Νετανιάχου σε Ιρανούς: Ρίξτε το καθεστώς σας

Διαβάζεται σε 5'
Νετανιάχου σε Ιρανούς: Ρίξτε το καθεστώς σας
Associated Press

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επιδρομές του Ισραήλ στο έδαφος του Λιβάνου. Μήνυμα του υπαρχηγού της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ και παρέμβαση του Νετανιάχου στα εσωτερικά του Ιράν.

Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει μικρές επιδρομές στο έδαφος του Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για μια πιθανή χερσαία επίθεση, δήλωσαν δύο πηγές στο CNN που γνωρίζουν την υπόθεση, σε συνέχεια αντίστοιχου δημοσιεύματος της Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει το πρώτο Μέσο, Ισραηλινοί κομάντος διείσδυσαν στο λιβανέζικο έδαφος, στοχεύοντας θέσεις της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα για να συλλέξουν πληροφορίες και να καταστρέψουν θέσεις της Χεζμπολάχ στην περιοχή, δήλωσαν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα στρατιωτικά θέματα.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι στοχευμένες επιδρομές αποτελούν την τελευταία ένδειξη ότι το Ισραήλ θέτει τις βάσεις για μια σημαντική χερσαία εισβολή στον Λίβανο, αν και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει λάβει ακόμη οριστική απόφαση για την έναρξη μιας τέτοιας επίθεσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα πως το χρονοδιάγραμμα της πιθανής εισβολής θα μπορούσε να αλλάξει, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην ξεκινήσει επιχείρηση. Όπως προστίθεται, ο ισραηλινός στρατός μπορεί να πραγματοποιήσει μεγαλύτερες επιδρομές στον Λίβανο, αντί για χερσαία επίθεση.

Το δίκτυο σηράγγων της Χεζμπολάχ έχει αθροιστικά μήκος αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

BBC: Το Ισραήλ θέλει η Χεζμπολάχ να πιστέψει ότι επίκειται χερσαία εισβολή

Όπως αναφέρει το BBC, τα ισραηλινά άρματα μάχης έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα λιβανέζικα σύνορα, οι έφεδροι έχουν επιστρατευτεί (ακόμα, σε σχετικά μικρό αριθμό) και ο επικεφαλής του στρατού του Ισραήλ είπε στα στρατεύματα να προετοιμαστούν για να επιχειρήσουν μέσα στα προπύργια της Χεζμπολάχ.

Ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης του στρατού φέρεται να τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας νεκρής ζώνης στο εσωτερικό του νότιου Λιβάνου, ώστε να απομακρυνθούν οι μαχητές και οι υποδομές της Χεζμπολάχ από τα σύνορα και να επιτραπεί στο Ισραήλ να επιστρέψουν περίπου 60.000 άμαχοι στα σπίτια που εκκενώθηκαν πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, μιλώντας σε στρατεύματα στο βορρά, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει «όλες τις δυνατότητες που διαθέτουμε» για να το επιτύχει αυτό, «από τον αέρα, τη θάλασσα και τη στεριά».

Σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο, το Ισραήλ θέλει η Χεζμπολάχ να πιστέψει ότι επίκειται χερσαία εισβολή.

Λίβανος: Το μήνυμα της Χεζμπολάχ είναι σαφές

Νωρίτερα, υπενθυμίζεται πως ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, πραγματοποίησε την πρώτη ομιλία του μετά τη δολοφονία του Νασράλα.

Ήταν σαφές ότι ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι, παρά το πρωτοφανές πλήγμα που δέχτηκε η Χεζμπολάχ, η οργάνωση θα σταθεί όρθια, θα αναδιοργανωθεί και θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά του Ισραήλ.

Είπε, επίσης, ότι η Χεζμπολάχ γνωρίζει πως η μάχη «μπορεί να είναι μακρά» και οι επιλογές είναι «ανοιχτές». «Είμαστε έτοιμοι για μια χερσαία εισβολή και θα βγούμε νικητές» τόνισε. Και ευχαρίστησε όλο τον λιβανέζικο λαό και την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το BBC, η ομιλία του ήταν αφιερωμένη στους υποστηρικτές και τους μαχητές της ομάδας και το κύριο μήνυμα ήταν ότι όποιος κι αν πεθάνει, «η αντίσταση» θα τους αντικαταστήσει και θα παραμείνει ισχυρή.

«Είμαστε όλοι εκεί στο πεδίο της μάχης, παρά την απώλεια κάποιων ηγετών και του Χασάν Νασράλα, του κύριου στόχου, και παρά τις επιθέσεις εναντίον όλων των αμάχων στο Λίβανο, παρά τις θυσίες και τις ενέργειες που αποσκοπούν στη δημιουργία χάους στο μέτωπό μας. Θα παραμείνουμε εκεί. Θα είμαστε σταθεροί. Θα συνεχίσουμε την ισλαμική αντίσταση. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον ισραηλινό εχθρό για την υποστήριξη της Παλαιστίνης και της Γάζας και για την υπεράσπιση του λιβανέζικου λαού μας».

Ολοκλήρωσε λέγοντας, δε,: «Πρέπει να κάνουμε υπομονή. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο. Αλλά τα εργαλεία και ο εξοπλισμός είναι εκεί». 

Νετανιάχου στους Ιρανούς: «Οι τύραννοι δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον σας, το Ισραήλ σάς στηρίζει»

Λίγη ώρα μετά την ομιλία του υπαρχηγού της Χεζμπολάχ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανήρτησε ένα τρίλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, με το οποίο απευθύνεται προς τους πολίτες του Ιράν.

Σε αυτό, υποστηρίζει το Ισραήλ «στέκεται δίπλα» στον ιρανικό λαό και πως η ειρήνη μεταξύ Εβραίων και Ιράνων θα έρθει όταν «το Ιράν απελευθερωθεί» από το καθεστώς που το κυβερνά, καλώντας έμμεσα να το πράξουν. Δηλώνει, δε, ότι το ιρανικό καθεστώς δεν ενδιαφέρεται για τους Ιρανούς πολίτες και το μέλλον τους και πως χρηματοδοτεί μόνο την τρομοκρατία και τα πυρηνικά όπλα, αντί να δαπανά χρήματα για την εκπαίδευση και την υγεία.

«Το καθεστώς στο Ιράν βυθίζει την περιοχή στο σκοτάδι και τον πόλεμο».

«Όταν επιτέλους το Ιράν απελευθερωθεί, και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι – όλα θα είναι διαφορετικά. Οι δύο αρχαίοι λαοί μας, ο εβραϊκός λαός και ο περσικός λαός, θα ζήσουν εν ειρήνη. Οι δύο χώρες μας, το Ισραήλ και το Ιράν, θα έχουν επιτέλους ειρήνη» επισημαίνει, σημειώνοντας «να ξέρετε ότι το Ισραήλ στέκεται δίπλα σας».

«Μην αφήσετε τους φανατικούς θεοκράτες, που υποστηρίζουν τους τρομοκράτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, να σας καταδικάζουν στη φτώχεια, την καταπίεση και τη δυστυχία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα