Φωτιά στην Κορινθία: Το βίντεο που έστειλε στην οικογένειά του ο 40χρονος που έχασε τη ζωή του

Διαβάζεται σε 4'
Πυρκαγιά στην περιοχή του Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, εικόνες από το χωριό Ανω Λουτρό.
Πυρκαγιά στην περιοχή του Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, εικόνες από το χωριό Ανω Λουτρό. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ / EUROKINISSI)

Στη δημοσιότητα βίντεο που έστειλε στην οικογένειά του ένας εκ των δύο ανδρών που έχασαν τη ζωή τους στην φωτιά στην Κορινθία. Συνεχίζεται η εκκένωση οικισμών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που καίει από εχθές στην Κορινθία και έχει μετατρέψει σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα. Παρόλο που από το πρωί δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, καταγράφονται πολλές ενεργές εστίες και αναζοπυρώσεις.

Σήμερα, από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 εκδόθηκαν μηνύματα από το «112» για την προληπτική εκκένωση συνολικά επτά οικισμών. Η φωτιά δεν έχει μπει μέσα στα χωριά αυτά αλλά κινείται απειλητικά, ενώ το βράδυ έκαψε κάποια διάσπαρτα σπίτια που ήταν στα ορεινά προς την πλευρά του παραλιακού μετώπου. Το πιο πρόσφατο μήνυμα εστάλη από το 112 λίγο μετά τις 15:00 στους κατοίκους των περιοχών Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα προκειμένου να απομακρυνθούν προς Σοφιάνα – Ρέθι.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 110 οχήματα, 14 ομάδες δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ) 7 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, από τα οποία τα δύο για τον συντονισμό της επιχείρησης, εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου του Στρατού.

Η φωτιά εξελίχτηκε σε τραγωδία, καθώς στην περιοχή βρέθηκαν από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ δύο νεκροί άντρες και σε σχετικά κοντινή απόσταση δύο καμένα μηχανάκια. Εικάζεται πως είναι οι δύο αγνοούμενοι που πήγαν τη νύχτα να βοηθήσουν έναν γνωστό τους σε μαντρί της περιοχής και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους.

Πρόκειται για δύο κατοίκους της περιοχής, 35 και 40 ετών αντίστοιχα για τους οποίους εκκρεμεί και η επίσημη ταυτοποίηση, ωστόσο θεωρείται πως πιθανόν είναι εκείνοι αφού δεν αγνοούνταν άλλα άτομα από χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι δύο συναντήθηκαν στον δρόμο τους για το μαντρί με πυροσβέστες, οι οποίοι τους είπαν να απομακρυνθούν, καθώς κινούνταν σε περιοχή που η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη και με απρόβλεπτη πορεία, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Πήγαν να βοηθήσουν φίλο τους και εγκλωβίστηκαν

Όπως αναφέρει το MEGA, oι δύο φίλοι με τα δίκυκλά τους ξεκίνησαν από την περιοχή της Λικοπουριάς και φτάνοντας στην Άνω Πιτσά θέλησαν να βοηθήσουν τον φίλο τους που είχε εγκλωβιστεί σε μαντρί, δυστυχώς όμως οι φλόγες τους κύκλωσαν και βρήκαν τραγικό θάνατο.

Στο βίντεο  που ακολουθεί φαίνεται το σημείο που εγκλωβίστηκαν οι δύο άνδρες. Το βίντεο έστειλε ο 40χρονος στους συγγενείς του λίγο πριν χαθούν τα βίντεο από την Άνω Πιτσά. Ο 40χρονος ήταν πατέρας τριών παιδιών και ο 35χρονος πατέρας δύο παιδιών. Σε λίγο καιρό μάλιστα ο 35χρονος θα γινόταν για τρίτη φορά πατέρας.

Δείτε το video

“Πήγαν να σβήσουν τη φωτιά, πήγαν να βοηθήσουν με το μηχανάκι με έναν ακόμα φίλο του. Δε ξέρω ποιους πήγε να βοηθήσει. Μόνο ζώα και δέντρα υπήρχαν εκεί, δεν υπήρχαν σπίτια. Το μόνο που ξέρω από αυτούς τους δύο που γύρισαν με το πυροσβεστικό είναι πως τους είπαν να γυρίσουν και απάντησαν ότι θα μείνουν να σβήσουν τη φωτιά. Αυτό ξέρω μόνο… από τα παιδιά το έμαθα. Είχα έρθει εδώ στο πατρικό μου να δω τι συμβαίνει και το έμαθα από τις κόρες μου. Όταν γύρισε το πυροσβεστικό μου είπαν οι άλλοι, που τους γνωρίζω, ότι ο αδερφός μου και ο φίλος του είχαν πει θα μείνουν…”, είπε στην κάμερα της ΕΡΤ η Πωλίνα Κυριακού, η αδελφή ενός εκ των δύο νεκρών ανδρών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια και της νύχτας, εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 που καλούσαν κατοίκους οικισμών των γύρω περιοχών σε άλλες περιπτώσεις να απομακρυνθούν και σε άλλες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Το πύρινο μέτωπο παρότι ξέσπασε ψηλά και σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο και εξελίχθηκε σε ορεινή και δύσβατη περιοχή, ένα μέρος του κινήθηκε προς το παραλιακό μέτωπο, έφτασε κοντά σε οικισμούς αλλά δεν εισήλθε σε κάποιον εξ αυτών, ωστόσο υπάρχουν αναφορές για κάποια καμένα σπίτια, στις παρυφές των οικισμών μεταξύ του βουνού και των χωριών προς την παραλιακή πλευρά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα