Οι λεπτομέρειες στο 3ετές του Χατζηδάκη και η συνήθεια της 5ης θέσης

Διαβάζεται σε 3'

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και μαθαίνει στα χαμηλά, δημοσκοπικά πατώματα, και ο προγραμματισμός του ΥΠΟΙΚ αξίζει λίγο παραπάνω την προσοχή μας

Λίγο πιο προσεκτικά

Πολύ ωραίο το 3ετές δημοσιονομικό πλάνο του Κωστή Χατζηδάκη. Έτσι που μας τα παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί κανείς παρά να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Η ελληνική οικονομία …σκίζει!

Εκτός αν το «τσεκάρει» κανείς λίγο πιο προσεκτικά…

Ας δούμε δύο πράγματα στα οποία στοχεύει: 1) Τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την επισκόπηση των δαπανών για την ορθολογικότερη κατανομή τους. 2)  Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από 650 ευρώ το 2019 σε 950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός από 1.046 ευρώ το 2019 σε 1.500 ευρώ το 2027.

Ποια είναι η διαφορά του 1) και του 2); Πως το 1) έχει ήδη νομοθετηθεί «χθες» και ότι υπολείπεται θα εφαρμοστεί άμεσα. Αντιθέτως το 2) μεταφέρεται στο 2027. Κατά προτίμηση ως υπόσχεση λίγο πριν τις εκλογές που θα γίνουν τότε…

Ευθύνη

Ας μείνουμε όμως λίγο στο χθεσινό υπουργικό. Εκεί που πληροφορηθήκαμε, από τον πρωθυπουργό προσωπικά, πως σχετικά με την νεανική παραβατικότητα «το κράτος δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμιά περίπτωση την οικογένεια ως τον βασικό πυρήνα ανατροφής των παιδιών». Αλλά μπορεί μόνον να «αυστηροποιήσει τις ποινές».

Να το μεταφράσουμε λίγο αυτό; Εσείς φταίτε που τα παιδιά σας βγαίνουν έτσι. Εμείς μπορούμε  να τα …συλλαμβάνουμε, να σχηματίζουμε δικογραφίες, να τα δικάζουμε και αν χρειαστεί να τα βάζουμε και φυλακή!

Αλλά γιατί εδώ να αλλάξει προσέγγιση η κυβέρνηση; Είναι γνωστό ότι η «ατομική ευθύνη» (στην προκειμένη η …οικογενειακή) είναι μόνιμο επιχείρημα για οτιδήποτε. Από τις φωτιές μέχρι την ακρίβεια και από την ανεργία έως την εκπαίδευση.

Στην 5η θέση

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η 5η θέση στις δημοσκοπήσεις τείνει να γίνει πλέον …καθεστώς. Αυτό ενοχλεί σχεδόν τους πάντες στο (πρώην όπως φαίνεται) κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι μόνοι που δεν φαίνεται να «σκάνε» και πολύ είναι οι οπαδοί του Κασσελάκη. Αν κρίνουμε τουλάχιστον από τα όσα γράφου οι οπαδοί αλλά και τα «ανωνυμοεπώνυμα» τρολ που στηρίζουν τον έκπτωτο πρόεδρο.

Αντιθέτως όσο …πέφτουν τα ποσοστά φαίνεται πως αυξάνεται η ενεργητικότητά τους. Τελικά φαίνεται πως κάτι ήξερε ο Πέτρος Παππάς (βουλευτής και συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη) όταν έλεγε πως δεν μας νοιάζει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Αρκεί να σέβονται τα στελέχη τον πρόεδρο…

Καλή κουβέντα

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν λέει εύκολα «καλή κουβέντα» προς την κυβέρνηση. Ιδίως για θέματα που έχουν να κάνουν με το κοινοβούλιο.

Όπως φαίνεται όμως ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος αποτέλεσε μία εξαίρεση. Έτσι λοιπόν στην επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε νομοθέτημα του υπουργείου για την αυτοδιοίκηση καταγράφεται να λέει θετικά λόγια.

Όπως ανέφερε «ο κ. Υπουργός με πρωτοβουλία του και συνεχίζοντας μία καλή πρακτική του Υπουργείου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου μου απέστειλε και πιστεύω το έκανε και προς όλους τους Αρχηγούς το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου όταν το έθεσε στην διαβούλευση και αυτό είναι κάτι που δεν είναι μία συνηθισμένη πρακτική, είναι όμως μια πολύ καλή πρακτική και από πλευράς μου θα ήθελα και να την αναφέρω και να την εξάρω».

Ανάλογα καλά λόγια από την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, έχουμε ακούσει για έναν ακόμη υπουργό. Τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα