζοντας ότι το κόστος για τη μεταφορά ενός εμπορευματοκιβωτίου έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα έχοντας φτάσει στα 8 χιλ. δολάρια.

Ο πληθωρισμός

Στο μεταξύ ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,2% τον Αύγουστο του 2024, από 2,6% τον Ιούλιο και 5,2% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Για την Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ενίσχυση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Αύγουστο από 3% τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο του 2023 ο πληθωρισμός ήταν στο 3,5%.

Παράλληλα, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν στο 2,4% τον Αύγουστο από 2,8% τον Ιούλιο και 5,9% ένα χρόνο νωρίτερα.

Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ  στο 3% έκλεισε ενισχυμένος ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, από 2,7% που ήταν τον Ιούλιο. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,8% στα τρόφιμα, κατά 6,2% στην ένδυση, 5,5% στη στέγαση, 3,5% στην εκπαίδευση και 6,5% στα ξενοδοχεία και την εστίαση.  Σε σχέση με τον Ιούλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 0,3%, έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,8% στα τρόφιμα, κατά 6,2% στην ένδυση, 5,5% στη στέγαση, 3,5% στην εκπαίδευση και 6,5% στα ξενοδοχεία και την εστίαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα