Ώρα μηδέν για τον Λίβανο: Το Ισραήλ ένα βήμα πριν την εισβολή

Διαβάζεται σε 5'
Ώρα μηδέν για τον Λίβανο: Το Ισραήλ ένα βήμα πριν την εισβολή
Ισραηλινά άρματα μάχης Associated Press

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία για χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο. Αναπτύσσονται στρατεύματα και κηρύσσεται «κλειστή στρατιωτική ζώνη» στα βόρεια του Ισραήλ, την ίδια ώρα που ο στρατός του Λιβάνου υποχωρεί.

Σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά οδηγεί την κρίση στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ, το οποίο -όπως μαρτυρούν οι κινήσεις και τα λεγόμενα κορυφαίων αξιωματούχων του- βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για χερσαία επιχείρηση στο έδαφος του Λιβάνου. 

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η Αμερικανική εφημερίδα “The Washington Post”, σχεδιάζεται μια περιορισμένης εμβέλειας και διάρκειας χερσαία επιχείρηση, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα. Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση θα είναι μικρότερη από τον τελευταίο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006 και θα επικεντρωθεί στην εκκαθάριση της μαχητικής υποδομής της λιβανέζικης οργάνωσης κατά μήκος των συνόρων. Στόχος είναι να εξαλειφθεί η απειλή για τις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες.

Σημειώνεται πως ο εν λόγω αξιωματούχος μίλησε στην Αμερικανική εφημερίδα υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι πληροφορίες αφορούν «ιδιωτικές συνομιλίες» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Προς επίρρωση των εν λόγω ισχυρισμών, ο στρατός του Ισραήλ κήρυξε τμήματα των βόρειων συνόρων του ως «κλειστή στρατιωτική ζώνη». Έτσι, λοιπόν, απαγορεύεται η είσοδος στις περιοχές Metula, Misgav Am και Kfar Giladi στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους New York Times, Ισραηλινοί έφεδροι έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται σε σημεία ελέγχου στο βόρειο Ισραήλ, όπου η στρατονομία τούς κατευθύνει προκειμένου να εγγραφούν στα μητρώα.

Στην Kiryat Shmona, μια ισραηλινή συνοριακή πόλη, τουλάχιστον δύο δωδεκάδες στρατιωτικά οχήματα Humvees εθεάθησαν να μεταφέρουν στρατιώτες με πλήρη εξοπλισμό μάχης, ενώ δεκάδες φορτηγά εφοδιασμού, ορισμένα από αυτά θωρακισμένα, κατευθύνονται επίσης προς τα βόρεια, περνώντας από τους βόρειους αυτοκινητόδρομους, καθώς η κινητοποίηση εντείνεται.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι «η επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα».

«Το επόμενο στάδιο στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα… Θα το κάνουμε αυτό. Και όπως είπα εδώ πριν από ένα μήνα [ότι] θα μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους [προς τα βόρεια], αυτό λέω τώρα: Θα αλλάξουμε την κατάσταση και θα επιστρέψουμε τους κατοίκους στα σπίτια τους».

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν αναφορές ότι ο στρατός του Λιβάνου βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης από τη συνοριακή περιοχή κοντά στο Ισραήλ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι πηγές τους είπαν πως ο στρατός της χώρας αποσύρεται από «πολλές θέσεις στα νότια σύνορα με το Ισραήλ», προσθέτοντας ότι εκπρόσωπος του στρατού ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τέτοιες αναφορές. Ωστόσο, το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο κατοίκους και πηγές ασφαλείας κάνει λόγο για απόσυρση σε βάθος τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων.

Σημειώνεται πως, ο στρατός του Λιβάνου αποτελεί μέρος του επίσημου εθνικού στρατού της χώρας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, και δεν έχει πραγματοποιήσει στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ από τον περασμένο Οκτώβριο, σε αντίθεση με τη Χεζμπολάχ που είναι μια ξεχωριστή οντότητα με τη δική της στρατιωτική πτέρυγα, η οποία είναι πιο ισχυρή από τον στρατό του Λιβάνου.

ΗΠΑ: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του

Σε ενημέρωση του εκπροσώπου του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, ο οποίος δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από δημοσιογράφους, το βράδυ της Δευτέρας, επιβεβαιώθηκαν οι κινήσεις των Ισραηλινών στα σύνορα, με τον ίδιο να δίνει επί της ουσίας το «πράσινο φως» για την επιχείρηση.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα βασικά σημεία της ενημέρωσης:

  • Το υπουργείο Εξωτερικών έχει «εμπλακεί σε συζητήσεις» με το Ισραήλ για «περιορισμένες επιχειρήσεις» κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, αλλά ο Μίλερ είπε ότι θα αφήσει το Ισραήλ να μιλήσει για τα σχέδιά του.
  • Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιθυμούν μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, δήλωσε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πρόταση εκεχειρίας 21 ημερών που υποβλήθηκε από 12 συμμάχους την περασμένη εβδομάδα.
  • Ο Μίλερ ανέφερε ότι μερικές φορές η στρατιωτική πίεση μπορεί να βοηθήσει «να καταστεί δυνατή η διπλωματία», αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε «λανθασμένους υπολογισμούς και απρόβλεπτες συνέπειες»- το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά θα πρέπει να το κάνει με τρόπο που «αποφεύγει τους λανθασμένους υπολογισμούς» είπε.
  • Είναι ένα «αδιαμφισβήτητο καλό για την περιοχή και τον κόσμο» το γεγονός ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε, επεσήμανε ο Μίλερ.
  • Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο της σύγκρουσης και βρίσκονται στα πρώτα στάδια του σχεδιασμού για την παροχή βοήθειας στην περιοχή.
  • Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ αγνοεί τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, ο Μίλερ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων, αλλά ότι τελικά το Ισραήλ είναι μια κυρίαρχη χώρα που «θα πάρει αυτές τις αποφάσεις για τον εαυτό της».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα