Φωτιά στην Κορινθία: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Έκλεισε η Κορίνθου-Πατρών

Διαβάζεται σε 7'
Φωτιά στην περιοχή του Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, εικόνες από το χωριό Ανω Λουτρό.
Φωτιά στην περιοχή του Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, εικόνες από το χωριό Ανω Λουτρό. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ / EUROKINISSI)

Συνεχείς αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες εστίες αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κορινθία. “Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη” για τη φωτιά, λέει ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, επίγειες και εναέριες δυνάμεις μάχονται με τις φλόγες στην Κορινθία όπου σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις. Παρόλο που από το πρωί δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες.

«Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.

Όπως προσθέτει, «υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής». Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα».

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο Βλάσης Τσιώτος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες», ενώ όπως συμπλήρωσε, «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί».

Φωτιά στην περιοχή του Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, εικόνες από το χωριό Ανω Λουτρό.
Φωτιά στην περιοχή του Ξυλοκάστρου στην Κορινθία, εικόνες από το χωριό Ανω Λουτρό. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ / EUROKINISSI)

Έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Πατρών

Λόγω της φωτιάς έκλεισε για προληπτικούς λόγους, στην περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς ως το Δερβένι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών από τον κόμβο της Λυκοποριάς, στο 132ο χιλιόμετρο, μέχρι τον κόμβο του Δερβενίου, στο 140ο χιλιόμετρο.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της ημέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωπες με συνεχείς αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες πήραν διαστάσεις δημιουργώντας μέτωπα πυρκαγιάς, ωστόσο πλέον η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν αρκετές ενεργές εστίες. Όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας η κατάσταση είναι σταθερή μετά τις αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν σήμερα και οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν αντιμετωπιστεί.

Κατά τις ίδιες πηγές οι δυνάμεις παραμένουν ισχυρές κυρίως δυτικά προς Ευρωστίνα και παρά τη μείωση της έντασης των ανέμων δεν εφησυχάζουν.

Στο σημείο επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος επιχειρούν 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.

Στα Ροζενά ο Κικίλιας – Σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “Όλυμπος”

Στα Ροζενά Κορινθίας, όπου από χθες είναι σε εξέλιξη πυρκαγιά, έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συντονιστική σύσκεψη υπό τον κ. Κικίλια, στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “Όλυμπος”, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας, ενόπλων δυνάμεων, ΟΤΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σήμερα, από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 εκδόθηκαν μηνύματα από το «112» για την προληπτική εκκένωση συνολικά επτά οικισμών. Η φωτιά δεν έχει μπει μέσα στα χωριά αυτά αλλά κινείται απειλητικά, ενώ το βράδυ έκαψε κάποια διάσπαρτα σπίτια που ήταν στα ορεινά προς την πλευρά του παραλιακού μετώπου. Το πιο πρόσφατο μήνυμα εστάλη από το 112 λίγο μετά τις 15:00 στους κατοίκους των περιοχών Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα προκειμένου να απομακρυνθούν προς Σοφιάνα – Ρέθι.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 115 οχήματα, 16 ομάδες δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ) 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, από τα οποία τα δύο για τον συντονισμό της επιχείρησης, εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου του Στρατού.

Η φωτιά εξελίχτηκε σε τραγωδία, καθώς στην περιοχή βρέθηκαν από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ δύο νεκροί άντρες και σε σχετικά κοντινή απόσταση δύο καμένα μηχανάκια. Εικάζεται πως είναι οι δύο αγνοούμενοι που πήγαν τη νύχτα να βοηθήσουν έναν γνωστό τους σε μαντρί της περιοχής και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη τους.

Πρόκειται για δύο κατοίκους της περιοχής, 35 και 40 ετών αντίστοιχα για τους οποίους εκκρεμεί και η επίσημη ταυτοποίηση, ωστόσο θεωρείται πως πιθανόν είναι εκείνοι αφού δεν αγνοούνταν άλλα άτομα από χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι δύο συναντήθηκαν στον δρόμο τους για το μαντρί με πυροσβέστες, οι οποίοι τους είπαν να απομακρυνθούν, καθώς κινούνταν σε περιοχή που η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη και με απρόβλεπτη πορεία, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Πήγαν να βοηθήσουν φίλο τους και εγκλωβίστηκαν

Όπως αναφέρει το MEGA, oι δύο φίλοι με τα δίκυκλά τους ξεκίνησαν από την περιοχή της Λικοπουριάς και φτάνοντας στην Άνω Πιτσά θέλησαν να βοηθήσουν τον φίλο τους που είχε εγκλωβιστεί σε μαντρί, δυστυχώς όμως οι φλόγες τους κύκλωσαν και βρήκαν τραγικό θάνατο.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται το σημείο που εγκλωβίστηκαν οι δύο άνδρες. Το βίντεο έστειλε ο 40χρονος στους συγγενείς του λίγο πριν χαθούν τα βίντεο από την Άνω Πιτσά. Ο 40χρονος ήταν πατέρας τριών παιδιών και ο 35χρονος πατέρας δύο παιδιών. Σε λίγο καιρό μάλιστα ο 35χρονος θα γινόταν για τρίτη φορά πατέρας.

Δείτε το video

“Πήγαν να σβήσουν τη φωτιά, πήγαν να βοηθήσουν με το μηχανάκι με έναν ακόμα φίλο του. Δε ξέρω ποιους πήγε να βοηθήσει. Μόνο ζώα και δέντρα υπήρχαν εκεί, δεν υπήρχαν σπίτια. Το μόνο που ξέρω από αυτούς τους δύο που γύρισαν με το πυροσβεστικό είναι πως τους είπαν να γυρίσουν και απάντησαν ότι θα μείνουν να σβήσουν τη φωτιά. Αυτό ξέρω μόνο… από τα παιδιά το έμαθα. Είχα έρθει εδώ στο πατρικό μου να δω τι συμβαίνει και το έμαθα από τις κόρες μου. Όταν γύρισε το πυροσβεστικό μου είπαν οι άλλοι, που τους γνωρίζω, ότι ο αδερφός μου και ο φίλος του είχαν πει θα μείνουν…”, είπε στην κάμερα της ΕΡΤ η Πωλίνα Κυριακού, η αδελφή ενός εκ των δύο νεκρών ανδρών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια και της νύχτας, εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 που καλούσαν κατοίκους οικισμών των γύρω περιοχών σε άλλες περιπτώσεις να απομακρυνθούν και σε άλλες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Το πύρινο μέτωπο παρότι ξέσπασε ψηλά και σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο και εξελίχθηκε σε ορεινή και δύσβατη περιοχή, ένα μέρος του κινήθηκε προς το παραλιακό μέτωπο, έφτασε κοντά σε οικισμούς αλλά δεν εισήλθε σε κάποιον εξ αυτών, ωστόσο υπάρχουν αναφορές για κάποια καμένα σπίτια, στις παρυφές των οικισμών μεταξύ του βουνού και των χωριών προς την παραλιακή πλευρά.

Κλειστά τα σχολεία την Τρίτη

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, στην Κορινθία.

Σύμφωνα με τον Δήμο, η απόφαση για την μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ελήφθη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή των Ροζενών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα