Στην Ηλιούπολη οι βιτρίνες γεμίζουν έργα Τέχνης

Διαβάζεται σε 4'
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΠΕΤΖΟΓΛΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΠΕΤΖΟΓΛΟΥ

Οι εξωτερικές βιτρίνες του χώρου Τέχνης ATTILIO στην Ηλιούπολη γεμίζουν έργα Τέχνης με έμπνευση τη Σπορά στην έκθεση “Μια βιτρίνα, ένα παράθυρο στο βλέμμα…”

Μία έκθεση ανοιχτή σε όλους για 24 ώρες. Σαν ένα δημόσιο έργο τέχνης. Οι εξωτερικές βιτρίνες του χώρου Τέχνης ATTILIO στην Ηλιούπολη, μετατρέπονται σε μία ανοιχτή έκθεση.  Παράθυρα ανοιχτά στο βλέμμα του περαστικού μέρα και νύχτα, αλλά και στο εσωτερικό του χώρου με πηγή έμπνευσης τη Σπορά. 

Η σπορά, συνδεδεμένη με τη γη, τη φύση και την τροφή, αλλά και κατ΄ επέκταση με τη γέννα, την ίδια τη ζωή και τον άνθρωπο, αναδεικνύεται, μετά από ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι της φωτιάς και της στάχτης, σε κυρίαρχο θέμα αναφοράς και δημιουργικής έμπνευσης για τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν με έργα τους στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 14 Οκτωβρίου στον χώρο τέχνης «ATTILIO».

ΜΙΝΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΙΑ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗ
ΜΙΝΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΙΑ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗ

Η ιδέα της Σποράς στην Ηλιούπολη και οι καλλιτέχνες

«Η ιδέα της σποράς «έπεσε» και ρίζωσε στο νου μας, μέσα από την περσινή έκθεση με θέμα την «Απώλεια», γιατί η ζωή το μόνο “ξόρκι” που έχει απέναντι στην απώλεια, τον χαμό και τον θάνατο – άρρητα δεμένα μαζί της – είναι η σπορά, κι έτσι ακολουθώντας την, ξεκινήσαμε το νέο ταξίδι που θα δώσει πνοή στη φετινή έκθεση “Μια βιτρίνα, ένα παράθυρο στο βλέμμα…”, εξηγούν η Λουκία και η Μίνα Παπασιδέρη.

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν με έργα τους 28 καλλιτέχνες που είναι οι Ελένη Γαλιατσάτου, Τιμόθεος Γεωργίου, Μαρία Γρηγορίου, Στέλλα Δεληγιάννη, Βύρωνας Δημητρακούλης, Χριστίνα Δουζένη, Στέλλα Ζαφειροπούλου, Ελένη Κανελλοπούλου, Ίνγκερ Κάρλσον, Σίσσυ Κούκερη, Γιάννα Κριμπίθη, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Μαρία Μαρίνογλου, Γιώτα Μπιμπλή, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Λιάνα Παπαλέξη, Αλέξης Παπαχατζής, Βαρβάρα Περράκη, Βαγγέλης Πολύζος, Ασπασία Πολύζου, Γιώργος Ποντίκης, Γιώργος Σεπετζόγλου, Νίκος Σκλαβενίτης, Μιχάλης Σπαρόπουλος, Νικόλας Χατζής, Εύα Χειλαδάκη και Μαρία Ψαριανού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΝΤΙΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΝΤΙΚΗΣ

Την Παρασκευή και το Σάββατο 1 και 2 Νοεμβρίου, η Εύα Χειλαδάκη, που εδώ και 24 χρόνια επιμένει να περνά την πύλη των γυναικείων φυλακών Θηβών, φορτωμένη πολύτιμα κουρελάκια που θα μεταμορφωθούν σε μικρά έργα τέχνης από τις έγκλειστες γυναίκες, θα εκθέσει στο ATTILIO, την πλούσια και ευφάνταστη συγκομιδή χειροτεχνημάτων με πρωταγωνίστριες τις κούκλες και με τα έσοδα όπως πάντα να φτάνουν στα χέρια των κρατουμένων. Τίτλος της έκθεσης «Σπέρνω κουρέλια, θερίζω κούκλες»!

Ο κύκλος της σποράς και του θερισμού, η διαδρομή από τον σπόρο στον καρπό και πάλι πίσω στη γη για να ξαναβλαστήσει – ξορκίζοντας την έννοια του θανάτου – συνυφαίνεται με την ανθρώπινη διαδρομή, δομεί τις κοινωνίες των ανθρώπων, δίνει τροφή για τους μύθους και τις δοξασίες τους.

Και καθώς το γένος των ανθρώπων προχωρά, όντας και το ίδιο μέρος αυτού του αέναου κύκλου της ζωής στον πλανήτη, οι σπόροι και η Σπορά γίνονται έμπνευση και οδηγός για την Τέχνη, τους δημιουργούς, τροφή για διανοούμενους, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Γιατί, όπως επισημαίνει και ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαφτής στην ταινία του «Αρκαδία χαίρε»: «Η σπορά είναι η λειτουργία. Ο σπόρος είναι ο λόγος και το χωράφι η ψυχή του ανθρώπου, που όσο μένει χέρσα κινδυνεύει»

Info- Ηλιούπολη

Η έκθεση «Σπορά» θα διαρκέσει από 14 Οκτωβρίου έως και 10 Νοεμβρίου.

Θα αναπτύσσεται στις εξωτερικές βιτρίνες του ATTILIO, ανοιχτά παράθυρα στο βλέμμα του περαστικού μέρα και νύχτα, αλλά και στο εσωτερικό του χώρου που θα είναι επισκέψιμος για το κοινό από Δευτέρα έως και Σάββατο (Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 10.00-15.00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 -14.00 και 17.00 – 21.00 )

ATTILIO : Σοφοκλή Βενιζέλου 99 και Ρήγα Φεραίου, Ηλιούπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 9916937

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα